Bocce oyununu ilk olarak 60’lı yıllarda ablamın Ayşegül kitaplarında gördüğümü hatırlıyorum. Kitaptaki resimlerde başlarında Türkiye’de giyilenlerden farklı kasketleri olan yaşlı denebilecek insanlar toplarla oynuyorlardı. İlkokulda okuduğum yıllardı ama nedense oyun ilgimi çekmişti. Sonraki yıllarda da, oyunun gerçeğini hiç görmediğim halde, Ayşegül’deki o sahneler zaman zaman hep aklıma geldi.
Birkaç yıl önce Yalova’da Bocce oyununu yerel basında ve asılan bazı pankartlarda gördüm ve bu işe dahil olma isteği duydum. 60 yaşlarındaydım, böyle hem eğlenceli, hem sosyal, hem de hafif bir sporu ben de yapmak istedim. Ama istemek başka, eyleme geçmek bambaşka. Yani konunun üstüne eğilip, nerede, nasıl gibi sorular ve cevapları için vakit ayırmayı beceremedim. Sadece ilkokul arkadaşlarımla rutin sohbet toplantılarımızda, böyle bir oyun olduğunu ve dahil olsak ne kadar iyi olacağını anlatmakla yetindim.
Sanıyorum bir yıl kadar önceydi, bazı ilkokul arkadaşlarım, ‘biz Bocce’nin nerede oynandığını bulduk’ dediler. Gençlik Spor İl Müdürlüğünün, Yalova Lisesine bakan bahçesinde oynanıyordu ve ben de oynamaya birkaç kez gittim. Sadece birkaç kere gidebildim, çünkü bir türlü zaman ayıramadım. Bocce oldukça ağır yürüyen ve bu nedenle de sıkıcı olabileceği düşünülen bir oyun ama hiç de sıkıcı geçmiyor. Hızla ve kendiliğinde oluşan bir dostluk ortamında, fark etmeden spor da yapmış oluyorsunuz. Büyük ve ağır toplarla oynanan bir çeşit misket oyunu. Çocukken pek misket oynamadım, o oyunun ruhuna giremediğimi hatırlıyorum ama Bocce farklı bir duygu uyandırdı bende. Şimdiye kadar düzenli katılmayı beceremedim ama yakın bir gelecekte çok daha düzenli olarak Bocce sporuna dahil olmayı arzu ediyorum…
*****
Bocce adını Latincedeki “Patron” kelimesinden alıyor. Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa yakın olmasını sağlamak. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için 1 puan alınıyor, 13 puan alan (bazı metinlerde 15) oyuncu (veya takım) oyunu (maçı) kazanıyor. Teke tek, ikiye iki ve üçe üç gruplar halinde oynanabilmekte. Bocce’nin MÖ 5000 yıllarından beri oynandığı tespit edilmiş…
*****
Didem Eliaçık ve Timur Sevi hocalar bu sporun Yalova’da yerleşmesi için çok emek vermişler ve vermeye de devam ediyorlar. İlkokul arkadaşlarım; Hülya, Nuray, Telat ve Cumhur bu sporun düzenli katılımcıları oldular. Onların dışında sevgili Nejat, Ufuk, Osman, Hüseyin ve daha pek çok arkadaşım da düzenli olarak bu sporu yapıyorlar. Bocce’yi herkese ama özellikle de emeklilik çağındakilere öneriyorum. Şu anda Yalova’da Fevzi Çakmak Stadının yanında da, il temsilcisi Didem hanımın nezaretinde oynanmakta. Dediğim gibi, ben de en kısa zamanda yeterli zamanı ayırıp, düzenli bir şekilde Bocce yapar hale gelmeyi umuyor ve diliyorum…