yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

BALIKÇILARIN DİKKATİNE!

BALIKÇILARIN DİKKATİNE!
16.04.2025 17:45
0
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, su ürünleri avcılığını düzenleyen ticari ve amatör balıkçılık faaliyetlerinde önemli değişikliklere gitti. Yeni düzenlemelere göre, su altı tüfeğiyle avcılık yapan amatör balıkçılar için 2026 yılından itibaren yeni belgelendirme zorunluluğu getirilirken, çeşitli avcılık yöntemlerine dair diğer kurallar da güncellendi.

 

Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığı, su ürünleri avcılığını düzenleyen ticari ve amatör tebliğlerde önemli değişiklikler yaptı. Yapılan değişiklikle ilgili şu açıklamalara yer verildi: “Su altı tüfeğiyle avcılık yapacak amatör balıkçılar için 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren amatör belge alma zorunluluğu getirilmiştir.

1-Ege ve Karadeniz’e gidecek trol gemileri için aşağıdaki değişiklik yapıldı.

Marmara Denizi’nden geçecek trol gemileri ile ilk hareket noktası Marmara Denizi etrafındaki yerleşim yerleri olan ve diğer karasularımıza trol avcılığı yapmak üzere gidecek gemilerin, il/ilçe müdürlüklerinden Ek-4’te yer alan “Geçiş İzin Belgesi”ni alarak ağlarını ve kapılarını mühürletmesi zorunludur. Ağlar ve kapılar güvertede veya ambarda bulundurulmalıdır şeklinde düzenlenmiştir.

2- Alamana (voli) ağları ile 15 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında su ürünleri avcılığı yasaktır ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

3-Uzatma ağlarında ağ göz açıklığı 50 mm ve üzeri olan ağlar için derinlik sınırlaması kaldırıldı.

4- Misina ağları kullanımında 500 metre olan sınır 1000 metreye çıkarıldı.

5-Gırgır ve trol ağları hariç palamut avcılığı 14 Ağustos tarihinde başlayacak.

6-12 metre üstü gemilerde birincil av aracı kullanımı aşağıdaki şekilde yapılacak.

12 metre ve üzeri boy uzunluğuna sahip balıkçı gemileri; ruhsat tezkerelerinde birincil av aracı olarak belirtilmeyen av aracını kullanamaz ve bulunduramaz. Ancak birincil av aracı olarak uzatma ağları, alamana (voli), parakete veya zıpkın belirtilmişse, gemide tek tür av aracı bulundurmak kaydıyla bu av araçlarından herhangi biri kullanılabilir.

7-Marmara Denizi ve Boğazlarda yardımcı gemi yasaklandı.

Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında yapılan avcılık faaliyetlerinde, gırgır ağını çevirmekte kullanılan botlar hariç, her türlü gemi cinsinde yardımcı gemi kullanımı ve bu gemilerin avlanma alanlarında bulunmaları yasaktır. Av gemisine bağlı balıkçılık yardımcı gemileri karaya çıkış noktalarında bulunabilir. Yardımcı gemi kullanımının serbest olduğu diğer denizlere gidecek yardımcı gemilerin il/ilçe müdürlüklerinden Ek-4’te yer alan Geçiş İzin Belgesini alarak en geç 3 gün içerisinde geçiş yapmaları zorunludur.”

6/2 AMATÖR TEBLİĞ DEĞİŞİKLERİ

1 Ocak 2026 tarihinden itibaren sualtı tüfeği kullanarak avcılık yapacak kişilerin il/ilçe müdürlüklerinden dalma yöntemiyle avcılık yaptıklarını gösterir Ek-1’de yer alan Amatör Balıkçı Belgesini alması zorunludur.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.