yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

1744’TEN BUGÜNE AYNI GELENEK…

1744’TEN BUGÜNE AYNI GELENEK…
10.05.2023 22:40
0
A+
A-

YALOVA BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA TUTUK:

BU MÜZEDE TARİH YATIYOR

  • İlk Türk Matbaacısı İbrahim Müteferrika’nın 1744 yılında ilimizde kurduğu kağıthane, Yalova Belediyesi tarafından hayata geçirilen müzede gelen misafirlere tanıtılıyor.

İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi’ni ziyaret eden konuklar, 1744 yılında kullanılan metot ile kâğıtyapabiliyorlar.  

  • ..”Yüzlerce bilim insanı tarafından gönüllü danışmanlık yapılan müze, kâğıtçılık tarihi konusunda da bir ihtisas merkezi olma yolunda çalışmalarını yürütüyor.”

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi belgelerle varlığıkanıtlanabilen ilk kağıthanesi, Yalova’ya bağlı Elmalık köyünde kuruldu. İbrahim Müteferrika tarafından çalıştırılmış olan bu kağıthane o dönem tamamen ithal bir ürün olan kâğıdın yerli üretimini gerçekleştirmiş olması bakımından büyük önem taşıyor. Medeniyet elçisi olarak adlandırılan kâğıdın binlerce yıllık tarihini Kâğıthane-i Yalakabad adına gözler önüne seren Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi, ülkemizin de ilk kâğıt müzesi olarak biliniyor. Müzede İbrahim Müteferrika’nın kaleme almış olduğu Lugat-i Vankulu, Ferheng-i Şuuri, Tarih Seyyah gibi eserler de yer alıyor.

Özel kağıtlar üretiliyor..

Müzede kâğıdın tarihi, üretimi, korunması, kâğıt sanatları, Türkler ve kâğıt, kâğıt sanayi, kitabın ve kütüphaneciliğin tarihi gibi konularda oluşturulan bilgi panolarının yanı sıra üretim atölyesinde de ziyaretçiler kendi kağıdını da üretebiliyor. Burada kumaş, pamuk, dut ağacının yanı sıra kuşburnu bitkisi ile de renklendirilmiş özel kâğıtlar yapılıyor.

‘Kültürü aktarmada köprü görevi üstleniyor’

1727 yılında kurulan ilk Türk matbaasının kâğıt ihtiyacını karşılamak amacıyla, ilk kağıthanenin 1744 yılında İbrahim Müteferrika tarafından ilimizde kurulduğunu söyleyen Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, müze hakkında bilgiler verdi. Tutuk, “İbrahim Müteferrika tarafından kurulan Kâğıthane-i Yalakabad, Osmanlı İmparatorluğu’nun modern anlamda ilk kâğıt üretim merkezidir. Kuruluşundan 268 yıl sonra bu müze öncelikle ilimizi, sonra da ülkemizi tanıtmak ve geçmişi yaşatmak adına geniş uzman kadronun fedakârçalışmaları sonucunda oluşturularak ziyarete açıldı. Müzemiz gelecekteki nesillere bu kültürü aktarmada bir köprü görevi üstleniyor” dedi.

Kuşaklar arası yolculuk’

El yapımı kâğıda vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Tutuk, “Çeşitli zamanlarda öğrencilerimizi ve vatandaşlarımızı müzemizde ağırlıyoruz. Burada sadece kâğıt yapılmıyor. Geçmişten günümüze kâğıdın nasıl bir serüvenden geçtiği anlatılıyor. Müzede kuşaklar arası bir yolculuk var. Bu müzede tarih yatıyor ve bu tarihi görmek üzere tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘Kâğıtçılık tarihi konusunda bir ihtisas merkezi’

El yapımı doğal kâğıt ile yepyeni bir ürün sunan müze, dünya kâğıt müzeleri yetkililerince de destekleniyor” diyen Başkan Tutuk, “Yüzlerce bilim insanı tarafından gönüllü danışmanlık yapılan müze, kâğıtçılık tarihi konusunda bir ihtisas merkezi olma yolunda da çalışmalarını yürütüyor. Müze oldukça zengin bir belge kütüphanesine sahiptir” ifadelerini kullandı.

Müzeyi gezmek ücretsiz

Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin içerisinde yer alan ve vatandaşlar için ücretsiz olan İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi, Pazartesi günleri kapalı olmak üzere, hafta içi ve hafta sonu 9.30-17.30 saatleri arasında misafirlerini ağırlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.