yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
24°C
Yalova
24°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

‘YERLİ TOHUM YAYGINLAŞACAK!’

‘YERLİ TOHUM YAYGINLAŞACAK!’
26.04.2024 17:55
0
A+
A-

Yalova domatesi, karpuzu, biberi, patlıcanı Türkiye’de yaygınlaşacak..

ZİRAAT ODASI’NDAN 17 YILDIR AYNI GELENEK

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, kendi görev süresi boyunca ata tohumundan fide üretimine destek oluyor. Beşli, ata tohumlarını çiftçilere ücretsiz dağıtıyor ve bu uygulamayı her yıl tekrarlıyor. Başkan Beşli ve Ziraat Odası yönetimi, yerel yönetimlerden aldığı destekle bu girişimi sürdürüyor.

  • Başkan Beşli, her yıl olduğu gibi bu yıl içerisinde de çiftçilere ata tohumu dağıtımının gerçekleştirileceğini ifade etti..

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, 17 yıldır ata tohumlarının korunması ve yerli tohumların yaygınlaştırılması için verdiği mücadeleyi vurguladı. Beşli, tarımın öneminin altını çizerken, genç çiftçilerin azalması ve tarımda yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

‘Genç çiftçi yok’

Türkiye’deki tarımın desteklenmesi gerektiğini söyleyen Beşli, “Tarım olmazsa yaşam olmaz, üretmezsek yaşayamayız. Dünya ve Avrupa ülkeleri her şeyden önce tarıma önem vermişler. Geliştirmek, büyütmek için büyük destekler veriyorlar. Biz de maalesef tarımda yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Genç çiftçimiz, üreticimiz kalmadı. Kazımiye köyünde her gece 5 kamyon, 1 tır satılık yapardık. Şu anda bir kamyonet dolduramıyoruz. Kazımiye köyünde genç çiftçimiz çok vardı, köyleri gezdiğimizde genç çiftçi yok, hep emekliler ilgileniyor. Tarımda kazanamadıkları için çocuklarını fabrikalara yönlendiriyorlar. Tarımda genç çiftçiyi kaybederseniz, çalıştıracak kimseyi bulamazsınız. Bizim genç çiftçimizi toprakla buluşturup iyi yerlere gelmemiz gerekiyor. Girdi fiyatları korkunç durumda çiftçimiz kazanamıyor. Bir kıvırcık pazarda 30 liraya satılıyor ama üreticiden 2 liraya alınıyor. Seralarımızda kıvırcıklar kalmış durumda tohuma kaçıyor; satamıyorlar” dedi.

Teşekkür etti

Ata tohumundan fideler ürettiklerini ifade eden Beşli, “Bu fideyi de köylümüze, halkımıza, çiftçimize ücretsiz dağıtıyoruz. Bu uygulamayı her yıl yapıyoruz, bu sene de ürettiğimiz yerli tohumlarımızı halkımızla buluşturacağız. Yalova Ziraat Odası olarak ekonomik gücümüz yok ama ata tohumunun gelişmesinde yaygınlaşmasında ve üretilmesinde elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Biz 17 sene öncesinden beri bunun mücadelesini veriyoruz, ata tohumumuzu kaybetmememiz lazım. Bizlere destek veren İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’e ve meclis üyelerine, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz’a teşekkür ediyoruz. Bu sene içinde Mehmet başkanımız ayağının tozuyla geldi ancak o da söz verdi bizlere. Çorbada tuzumuz olsun diyen Yalova Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Bu dönemde Mayıs ayının 15’inden itibaren fide dağıtımımıza başlayacağız. Bu sene domates, patlıcan, biber, karpuz ve kavun var. Ata tohumunda çiftçilerimize iyi gelir geldi. Bu sene de bunların dağıtımını yapacağız. Bu konuda da bizim en büyük destekçimiz Yalova Fide’nin sahibi Nadir Nalbant kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. 1 milyon fide üretiyorsak bunun 800-900 bin adedini Yalova Fide kendisi karşılıyor” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.