yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

YAPAY ZEKA ÇAĞI BAŞLADI

27.03.2023 11:41
0
A+
A-

Bill Gates 21 Martta takipçilerine bu başlığı taşıyan bir e-posta gönderdi. Bu mektupta Gates şu cümleleri yazmış:

GPT gibi harika yapay zeka modellerinin gelişimi ani görünebilir ama öyle değil. Bu, bilgisayar bilimcilerin; görebilen, okuyabilen ve en azından düşünüyormuş gibi görünebilen makineler geliştirmeye yönelik onlarca yıllık arayışlarının son adımı. Bu son adım da değil: AI (Artificial Intelligence) zamanla daha iyi hale gelecek.

Yapay zeka, insanları inanılmaz şekillerde güçlendirecek, ancak dünyayı daha adil bir yer haline getirme potansiyeli beni özellikle heyecanlandırıyor. AI, yetersiz hizmet alan topluluklarda sağlık hizmetlerine erişimi genişletmeye, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünya çapında eğitimi iyileştirmeye ve hatta bir iklim felaketinden kaçınmamıza yardımcı olabilir. Yalnızca durumu iyi olan insanlara değil, herkese fayda sağladığından emin olmak, yapay zeka konusundaki çalışmalarımın önceliğidir.

Her yeni teknolojide olduğu gibi, ele alınması gereken meşru endişeler var ve bunların çözülebileceğine inanıyorum. İnsanların hayatlarını daha iyi hale getirmek için yapay zekanın inanılmaz potansiyelinden en iyi şekilde yararlanabilmemiz için riskleri azaltmamız gerekiyor.”

*****

Bu yazının konusunu GPT olarak belirlediğim için, Gates’in düşündüğü dünyanın, insanların büyük çoğunluğu için aslında hayırlı bir yer olup olmadığı meselesine girmeyeceğim.

Gates çapında biri, yeni bir çağ başlıyor vurgusu yapıyorsa, muhtemelen gerçekten yeni bir çağ başlıyor demektir. Mektubun bence en önemli yanı bu.

Görünen o ki, yeni bir çağ başlıyor ve biz de bu başlangıcın şahitleriyiz

*****

ChatGPT isimli yapay zeka sohbet robotu, 30 Kasım 2022‘de, yani yalnızca 4 ay önce, OpenAI isimli ABD şirketi tarafından kullanıma açıldı. Bu sohbet robotuna aklınıza gelebilecek her türlü soruyu sorabiliyorsunuz. Üstelik ücretsiz (en azından şimdilik). Ücretli versiyonlarının çıkması an meselesi, belki yazı yayına girdiğinde çıkmış bile olabilirler. Bu robot sürekli olarak geliştirilmekte ve benzerleri de devreye girmekte. ChatGPT’ye chat.openai.com adresinden ulaşıp, bir alışveriş sitesine kayıt olur gibi kolayca kayıt olup, hemen sorularınızı sormaya başlıyorsunuz (bu yazıyı okuyanların çoğu bunu zaten biliyordur ama yine de yazıyım istedim).

ChatGPT istediğiniz bir konu için, size bir bilgisayar programı da yazabiliyor, şiir de yazabiliyor. Hatta isterseniz doktora tezinizi yazabilir (tabii ki bu etik değil), ya da istediğiniz türden bir film senaryosu yazabilir sizin için (beğenmedim yeniden yaz derseniz, yeniden yazar). İsterseniz onu özel terapistiniz olarak da kullanabiliyorsunuz. 14 Martta piyasaya çıkan yeni versiyonu GPT-4 sizin için video oyunu kodları yazabiliyor, web sitesi kurabiliyor…

*****

Geçen şubat ayında Google, Bard isimli benzer bir chatbot’u hizmete sundu. Microsoft ise OpenAI ile ortaklık kurdu ve 7 şubatta, ChatGPT’den daha iyi olduğunu iddia ettiği Bing‘i piyasaya sürdü. Huawei, Alibaba ve Baidu gibi teknoloji devleri de kendi robotlarını görücüye çıkarmak üzereler.

Yazışırken karşınızda bir robot değil, bir insan varmış gibi hissediyorsunuz bazen, sanki sizi kırmamaya özen gösterip, bazı şeyleri yumuşatarak söylüyormuş gibi…

ChatGPT doğal olarak siyasetin dışında tutuluyor olsa da, wikipedia ChatGPT’nin ‘çevre yanlısı, sol-özgürlükçü bir yönelim sergilediğini’ söylüyor.

Yapay zekanın insanoğlunun geleceğini tehdit ettiğini düşünenler de var. Baha son yazısını, Yapay Zeka’nın dünya düzeninin sahipleri için önemli bir tehdit olduğunu vurgulayarak bitirmişti. Bize müthiş bir ufuk mu açacak yoksa bizi köleleştirip sonra belki de yok mu edecek, bunu zaman içinde göreceğiz…

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.