yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0565
EURO
38,0492
ALTIN
2.827,77
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Çok Bulutlu
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

‘VAHŞİ SULAMA YAPMAYIN!’

‘VAHŞİ SULAMA YAPMAYIN!’
31.07.2024 16:49
0
A+
A-

‘SU KAYNAKLARIMIZI KORUYALIM!..

  • Başkan Şaban Beşli, Yalova’daki su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için çiftçilere seslendi.

“Vahşi sulamayı bırakın, damlama sulama yöntemini tercih edin. Suyu idareli kullanmazsak, büyük sıkıntılar yaşayacağız.'”

“Yalova’nın meşhur elmacılığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yüksek ilaç maliyetleri çiftçiyi mağdur ediyor. Elma ağaçları kesilmeye başlandı. İlaç fiyatlarının yüksek olması çiftçiyi mağdur ediyor.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, çiftçilere yönelik önemli bir çağrıda bulunarak vahşi sulama yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Beşli, su kaynaklarının idareli kullanılmasının önemine dikkat çekerek, çiftçilerin bu konuda duyarlı olmalarının şart olduğunu belirtti. Başkan Beşli, “Suyu idareli kullanalım. Çiftçilere çağrımdır. Bu konuda çiftçilerimizin duyarlı olması gerekiyor. Çiftçilerimizin vahşi sulama yapmaması gerekiyor. Artık böyle devam ederse çok sıkıntı yaşarız. Köylerde su yok ve sıkıntı büyük” ifadelerini kullandı.

‘SUYU İDARELİ KULLANIN’..

Başkan Beşli, vahşi sulama yöntemlerinin sürdürülemez olduğunu belirterek, bu durumun su kaynaklarını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi. Beşli, “Evlerinde, bağında-bahçesinde vahşi sulama yapanlar; lütfen yapmasın. Damlama sulama dışında, sulama yapılmaması gerekiyor. Suyu idareli kullanmak gerekiyor. Yoksa bu gidişle damlama sulamaya bile su bulunmayacak” dedi. Su kaynaklarının korunmasının ve verimli kullanılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Beşli, çiftçilerin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÇİFTÇİNİN DURUMU SIKINTIDA..

Şaban Beşli, çiftçilerin mevcut durumunun zorluklar içerdiğini ve acil çözümler bulunması gerektiğini belirtti. Tarım sektöründeki yüksek maliyetlerin çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade eden Beşli, “Çiftçinin durumu sıkıntıda. Bir an evvel çare bulunması gerekiyor. Bakanlık bu konuda adım atması gerekiyor. Çiftçinin girdi maliyetleri yüksek. Çiftçi her geçen gün çıkmaza giriyor. Bir an evvel devlet, tarım politikasında bir devrim yapması gerek. Çiftçilere yapılacak destekler daha güçlü olmalı. Destekler kalıcı olmalı. Göz boyayıcı destekler olmamalı” diye konuştu.

ELMACILIK YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA..

Yalova’nın elmacılık geleneğinin tehlikede olduğunu belirten Başkan Beşli, yüksek ilaç maliyetlerinin çiftçileri mağdur ettiğini söyledi. Beşli, “Eskiden Yalova’nın elması meşhurdu. Elmanın bakımı zordur. İlaç masrafı da çok olur. Çiftçi elmanın fazla maliyetinden dolayı daha az maliyetli ürünlere yönelmeye başladı. Bundan dolayı elma ağaçları kesilmeye başlandı. Elmasıyla meşhur Yalova’nın elmacılığı kalmadı. Elmasıyla meşhur Dereköy’de elmacılık yapan bir elin parmağını geçmez oldu. İlaç fiyatlarının yüksek olması çiftçiyi mağdur eder oldu” dedi.

‘KALICI DESTEKLER VERİLMELİ’..

Beşli, Yalova’daki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için suyun verimli kullanımı ve çiftçilere sağlanacak desteklerin önemine dikkat çekti. Tarım politikasında yapılacak köklü değişikliklerin, çiftçilerin karşılaştığı maliyet sorunlarını hafifletebileceğini belirtti. Çiftçilerin ekonomik olarak desteklenmesi ve tarım politikalarının uzun vadeli olarak düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Beşli, “Tarım politikalarında devrim niteliğinde adımlar atılmalı. Çiftçilere verilecek destekler geçici değil, kalıcı olmalı” ifadelerini kullandı.

‘HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI’..

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli’nin çağrısı, sadece Yalova’daki değil, tüm Türkiye’deki çiftçilerin dikkatine sunulması gereken kritik bir uyarı olarak değerlendiriliyor. Bu çağrıya kulak vererek, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak ve su kaynaklarını korumak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği vurguladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.