yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2892
EURO
34,6521
ALTIN
2.410,20
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

DÜNYA GÖÇMEN KUŞLAR GÜNÜ, ALTINOVA’DA KUTLANDI

DÜNYA GÖÇMEN KUŞLAR GÜNÜ, ALTINOVA’DA KUTLANDI
19.10.2023 13:06
0
A+
A-
  •  Dünya Göçmen Kuşlar Günü sonbahar etkinliği, Yalova Altınova Hersek Lagününde gerçekleştirildi.

Haber / Esin KAYA

Dünya Göçmen Kuşlar Günü sonbahar etkinliği kapsamında; Altınova Hersek Lagününde, Altınova Belediyesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi ile Doğa Eğitim ve Kuş Gözlem Merkezi personeli ile birlikte kutlama programı organize edildi.

‘ETKİLİ BİR ARAÇ’

Etkinlikle ilgili bilgi veren Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Dünya Göçmen Kuşlar Günü (WMBD), göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunması ihtiyacını vurgulayan yıllık bir bilinçlendirme etkinliğidir. Küresel bir erişime sahiptir ve göçmen kuşların karşılaştığı tehditler, bunların ekolojik önemi ve onları korumak için uluslararası işbirliği ihtiyacı konusunda küresel farkındalığın artırılmasına yardımcı olacak etkili bir araçtır” dedi.

2006’DAN BU YANA DÜZENLENİYOR

Dünya Göçmen Kuşlar Günü sonbahar etkinliğinin önemine değinen Fatih Bülbül, “Doğanın ayrılmaz bir parçası ve adeta süsü olan kuşların zorlu göç yolculuklarına dikkati çekmek, karşılaştıkları tehditlere karşı duyarlılığı artırmak ve kuş türlerini tanımak için 2006 yılından bu yana  Dünya Göçmen Kuşlar Günü kutlanıyor. Her yıl milyonlarca kuş, üreme ve kışlama alanları arasında uzun  bir göç yolculuğu gerçekleştiriyor. Doğanın döngüselliğinin bir göstergesi olan bu göç hareketi, her yıl ilkbahar ve sonbahar boyunca gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

GÖÇ YOLU

Sonbaharda, farklı türlerden milyonlarca kuşun Avrupa’dan Afrika’ya kilometrelerce süren göç yolculuğunun başladığını söyleyen Bülbül, ”Göçmen kuşlar, kendileri açısından stratejik öneme sahip Türkiye’den geçerek, Afrika’da bir yıl önce kışı geçirdikleri yerlere gidiyorlar. İlkbaharda ise tekrar aynı rota üzerinden kuzeye göç ederek kuluçka yuvalarına dönüyorlar.  Türkiye, göçmen kuşlara Avrupa-Afrika kıtaları arasında köprü oluyor. Kuşların her yıl gerçekleştirdiği bu hareket bizleri doğanın döngüselliğini fark etmeye çağırıyor” ifadelerini kullandı.

“SU VE SULAK ALANLAR ŞART”

Bülbül, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Alanımız kuşların göç yolu üzerinde bulunması hem su kuşları hem yırtıcılar hem de ötücü ve diğer kuşlar için önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Göçmen kuşların hayatta kalması için öncelikli olarak su ve sulak alanlar şarttır. Sulak alanlar biyoçeşitliliğin en yüksek oranda olduğu ekosistemlerdir. Bu nedenle sulak alanların korunması hayati öneme sahiptir.”

GÖZLEM YAPILDI

Etkinliğin devamında teleskop ve dürbünlerle kuş gözlemi yapılarak gözlemlenen kuş türleri kayıt altına alındı. Etkinlikte 71 türden toplamda 3 binin üzerinde kuş gözlemlendi. Alanın önemli kuşlarından flamingolar bin 230 birey ile son yıllarda gözlenen en yüksek sayı oldu. Ayrıca 8 birey ak pelikan Hersek Lagününde gün boyu kaldıktan sonra yollarına devam etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.