yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4953
EURO
34,7222
ALTIN
2.407,47
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

TERMAL GÖKÇE BARAJI’NDA SEVİYE: %25

TERMAL GÖKÇE BARAJI’NDA  SEVİYE: %25
28.02.2023 17:10
0
A+
A-

Yalova’da içme suyunun karşılandığı Gökçe Barajı’nda, su oranı yüzde 25 seviyesine ulaştı. Mayıs ayına kadar barajın dolacağını tahmin ettiklerini söyleyen Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, vatandaşları tasarruflu olmaya davet etti.

 

..”Ocak ayında yağan kar ile birlikte yüzde 25 seviyesine yükselmiş durumda. Yüzde 25 seviyesine yükselmesi kulağımıza hoş geliyor ama şu an yüzde 75 boş. Tedbirlerimizi elden bırakmayacağız.”

 

..”Ek bir göletimiz var; Orta Burun Göleti. 2 milyon m3 suyumuz hazır, bu suyu doğrudan Çınarcık depolarına vermeyi düşünüyoruz. İhtiyaç duyduğumuz anda, Çınarcık hattını ayırıp, Orta Burun Göleti’ni Çınarcık’a bağlayacağız.”

 

..”Karadere Barajı, Gökçe 2 Barajı ve Kurtköy derivasyonu desteği ile Yalova’nın 100 yıl suya ihtiyacı olmaz.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Aralık ayında en son yüzde 9 seviyesini gören Gökçe Barajı’nda şu anki su seviyesi yüzde 25’e ulaştı. Yaşanan kuraklık ile birlikte baraj suyunda görülen azalma vatandaşları tedirgin ediyor. Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova DSİ 13. Şube Müdürü Fehim Öksüz Yalova Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı İsmail Demir, Gökçe Barajı’nda bir araya gelerek inceleme yaptılar.

‘Mayıs’ın 15’ine kadar barajın dolacağını düşünüyoruz’..

Kurtköy derivasyonu ile barajın desteklendiğini ifade eden Tutuk, “Bu hattan yıllık 7 milyon m3 barajımıza su geliyor. Barajımız yaklaşık 30 milyon m3 olduğundan, 37 milyon m3 suyu baraj havzasında toplamış oluyoruz. Barajımız Aralık ayında yüzde 9 seviyelerine kadar düşmüştü. Ocak ayında yağan kar ile birlikte yüzde 25 seviyesine yükselmiş durumda. Yüzde 25 seviyesine yükselmesi kulağımıza hoş geliyor ama şu an yüzde 75 boş. Tedbirlerimizi elden bırakmayacağız. Ek bir göletimiz var; Orta Burun Göleti. 2 milyon m3 suyumuz hazır, bu suyu doğrudan Çınarcık depolarına vermeyi düşünüyoruz. İhtiyaç duyduğumuz anda, Çınarcık hattını ayırıp, Orta Burun Gölet’ini Çınarcık’a bağlayacağız. Testlerimizi yaptık, bir problem yok. Çınarcık’ın tek başına 6 ay suyunu karşılayabilecek bir göletimiz de var. Mayıs’ın 15’ine kadar barajın dolacağını düşünüyoruz. Dolmadığı takdirde su kesintileri olabilir. Bu noktada vatandaşlarımızı tasarruflu olmaya davet ediyorum” dedi.

‘Gökçe 2 Barajı 5 yıllık yatırım planlarına alındı’..

İkinci bir baraj projesi için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Tutuk, “Proje çiziliyor, zemin etütleri başlayacak. Sellimandıra deresi üzerinde Gökçe 2 Barajı, 5 yıllık yatırım planlarına alındı. Bunun yanında Karadere Barajı da yapılacak. Karadere Barajı, Gökçe 2 Barajı ve Kurtköy derivasyonu desteği ile Yalova’nın 100 yıllık suya ihtiyacı olmaz. Fakat 63 yılın en kurak sezonunu da yaşadığımız için bir problem ile karşı karşıyayız. Tüm ülkemizde olduğu gibi Yalova’mızda bu kuraklıktan ciddi şekilde etkileniyor. Normalde bu aylarda barajımızın kapaklarının açık olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘Ana isale hattında yüzde 20 kaçak var’..

Ana isale hattı ile ilgili büyük bir yatırım ortaya koyduklarını belirten Tutuk, şunları söyledi: “Kayıp- kaçak ile ilgili geçen yıl tedbirlerimizi aldık. Ana isale hattı 500 milyon TL’lik bir yatırım. Şu anda yüzde 10’unu gerçekleştirdik. 18 ay içinde de teslim edecek müteahhit firma. Ana isale hattında yüzde 20 kaçak var. Barajı taşıdığına göre barajın yüzde 20’si boşa akıyor. Zaten bunun da önüne geçtiğimiz zaman barajı yüzde 20 korumaya almış olacağız. Ana isale hattı birinci aşama, ikinci aşama şehir içi içme suyu hatlarının değişmesi. Bunu da ana isale hattı bittikten sonra 2025 gibi öngörüyorum. Şehir içi içme suyu hatlarının değişmesi gerekiyor. Orada da yaklaşık yüzde 30 kaçak var. Ana isale hattı çok önemli; 99 depreminde 26 yerinden çatlamış.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.