yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2050
EURO
35,0386
ALTIN
2.471,55
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Açık
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
23°C

SUFİ YOLU EKOTURİZME KATKI SAĞLAYACAK

SUFİ YOLU EKOTURİZME KATKI SAĞLAYACAK
01.05.2024 12:57
0
A+
A-

Türkiye’nin zengin kültürel mirası içerisinde özel bir yere sahip olan Sufi Yolu, ekoturizm alanında önemli bir potansiyele sahip..

 

Sedat Çakır tarafından hayata geçirilen ve İstanbul’dan başlayıp Konya’ya kadar devam eden 801 kilometrelik yol, doğaseverler ve bisikletseverler için gözde bir rotaya dönüşmeye devam ediyor.

 

Yalova Ekoturizm ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Ahmet Yiğit, Sufi Yolu’nun ekoturizm potansiyelini artırmak adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Yiğit, özellikle köylerin ekoturizme kazandırılması için çaba harcıyor ve Sufi Yolu’nun gönüllü tanıtımı için aktif rol alıyor.

 

Geçtiğimiz hafta sonu, Yalova’da bulunan Ormanika Kahvaltı Alabalık ve Kamp Tesisi’nde gerçekleşen bir etkinlikte, Sufi Yolu’na ilgi gösteren yabancı doğaseverler bir araya geldi. Internations Kulübü üyeleri, doğal güzelliklerin tadını çıkardıktan sonra Sufi Yolu’nun bir kısmını yürüyerek keşfettiler. Bu etkinliğin başarılı geçmesinde Ahmet Yiğit’in öncülüğü ve destekleri büyük rol oynadı.

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Türkiye’nin tarihte yetiştirdiği farklı yüzyıllarda yaşamış sufi, şair, alim ve bilginlere ait mekanları yeniden canlandırmak, kültür ve inanç turizmi açısından farkındalık oluşturmak ve geçmişte sahip olduğumuz değerlerimizi ve kültürel zenginliğimizi gün yüzüne çıkarmak amacıyla Sedat Çakır tarafından hayata geçirilen ve İstanbul’dan başlayıp Konya’ya kadar devam eden 801 kilometrelik Sufi Yolu doğaseverlerin ve bisikletseverlerin gözde güzergahı olmaya devam ediyor. Üzerindeki köylerin ekoturizme kazandırılması kapsamında Sufi Yolu’nun gönüllü olarak tanıtılması için çaba harcayan Yalova Ekoturizm ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Ahmet Yiğit, il dışından gelecek olan doğaseverlere gönüllü rehberlik yaparak hem Sufi Yolu’nun hak ettiği değere kavuşmasını hem de Yalova ve köylerinin de ekoturizme kazandırılması ve tanıtılmasına büyük katkı sunduğunu belirtti.

AKTİF KÖY KONAKLARI OLMALI..

Hafta sonu yabancı doğaseverlerinde içinde bulunduğu Nilgün Uçar liderliğinde Internations Kulübü üyeleri Kurtköy’de bulunan Ormanika Kahvaltı Alabalık ve Kamp Tesisi’nde kahvaltı yaptıktan sonra Ormanika Sufi Yolu başlangıcında yabancı misafirler için İngilizce Öğretmeni Elif Filiz tarafından Sufi Yolu bilgilendirilmesi yapıldı. Ardından kulüp üyeleri Sufi Yolu’nun bir kısmını ve Kurtköy Kapılıçınar Anıt Ağacı’na kadar 10 kilometrelik yürüyüş yaptılar. Sufi Yolu’nun inanç turizmi kapsamında Yalova’ya hem yürüyüş hem de bisiklet konusunda çok büyük katkı sağlayacağını söyleyen Yiğit, yürüyüş ve bisikletçilerin köylerde verdikleri molalarda kalacak aktif köy konaklarının olmaması yürüyüşçülerin ve bisikletçilerin problem yaşamalarına sebep olduğunu belirtti.

YAYGINLAŞTIRILMALI..

Bu kapsamda Sufi Yolu’nun güzergahı üzerinde bulunan ve konaklayacakları belirlenen köylerde mutlaka köy konaklarının ya da birkaç kişinin kalabileceği köy odalarının hazırlanması inanç turizminin yaygınlaşmasına daha sonra da yürüyüş ve bisikletçi potansiyelinin artması halinde köylülerinde ev pansiyonculuğuna yönelerek gelir elde etmelerine imkan sağlayacağını belirten Yiğit, İl Özel İdaresi veya Köylere Hizmet Götürme Birlikleri tarafından Yalova’dan Konya’ya kadar belirlenen konaklama yerlerine gerekli desteğin verilmesi eski gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmaması açısından da çok büyük önem arz ettiğini ifade etti.

‘YALOVA HEPİMİZİN ORTAK DEĞERİDİR VE SAHİP ÇIKMALIYIZ’..

Yalova’nın gerek sağlık gerekse doğa turizmi konusunda çok büyük bir potansiyele sahip olduğu söyleyen Yiğit, Yalova’ya ait hazırlanan paket programlarının turizm acentaları tarafından tam olarak hayata geçirilememesi nedeniyle öncelikli olarak termal turizminin devam ettiğini ifade etti. Yiğit, yetkili mercilerin gerekli hassasiyeti göstermeleri halinde Yalova’nın da günübirlik ve konaklamalı  olarak hazırlanan paket programlardan hak ettiği yere gelmesi gerektiğini söyleyerek, Yalova’nın 3 büyük şehrin arasında kalması nedeniyle seminerler ve konferansların yapılabileceği bir il olması ayrıca festivallerin sadece ilgili belediyeler değil tüm belediyeler tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti ve “Yalova hepimizin ortak değeridir ve sahip çıkmalıyız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.