yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

‘YALOVA’NIN GELECEĞİ TEHLİKEDE’ 

‘YALOVA’NIN GELECEĞİ TEHLİKEDE’ 
04.08.2023 15:15
0
A+
A-
  • Bilim insanları Marmara Denizi’nde oksijen seviyesinin her geçen yıl düştüğünü ortaya koydu. Çınarcık Çukuru’ndan elde edilen son veriler deniz ekosisteminin can çekiştiğini gösteriyor..

Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi’nin yakın dönemde yayımlanan verilerini değerlendiren CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, durumunun endişe verici olduğunu belirterek, denizin temiz ve sağlıklı kalmasının sadece çevre açısından değil, aynı zamanda Yalova’nın ekonomik refahı için de hayati önem taşıdığının altını çizdi..

  • Becan, çevre koruma önlemlerinin artırılması ve kirliliği önlemeye yönelik adımların acilen atılması gerektiğini vurguladı..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi’nin sonuçları nefes kesen güzellikleriyle ünlü kıyı kenti Yalova’nın geleceğinin çarpıcı şekilde tehlikeye girdiğini ortaya çıkardı. Çınarcık Çukurunda yapılan araştırmalar, denizdeki oksijen seviyesinin her geçen yıl dramatik biçimde düştüğünü gözler önüne serdi. 1980’li yıllarda litrede 2 miligramın üzerinde seyreden oksijen değerleri, 2023 yılında litrede 0,5 miligramın altına indi.

‘AKCİĞERİMİZ SÖNMEK ÜZERE’..

MARMOD Projesinden elde edilen çarpıcı verileri değerlendiren CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, ortaya çıkan tablonun Yalova’nın sosyo-ekonomik dokusu için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti. Oksijen azlığının yarattığı tahribat nedeniyle deniz ekosisteminin dengesinin her geçen yıl kötüye gittiğini kaydeden Becan, “Dünya üzerinde ilk 25-30 metreden sonra oksijenin tükendiği neredeyse başka bir deniz yok. Denizde tükenen oksijen, karada da nefes almayı imkânsız hale getirir. Marmara Denizi, Yalova’nın akciğeridir. Acilen önlem alınmadığı takdirde akciğerimiz sönmek üzere” dedi.

‘BALIK BİTERSE…’

Yalova’nın gelecek perspektifinde balıkçılığın ve denize dayalı ekonomik kalkınmanın önemli yer tuttuğuna işaret eden CHP’li Becan, çevresel koruma ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda yıllardır kalıcı çözüm üretemeyen merkezi yönetimin sınıfta kaldığını belirtti. Becan, “Deniz ekosistemi, Yalova’nın can damarı. İlimizin ekonomik geleceği için de kritik bir faktör. Ancak Marmara denizinde balık popülasyonu gün geçtikçe azalıyor ve bu durumhalihazırda sıkıntıyaşayanYalovalı balıkçılarımızı olumsuz etkiliyor. Önlem alma konusunda kararlı davranılmaz ve bir an önce harekete geçilmezseYalova’da balıkçılığın merkezi olan ve 150 yıldır balıkçılık yapan yaklaşık 400 haneli Kapaklı köyümüz başta olmak üzere ekmeğini denizden kazanan Yalovalılar mağdur olacak” dedi.

‘TURİZM DE ETKİLENİR’..

Yalova’nın denize kıyı uzunluğunun fazla olması nedeniyle turizm sektörü açısından stratejik konumda olduğunun altını çizen Becan, deniz kirliliği ve düşen su kalitesi nedeniyle kenti tercih eden turist sayısında azalma olacağına ve plajların boş kalacağına dikkati çekti. Yalova’nın sosyo-ekonomik geleceği için vazgeçilmez bir unsur olan Marmara Denizi için acilen harekete geçilmesi için çağrı yapan Becan, “Zengin doğal kaynaklarımız, dünyada eşine az rastlanır Termalimiz ve ekoturizm olanaklarımızla gelişmeye açık lokasyondayız. Ancak ‘yokmuş gibi’ yaparak, kirliliği görmezden gelerek, oluruna bırakarak Mavi bayraklı plajlarımızı, kumsallarımızı ve denizimizi koruyamayız” uyarısında bulundu.

‘ETKİLERİ AĞIR VE KALICI OLUR’.

Sanayi atıkları, tarımsal kirlilik ve kentsel drenaj gibi insana bağlı faktörler nedeniyle yıllardır azot ve fosfor yükü artanMarmara Denizi’nde ekosistem dengesinin bozulduğuna vurgu yapan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Suda oksijenin tükenmesi deniz yaşamı için zararlı olduğu kadaraşırı azot ve fosfor nedeniyle su yüzeyinde oluşacak toksinler de insan sağlığı için tehlike oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜM BELLİ’..

Deniz ekosisteminin sürdürülebilirliğinin Yalova’nın geleceği için hayati önem taşıdığını vurgulayan Becan, çevre koruma konusunda acil adımların atılması gerektiğini belirtti. MARMOD Projesinden elde edilen verilerin Yalova’nın ekonomik ve ekolojikgeleceği açısından göz ardıedilemeyecek kadar önemli bir uyarı olduğunu da ifade eden CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Yalova’yı zorlu bir mücadele bekliyor. Şehir bu bakımdan siyasi çekişmeleri, beklentileri ve kaygıları bir kenara bırakmalı. Yerel yönetimler, çevre aktivistleri ve halk el ele vermelidir. Deniz kirliliğine, aşırı balık avına ve çevre tahribatına karşı ortak bir direnç göstermek, Yalova’nın güçlü geleceği için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Gelecek nesillere temiz bir Marmara Denizi bırakabilmek için şimdi adım atmanın zamanı geldi. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Yalova’nın geleceğini korumak adına her türlü girişimde bulunacağım” açıklamasını yaptı.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.