yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
19°C
Yalova
19°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

PROF. DR. İNALCIK, YALOVA’DA ANILDI..

PROF. DR. İNALCIK, YALOVA’DA ANILDI..
27.07.2022 16:01
0
A+
A-

 

Prof. Dr. Halil İnalcık’ın vefatının 6. yıldönümü anısına, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve Yalova’nın ekonomik, sosyal tarihi konulu sempozyum programı düzenlendi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Prof. Dr. Halil İnalcık’ın vefatının 6. yıldönümü anısına düzenlenen Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve Yalova’nın ekonomik, sosyal tarihi konulu sempozyum, İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya; Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

‘Çalışmalara Prof. Dr. Halil İnalcık hocamızın

liderliğinde başlamıştık’..

Sempozyumda açılış konuşması yapan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “Biz Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihi çalışmalarına 2009 yılında, Prof. Dr. Halil İnalcık hocamızın liderliğinde başlamıştık. O zamanda Prof. Yusuf Oğuzoğlu hocamız, Prof. Özer Ergenç hocamız diğer enstitü bünyesindeki hocalarımızda buradalar. 2009 yılında, 27 Temmuz 1302 tarihinde yapılmış olan Bafeus Savaşı ve onun sonuçlarının Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihi üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmalara başladığımızda gerçekten Halil İnalcık hocamızın rehberliğinde çok güzel çalışmalar yapıldı. Çok önemli yayınlar üretildi. Biz hocamızın bu geleneğini bugünde sürdürüyoruz ama bizim için bu toplantıların artık başka bir anlamı da var. Malumunuz 6 yıl önce Prof. Dr. Halil İnalcık hocamız aramızdan ayrıldı. Artık bu toplantıları hem Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihini anmak hem de Prof. Dr. Halil İnalcık hocamızı onun bilimsel mirasını anmak ve gelecek kuşaklara taşımak için bir vesile kılmak üzere de gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bizim açımızdan çok anlamlı bir toplantı. Bu yıl Yalova Üniversitemizle, Sayın Rektörümüzle birlikte çok daha yakın işbirliğinde bu toplantıyı hazırladık ve gerçekten derinlikli, kapsayıcı bir içerik oluştu. Umarım sunulan tebliğlerden hepimiz istifade edeceğiz ve daha sonra İl Özel İdaremiz tarafından Yalova Üniversitemizle birlikte bu sempozyumun sonuçları bir yayın olarak da okuyucuya sunulacak. Umarım herkes için faydalı bir etkinlik olur. Tekrar katıldığınız için çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘Yalova’ya çok büyük bir kimlik kazandırmıştır’..

Ardından AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol da bir konuşma yaptı. Akyol konuşmasında, “Siyasetle uğraşan insanların tarihi sürekli okuyarak, her seferinde farklı bakış açıları ile hemhal olmaları gerekir. İl Genel Meclisi Başkanımız ve Sayın Valimiz her yıl bu programı düzenliyorlar. Ancak bu yıl baktığımızda çok dolu dolu bir program hazırlanmış. Halil İnalcık hocamızı tekrar minnet ve şükranla anıyoruz. Yalova’ya çok büyük bir kimlik kazandırmıştır. Hocamızdan öğreneceğimiz bir başka şeyde emekli olduktan sonra Şikago’ya gidiyor. Oradaki üniversitede kürsü kuruyor, çok büyük eserler meydana getiriyor. Aramızda onun öğrencileri de var. Bir kez daha Halil İnalcık hocamızı yad ediyoruz. Sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

‘5 oturum yapıldı’..

Konuşmaların ardından sempozyuma geçildi. 5 oturum halinde gerçekleştirilen sempozyumda şu başlıklarda konuşuldu: Osmanlı Gerçeği ve Yalova, Bafeus Savaşı’nın arka planı: neler oldu?, Osman Gazi’nin kazandığı 27 Temmuz 1302 Yalak-Ova (Bapheus) Zaferi’nin tarihi önemi, Osmanlı’nın kuruluş döneminde dil ve edebiyat, Yalova bölgesinin Osmanlı hakimiyetine girişi ve 15-16. yüzyıllardaki durumu, Orhan Gazi ve Kara Mürsel Alp’in Yalakova sahillerindeki faaliyetleri, Yavuz Sultan Selim Evkafı’nın Yalakabad’daki emlakine dair bazı tespitler, Georgios Pakhymeres’in tarihsel ilişkilerinde coğrafya, Yalova ili Köyleri Sözlü Tarih ve Kültür Envanterleri, Geyikdere köyü mezarlığında bulunan Orta Asya tipindeki bir heykel, Çobankale’de yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları, Helenopolis Antik Kenti’nde yürütülen yüzey araştırması, Türkiye’deki arkeolojik sualtı araştırmalarında Altınova’nın rolü ve geleceği, Osmanlı’nın son döneminde Yalova Kaplıcaları, Kudret-i İlahiyyele ısınmış hamam suyu: Yalova Termal Suyu, Hilal-i Ahmer Cemiyeti ve Arşiv Kayıtlanında Yalova’dan İstanbul’a Tajinan Muhacirler.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.