HERSEK LAGÜNÜ’NDE KUŞ TÜRÜ 248’E YÜKSELDİ
Hersek Lagünü’nde, ana yola yakın sazlıkların arasında gözlemlenen, alan için geçit kuşu olan Bıyıklı Baştankara Panurus biarmicus ile alanın sahil bölümü ormanlık alanda gözlemlenen Yeşil Papağan Psittacula krameri türlerinin tespitiyle bölgede tür sayısı 248’e çıktı..
..”Kuş Otelimiz, ülkemizdeki kuş popülasyonunun yüzde 50’sine yakınını alanda misafir ediyor. Bu bizi çok sevindiriyor. Alanımız çok küçük bir alan olmasına rağmen metrekareye düşen kuş sayımız çok fazla.”
Haber / Zeynep TAŞTAN
Cumhurbaşkanı Kararı ile kesin korunacak hassas alan olarak da tescil edilen lagünde, Altınova Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucu son sayımda 248 farklı kuş türü tespit edildi. Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, son sayımlar sonunda lagünde kuş tür sayısının 248’e türe çıkmanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Başkan Oral, “Kuş Otelimiz, ülkemizdeki kuş popülasyonunun yüzde 50’sine yakınını alanda misafir ediyor. Bu bizi çok sevindiriyor. Alanımız çok küçük bir alan olmasına rağmen metrekareye düşen kuş sayımız çok fazla” diye konuştu.
‘İlgi artıyor’..
Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, ulusal ve uluslararası kuş gözlemcilerinin, fotoğrafçıların ve doğaseverlerin nadir türlere ev sahipliği yapan lagüne ilgisinin arttığını belirtti. Türkiye’nin ilk ve tek doğa eğitim merkezi ve engelliye uyumlu kuş gözlem kulesi ile lagünün ayrı bir öneme sahip olduğunu aktaran Oral, “Lagün, çok değerli bir sulak alan ekosistemi. Lagün, başta su kuşları olmak üzere pek çok türün barınma, beslenme ve üreme alanı olarak büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
En önemli sulak alanlardan..
Hersek Lagünü’ndeki son gelişmeler hakkında bilgi veren Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Hersek Lagünü yüzey alanı küçük olmasına rağmen su kuşlarının konakladığı beslendiği ürediği en önemli sulak alanların başında gelmektedir. Hersek Lagünü’nün bu zenginliğini yaz-kış göçmeni ve geçit kuşlarının yolu üzerinde olmasına bağlayabiliriz. Su kuşlarının yanında çevresindeki ormanlık, çalılık ve çayırlık alanlarda ötücüler başta olmak üzere diğer kuşları da görmekteyiz” dedi.
‘Göç yolu üzerinde’..
Bülbül, lagünün göç yolu üzerinde olduğunu belirterek, “Kış göçmeni su kuşları, kışın buzla kaplanan kuzey göllerinden sonbaharda kışı geçirmek için güney ülkelerine göç ederler. Beslenme amaçlı bu yolculuk ile ülkemizin sulak alanlarını dolduran su kuşlarının önemli bir bölümü de Hersek Lagünü’nde yerini alırlar. Ayrıca yaz göçmeni ve geçit kuşları da bahar ve yaz aylarında beslenme ve üreme amaçlı alanda uzun süre kalırlar. Göl, deniz, bataklık ve orman başta olmak üzere kuşların beslenmesi için zengin ekosistemleri bünyesinde bulunduran alan her geçen gün kuş türlerinin artmasına da imkan vermektedir. Doğaseverleri bu güzellikleri görmeleri için kuş gözlem merkezimize davet ediyoruz” dedi.
‘Yarısı Hersek Lagünü’nde’..
Bülbül, sözlerini şöyle tamamladı: “Hersek Lagünü ve çevresinde yaptığımız son kuş gözlemi çalışmalarında 2 kuş türü daha gözlemlenip kayıt altına almıştır. Son 2 tür ile alanda şimdiye kadar gözlenen kuş türü sayısı 248 olmuştur. Bu da ülkemizde görülen türlerin yarısına eşittir. Kuş gözlem merkezindeki asansörlü (engelsiz) kuş gözlem kulesinin hemen güneyinde, ana yola yakın sazlıkların arasında gözlemlediğimiz, alan için geçit kuşu olan bıyıklı baştankara Panurus biarmicus ile alanın sahil bölümü ormanlık alanda gözlemlediğimiz yeşil papağan Psittacula krameri Hersek Lagünü için yeni türler olmuştur.”