yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2231
EURO
34,6380
ALTIN
2.395,41
BIST
10.214,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
19°C
Yalova
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

ZOR GÜNLERİN İLACI

18.08.2022 14:58
0
A+
A-

 

Zor günler hiç bitmeyebilir. Bitmesin. Zaten hangi canlı bu dünyada rahat edebilmiş ki? Önemli olan acı gerçeğinin karşısında ne yapacağımız ve ne yapmamız gerektiğidir.

Bu konuda binlerce yılda pekçok coğrafyada farklı gelenekler geliştirilmiştir. Gerçi bu geleneklerin hepsine kötü niyetli insanlar, ama az ama çok birşeyler karıştırmıştır. Bazıları da alkolizm ve işkoliklik gibi yollara girmiştir. Kendinizi kötü hissediyor olabilirsiniz. Nedeni ne olursa olsun kendinizi çaresiz hissediyor olabilirsiniz. Hiçbir şekilde çıkış göremiyor olabilirsiniz. Sorulması gereken soru şudur: Siz gerçekten ne istiyorsunuz? İyi hissetmek istiyorsanız çözüm var. Bilge olmak istiyorsanız onun da yolları var. Mesela psikolojiyle ilgili veya felsefi kitapları okumanızı size tavsiye edebilirim. Yapabiliyorsanız ikisine de ayırabildiğiniz kadar zaman ayırın. Tek kaynaktan beslenmeyin. Tek kaynaktan beslenirseniz doğruya ve gerçeğe ulaşmanız çok daha zor olacaktır. Tabi çok vaktiniz olmayabilir veya kafanız almıyor da olabilir. En azından özetlerine göz gezdirin. Birşey daha tavsiye etmem gerekirse sabırlı ve sakin olun. Bir miktar zamana ihtiyacınız olabilir ve sakin olmazsanız çözümler çok daha zorlaşacaktır. Tabi çileden çıktığınız anlar da olabilir. Belki size destek olacak kimse yoktur yanınızda. Kimsesiz ve çaresiz hissetmeyi iyi bilirim. Beyniniz bol bol çalışsın. İnsanoğlunda bilinçaltı bilinçli zihinden çok daha güçlüdür. Thomas Aquinas ve Henri Bergson gibi filozoflar; vahiy, ilham, daemon, sezgi gibi adlar vermiştir. Şunu unutmayın ki bu dünyada bu güne kadar sayısız insan ciddi zorluklar yaşamıştır ve eğer hiçbir zorluk yaşamasaydık bugün bırakın telefonu, televizyonu belki ateş bile olmayacaktı.

Psikiyatride Andrei Snezhevsky’den Irvin Yalom’a, Budist Psikiyatriden Freudculuğa kadar bir sürü akım. Hepsinden birden beslenmek en iyisi olacaktır. Mümkünse hiçbirini reddetmeyin. Veba ve Kuduz, büyük oranda geçmişte kaldı ama şu anda Depresyon, Panik Atak vs salgına dönüştü. Psikolojik hastalıklar fiziksel hastalıkları da tetikler. Psikolojik sorunlar yüzünden hayatı mahvolmuş akrabalarım var. John Nash gibi tamamen düzelmiş vakalar da kayıtlarda mevcut. İnsan davranışlarını hayvan davranışları ve anormallikleriyle karşılaştırdığımız takdirde günümüzdeki sayısız insanın ruh halinin hiç de sağlıklı olmadığı sonucunu çıkarabiliriz. Bir Varoluşçu psikiyatr olan Frantz Fanon’un tezleri de Türkiye gibi batı dünyasının dışında kalan ülkelerin insanları için oldukça değerli bir rehber oluşturmaktadır. Gerçi şunu da atlamamak lazım ki Nikola Tesla hem epilepsi hem şizofren idi ve hayatımızdaki pek çok şeye o ve onun gibi farklılar sayesinde sahibiz.

Size tavsiye edebileceğim şey sakin ve sabırlı olmanızdır. Gerçekten istiyorsanız istediğiniz şeyi muhakkak başaracaksınız. Ama öncelikle sakin ve sabırlı olun.

Baha Tuna e-mail adresi:  xyztu12345@gmail.com

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.