yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2498
EURO
34,7652
ALTIN
2.387,97
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

YTSO SEÇİMLERİNİN ŞİFRELERİ

17.09.2023 15:29
0
A+
A-

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri kent siyasetininkırılma noktası oldu.

Lütfullah Akıncı ve Celal Özel dönemlerinin ardından Ticaret Odası seçimleri adeta siyaseten atlama taşına dönüştü. Önce fetöcüler boy gösterdi. İş dünyasının seçimlerine müdahil oldular. İşte ne olduysa ondan sonra oldu. Ticaret Odası, rayından çıkan tren gibi sağa sola savruldu. Bir türlü dikiş tutmadı.

Bu durum siyasetçilerin gözüne takıldı. Yalova’daki STK’lara kim hükmederse siyasi ikbalini kazanır anlayışı ağırlık kazandı. Ve siyaset, hızla esnaf örgütlerinin işine el attı. Seçimler, esnaf odalarına başkan bulmak değil adeta boy gösterme yarışına döndü. “Sonuç ne oldu?” derseniz söyleyeyim.

Bu arbededen en karlı Yalova milletvekili Tahsin Becançıktı.

En çok zarar gören Muğlim Bağatar’la Numan Soyer oldu.

İkisi de siyaseten bedel ödemek zorunda kaldı.

Bedel ödemek zorunda olanların içinde en ilginç konumdaki kişi Numan Soyer’di.

Aslına bakarsanız Numan Soyer, Yalova’daki milletvekili dağılımında sayısal durumun bu şekilde oluşmasına sebep oldu. Elbette onunla çalışan bir ekip vardı. Önemli siyasi aktörler de işin içindeydi. Fakat herkes kendini gizledi de Numan Soyer gizleyemedi.  Bugün Numan Soyer başarısız diye algı yapanların iki nedeni var. Çevresindeki esnaflara söz geçirecek kadar hatırı olduğu fark edilince siyasi aktör olarak tehlikeli görüldü. İkincisi, Ak Parti’nin şu anki haliyle şekillenmesine sebep olduğundan teşkilat içinde eleştirilerin hedefine oturdu. Hatta CHP’nin şekillenmesi değişti. Böylece Numan Soyer’le ilgili algı operasyonu başladı.

Numan Soyer başarısız bir siyasetçi ve yönetici değildi. Kendisini milletvekilliği yarışında hemşerisi için feda etti.Adeta harakiri yaptı. Hatta AK Parti’nin ikinci sıra milletvekilliğinin bile yolunu açtı. Kimse Numan Soyer’e şükranlarını sunmadı. Olay nasıl mı gelişti?

Yalova belediyesini AK Parti’ye kazandıran ve bu uğurda büyük uğraşlar veren Muğlim Bağatar’ın Ticaret Odası seçimlerinden sonra siyasi gücü zayıfladı. Daha doğrusu Yalova’nın derin siyaseti böyle olmasını istedi. Malum yapı harekete geçti. Ortaya koydukları planın yüzde yetmişini gerçeğe dönüştürdüler. Yüzde otuz yanılmayla Ticaret Odası yönetimi oluştu. Aslına bakarsanız yüzde otuz yanılma bile onların planlarını da alt üst etti.

 Bu gelişmeler diğer taraftan Vefa Salman ve ekibine de zarar verdi. Eli güçlenen Tahsin Becan, Ankara’dan Yalova’nın en sevilen adamı olarak görüldü. Hatta AK Partililerden ve MHP’den bile destek aldığı izlenimi oluştu. Böylece CHP’nin en büyük umudu Tahsin Becan oldu. Aslına bakarsanız ikinci milletvekilliğini CHP bu yüzden kaybetti.

Artık Yalova’da roller değişti. Vefa Salman ve ekibi Tahsin Becan’a rağmen siyaseten ilerleme şansına sahip midir? bunu yakında hep birlikte göreceğiz. Bir ticaret odası seçimi, “Gördünüz mü?” Kaç kişinin siyaseten başını yedi.

“Bu işin daha devamı var mı?” diye sorarsanız söyleyeyim. Evet var. İlçelere doğru ilerleyerek gidecek bir oluşum başladı. Kısa zaman içinde her iki partinin teşkilatları değişecek ve yeni oluşumlar ortaya çıkacaktır. Bu sebeplere bağlı olarak bazılarının siyaset hayali başlamadan bitecektir.Yalova’da siyasi konjonktür değişecektir.

Tabi ki CHP’de merkez ilçe başkanı olan Kemal Sürel’ide yabana atmamak lazım. Kemal Sürel… Hiç kimsenin beklemediği ve tahmin etmediği çıkışları yapabilir. Yalova’yı ve kentin siyasi aktörlerini çok iyi tanıması en büyük avantajıdır.

Dahası da var.

Devreye genç kuşaktan yeni siyasi aktörler girecek ve elbette eskiye rağbet olmayacaktır.

Yalova’da dengeleri değiştirecek olan parti MHP’dir. Lakin tuttuğunu koparan bir il yönetimi oluşmadığı için sanki Yalova’da sadece AK Parti ve CHP yarışı varmış gibi bir görüntü ortaya çıkıyor.

İYİ Parti güzel bir rüzgâr yakalamıştı. Fakat öyle şeyler oldu ki kendini genel seçimlerde imha etti. Artık toparlanabilir mi bilmiyorum.

Yerel seçimler yaklaşıyor. Cadı avı başladı. İtibar suikastları hız kazanacak.

Yalova’daki siyasi hayatımızın çok daha detaylarına inerim inmesine de bazıları hakikatlerin ortaya çıkmasından fazlaca rahatsız olur. Hatta uykuları kaçar. Kamuoyunu aydınlatma amacıyla genel konulara bu kadarcık değindim.

Çünkü siyaset farklı bir ortam yapısına sahiptir. Kazandığınızı sandığınız bir kampanyanın sonunda kaybettiğinizi fark edebilir ve geri dönüşü olmayan bir yolda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Biz küçük bir kentiz. Koltuk sayımız oldukça az. Bir elin parmakları kadar bile değil. Bu yüzden küçük kentlerin siyasi kavgaları büyük oluyor.

Detayları gelecek yazımda paylaşma ümidiyle kalın sağlıcakla…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.