yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4822
EURO
36,2388
ALTIN
2.960,73
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

‘YETER; BU FİYATLARA DUR DENİLSİN’

‘YETER; BU FİYATLARA DUR DENİLSİN’
13.01.2022 15:58
0
A+
A-

 

 

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, artan girdi maliyetleri sebebiyle çiftçinin üretimi bırakma noktasına geldiğini söyledi.

‘Yeter, bu fiyatlara dur denilsin’..

Başta girdi maliyetleri olmak üzere çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Beşli, “Son yaşanan dolar artışından sonra gübre ve yem fiyatları yükseldi. 180-190 TL’ye aldığımız gübre 800-900 TL’ye çıktı. Çiftçi bunun altından kalkamaz. Bindiğimiz dalı kesiyoruz. Süt ineklerimizi kesime veriyoruz. Yapmış olduğu masraf kazandığı rakamı karşılamıyor. Bir an evvel yetkililerden istiyoruz. Yeter, bu fiyatlara dur denilsin. Her geçen gün mazottaki artış devam ediyor. Çifti bunun altından kalkamadığı sürece ne hayvancılık yapılır ne de çiftçilik. Çiftçilerimiz ayaklanmış durumda, köylü isyanda. Bunun önüne geçecek olan devlet, bizim yapacak bir şeyimiz yok.  Bizim amacımız birilerini kötülemek değil, bu bizim sorunumuz. Köylerde bir tane genç çiftçi kalmadı. Artık köylerde emekli ve yaşlılardan başka kimse kalmadı. Genç çiftçi yetiştirmezsek, bu ülkenin tarımına destek vermezsek olmaz. Bir ülkenin ayakta kalması tarımdır, sanayi değildir. Tarımı olmayan bir ülkede sanayi de olmaz. Köylerden talepler geliyor; biz bu sene ekim yapamayacağız diye. Birçok yer ekilmedi, sürülmedi.  650 TL’den üre aldık. Bundan 4 ay öncesi 200 TL’di” dedi.

‘Çiftçiler icralık oluyor’..

Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı da, 2021 yılını değerlendirip,2022 yılı beklentilerini açıkladı. Anaçardı açıklamasında şunları söyledi: “Tarımsal girdi kullanımı 2021 yılının eylül aydından itibaren gübre fiyatlarındaki aşırı artış beraberinde gübre kullanımda azalmayı getirdi. Artan gübre fiyatları dikkate alındığında 2021 yılında hububatta dekarı 20 TL. Diğer ürünlerde dekarı 8 TL olan destek çok yetersiz kaldı. Gübre desteğinin bazı ürünlerde, gübre maliyeti karşılama oranı yüzde 1’lere kadar düştü, gübre desteği de anlamını yitirdi. Gübre fiyatlarının yarısının devlet tarafından destek olarak verilmesi sağlanmalıdır. Kimyasal gübreleri ucuza ithal ettikleri halde fiyatlarını daha pahalı olarak ithal eden firmalarla bir tutan ve bunun yanında haksız bir şeklinde kar marjlarım arttıran ithalatçılar ve dağıtıcılar bulunuyor. Mazot fiyatları 2021 yılında 6 lira 68 kuruştan 11 lira 56 kuruşa yükseldi. Ancak 31 Aralık 2021’den 8 Ocak 2022 kadar geçen 1 haftalık zaman diliminde mazot fiyatı 13,83 çıkmıştır ve 1 litre mazot 1 doları geçmiştir. Çiftçilerimiz yüksek elektrik fiyatlarıyla karşı karşıya kalıp icralık duruma düşüyorlar. Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçilerimizin kredi borçları arttı. Çiftçilerimizin Bir kısmı başka bankalardan yüksek faizle çektiği kredilerle borcunu kapatmak zorunda kaldı. Üreticilerimize kredi desteği sağlayan kamu kurumlarının faiz oranları da oldukça yüksektir. Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan borçlarını uzun vadede yapılandırmasını, elektrik ve sulama birliklerine olan borçları faizsiz ertelenmesini, yüksek olan TARSİM sigorta primlerinin düşürülmesini ve devlet desteğinin artırılmasını istiyoruz. Bu yıl arpa, buğday ve hayvan yemlerindeki artışlar ve kuraklığın hayvancılıkta yükselen maliyetlerini daha da arttırmıştır. Geçimini hayvancılıkla sağlayanlar yem fiyatlarını karşılayamadığı için hayvanlarını satarak veya kestirerek sektörden çıkmaktalar ve ahırlar boşalmaktadır. Çiftçilerimizin BAĞKUR primleri yüzde 87 oranında artarak 1152 lira 96 kuruştan,1668 lira 83 kuruşa çıktı. BAĞKUR primleri çok yükselmiş olup, makul bir seviyeye düşürülmesini talep ediyoruz.”

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.