yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

YALOVA’DA YEREL SEÇİM HEYECANI

03.09.2023 16:11
0
A+
A-

Yerel seçimler yaklaşıyor. Seçim kolay. Asıl zor olan aday olabilmektir. Aday olmak isteyenler vaziyetlerini aldılar. Lakin aday olmayı istemek de çözüm değil.

Asıl sokaklarda kimlerin adı konuşuluyor, kentli aday olarak kimin ismini telaffuz ediyor ona bakın siz…

Mustafa Tutuk ismi geçerliliğini koruyor. Yalova’da karşılığı var. Çok çalışıyor. Eğer teşkilatı tek noktada birleştirebilirse işi kolay. AK Parti teşkilatlarını tek kuvvet haline getirmek ise seçimi kazanmaktan daha zor. Örnekleri var bunun. Barbaros Binicioğlu, Yakup Bilgin Koçal ve Yusuf Ziya Öztabak’a seçimleri Ak Parti teşkilatları kaybettirdi.

Geçmişi hatırlayalım. Barbaros Binicioğlu, AK Parti’nin siyaseten güçlü olduğu dönemde DP adayı Yakup Bilgin Koçal’a karşı seçimi kaybetti. Yalova, DP’nin seçimi kazandığı tek il oldu. Sonra Yakup Bilgin Koçal, AK Parti’ye geçti. Seçimlerde aday oldu. Tabela patisi diye nitelendirdikleri DP’den seçimi kazanan Yakup Bilgin Koçal, güçlü AK Parti’yle CHP’den Vefa Salman’a karşı dört ay içinde milimlik farklarla iki kez seçimi kaybetti.  Sonra sahneye Yusuf Ziya Öztabak çıktı. Ak Parti teşkilatlarını etrafında kenetleyemedi. CHP’den Vefa Salman bir kez daha kazandı. Demek ki aday olma mücadelesini kazanmak yeterli olmuyor. Teşkilatların kenetlenmesini sağlamak gerekiyor.

Başka kimler konuşuluyor Yalova halkı arasında?

Kemal Baş.

Yalova sokaklarında en çok konuşulan isim. Aktif siyasetin içinde olmamasına rağmen adının Yalova sokaklarında çokça konuşulması takdir edilecek bir durumdur. Karşılığı var. Siyasete girer mi bilmiyorum. Fakat Yalova halkı onu çoktan siyasetin içine sokmuş bile…

İsim dillendirmede Orhan Koçal da ön plana çıkmaya başladı. Tabi ki ismi CHP ile anılıyor. Orhan Koçal, siyasi tecrübe yaşamaktan çekiniyor. Çekinceleri var gibime geliyor. Birikimi ve rahmetli Cengiz Koçal’dan bu yana gelen gelenekleriyle ciddi aday olabilir.

Yalova’da CHP’yi zora sokacak tek etken Muharrem İnce’dir. Geçmişte Yalova’da CHP’nin genç siyasetçilerini değirmen taşı gibi öğüttü. Şimdilerde de seçimlere müdahil olursa CHP için handikap çıkarabilir.

Merkez böyle, ya ilçeler nasıl?

Altınova’da Metin Oral gerçeği var. Bence bir ilçe belediye başkanından daha fazlasını hak eden yerel siyasetçidir. Altınova’yla ilgili çok takdir edilecek projeler devam etmektedir. Bu projelerin aksamaması için devam etmesi gerekir. Her zaman takdir ettiğim yerel siyasetçi olarak hafızamdaki yerini koruyacaktır.

Çiftlikköy’de Ali Murat Silpagar çok lüzumsuz tartışmaların içinde kalsa bile başarılı bir siyasi hikayeyi gerçeğe dönüştürme başarısını göstermiştir. Metin Dağ gibi usta bir siyasetçinin olduğu bölgede seçim kazanmak gerçekten başarılı bir sonuçtur. Çünkü geniş bir etnik mozaiğe sahip Çiftlikköy’de siyasetin cadı kazanı fokurdayarak kaynar. Böyle bir ortamdan kazanarak çıkmak ispat edilmiş bir başarı hikayesidir.

Termal de Sinan Acar var.

Sinan Acar, efendi kişiliği, mütevazi duruşuyla kazandığı tecrübeleri birleştirip daha güzel hizmetler yapacaktır diye düşünüyorum. Tartışmalara konu olması bile lüzumsuzdur.

Asıl sorun Çınarcık’ta…

Numan Soyer…

Siyasi kimliğinin üstünde genç bir siyasetçidir. Belki de siyasetin inanılmaz ayak oyunları onun gerçek dünyasında tahribatlara neden olmuştur. Parti oylarına kişisel oylar ekleyecek nadir kişilerden biridir. Elini kaldırsa sadece Çınarcıklılar değil, bağlı köylerin insanları arkasından koşacak kadar onu severler. Bazen “aday olmayabilirim” gibi sözler sarf ediyor. Belli ki bunalmış… İyi ama dürüst insanların siyasette bu kadar çabuk harcanması doğru mudur?

Aday olmazsa yeri dolmaz.

Çınarcık öyle kolay bir seçim bölgesi değildir. Ciddi potansiyelde CHP seçmenine sahip bir ilçedir. En zor seçim Çınarcık’ta yaşanacaktır.

Gelelim Armutlu’ya…

Armutlu’da Mehmet Birkan seçimi nasıl kaybetti ben hala çözemedim. Fakat seçilen belediye başkanını Armutlulara sordum. Sevilen ve beyefendi kimliği olan Mustafa Tokat hiçbir tartışmaya girmeden bugünlere kadar geldi. Bu seçimde de ciddi bir aday olarak yerini alacaktır.

Küçük ilçelerde sadece siyasi taban yetmiyor. Sosyal olma, hısım akraba ilişkileri ön plana çıkıyor. Mesela küçük bir ilçede yüksek mühendisi hısım akrabası fazla olan bir çiftçinin karşısına çıkarın başarılı olamaz. Bu Anadolu kasabalarının geleneksel tercih yöntemidir.

Bu haftaki yazım genel özetten ibaretti. İlerleyen haftalarda daha da detaylara gireceğim. Siz saygıdeğer Yalovalılarla kentimizin konularını paylaşmaya devam edeceğim. Kalın sağlıcakla…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.