yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

YALOVA YEREL SEÇİM NOTLARI (I)

03.04.2024 12:52
0
A+
A-

 

Mehmet Gürel

Seçimleri kazandı ve Yalova belediye başkanı oldu.

Gerçi Hadi Abi arada bir bizim Mehmet’i eleştirip köşe yazısına taşıdı ama bir de meseleye benim yazdığım açıdan bakalım.

Mehmet Gürel, Çınarcıklı’dır ve meşhur Hafız Ahmet’in torununun oğludur.

Hafız Ahmet kimdir?

Kurtuluş Savaşı’nın yerel kahramanlarından biridir. Belki de Yalova’nın milli mücadele dönemi yazılarında hiç ismi geçirilmemiş özel görev insanıdır.

Yalova ve çevresi Yunanlılarca işgal edilince bölgeye inceleme yapmak üzere uluslararası araştırma kurulu geldi. Onlara bölgeyi gezdirecek cesur, dil bilen ve çevreyi tanıyan, kültürlü bir Yalovalı olarak bu önemli görevi Hafız Ahmet üstlendi. Yunan komutanı Papadopolos, Yalova Hükümet Konağı’nda Hafız Ahmet’i tutuklamak istedi. Silahını çekerek Hafız Ahmet’in üstüne yürüdü. İngiliz general buna mani oldu. İngiliz gemisine geri dönerken Ermenilerle Rumlar galeyana getirildi ve Hafız Ahmet’i Yalova iskele meydanında linç etmek istediler. O, yine de korkmadı. Fakat Hafız Ahmet’in 18 yaşındaki oğlunu alıkoydular. Mehmet Gürel’in dedesinin kardeşi Yunanlıların elinde bir müddet esir kaldıktan sonra şehit edildi. Hafız Ahmet, Hilal-i Ahmer (Kızılay) adına memleket meselesi dediği bu rehberlik görevinden geri adım atmadı.

Orhangazi, Gemlik, Armutlu, Şenköy, Kocadere, Çınarcık, Teşvikiye ve Yalova’yı köyleriyle birlikte araştırma kuruluna gezdirdi. Bugün elimizdeki işgal dönemi raporları Hafız Ahmet’in bu gözü kara çalışmasıyla günümüze ulaştı.

Yunan işgal kumandanı Papadopolos, Hafız Ahmet’e o kadar kızmıştı ki, ondan acımasız bir intikam almıştı. Çınarcık’ta yapılan vahşette kadınları ve çocukları Hafız Ahmet’in demir parmaklıklı ahşap evine doldurarak ateşe verip soykırım yaptılar. Günümüzde o ev yeri şehitlik olarak hala Çınarcık ilçesinin bakiyesidir. Mehmet Gürel de bu alanın şehitlik olması için epey caba harcadı.

Temennim odur ki, şimdi bu emelini gerçeğe dönüştürecektir.

İşte bizim Mehmet’in kısa geçmiş hikâyesi budur.

Ben arada bir takılırım. “Hafız Ahmet’in torunu olduğunu unutma” derim. O da “Eyvallah abi” der.

Şimdi bir kez daha buradan henüz görevinin ilk günlerinde Mehmet Gürel’e sesleniyorum: “Hafız Ahmet’in torunu olduğunu unutma! Aynı cesaretle ve kararlılıkla görevini en iyi şekilde yap. Ben dedeni gururla buradan yazdım. Bir gün bir garip yazar da seni satırlarına taşısın. Tamam mı Mehmet! Daima bizim Mehmet olarak kal. Çevrene yabancılaşma, mazinle yaşadığın hayat çelişmesin ki bir kez daha seni bu satırlarda okuyabilelim.”

Görevinde başarılar dilerim.

Harun Güleç…

CHP’den belediye meclis üyesi oldu. Onu da yazmayı görev addediyorum.

Kim onu siyasetin için soktuysa ve sahaya sürdüyse buradan teşekkür ediyorum.

Altın gibi bir gençtir ve Yalovamızın kıymetli evlatlarındandır.

Hani sarraf dükkânına girersiniz de en kıymetli mücevher dikkatinizi çeker ya…

Harun Güleç işte o kıymetli mücevher gibidir.

Depremde kaybettiğimiz rahmetli Cemal Güleç’in oğludur. Harun Güleç, Güleç ailesinin bir tanesidir ama Yalova toplumuna emanet edilmiş pırlanta gibi bir gençtir.

Şimdi yeni yönetim oluşumunda bu genç evladımızı yıpratmadan hak ettiği yerde değerlendirin diye sizlere tavsiyede bulunuyorum.

Bir de Mesut Tutuğ…

Çok yakından tanımıyordum. Seçim döneminde ismi ön plana çıkınca merak ettim ve kısa bir araştırma yaptım.

Başarılı bir iş adamı…

Ailesi Güneydoğu’dan Yalova’ya göç etmiş.

Ama insanlar onu doğulu olduğu için değil, garip gurebaya yardım ettiği için hem seviyor hem de çok takdir ediyor. Fevkalade sosyal bir insan.  Belki de bu özelliğini yazdım diye bana sitem de edebilir.

Mesut Tutuğ’u çok iyi tanıyan yakın bir dostum anlattı. “Fakiri araştırıp bulur, ona yardım elini uzatır ve onun yaptığı yardımları kimse bilmez” dedi.  Öyle şeyler söyledi ki; gıyabında ben de Mesut Tutuğ’u çok takdir ettim. Buradan daha fazla özelliğini anlatmayacağım. Çünkü bana kızabilir.

Ama eminim ki uygun bir konum yakalar ve siyasi entrikalara kurban edilmezse Yalova halkına gönlündeki bu özellikleriyle el uzatacak biridir.

Kendisini tanıyanın kıramayacağı biri olduğu kanaatine vardım.

Yalova siyasetine kazandırıldığı için sebep olanları buradan tebrik ediyorum.

Bakın iki meclis üyesi isminden bahsettim. Partilerine birer puan getirseler iki bin oy yapar. Ne demek istediğimi siz anlamışsınızdır.

Birkaç satır da Mustafa Tutuk için yazacağım.

Yalova kamuoyunda sevildi mi? Evet sevildi.

Peki, neden seçimi kaybetti? Kaybetme sebebi kendisi değildi. Şüphesiz bunda halkın iktidar partisine verdiği mesajın etkisi vardı. Buna rağmen kazanabilir miydi? Evet kazanabilirdi. Fakat yedi başlı ejderhayı yenemedi. Yedi başlı ejderha da nedir? Diye sorarsanız, bu konuyu yazmayacağım. Çünkü yazarsam Yalova’da yer yerinden oynar, ikili ilişkiler bozulur, siyasetin dengesi kaybolur. O yüzden siz tahmin etmeye çalışın. Ama başlangıç noktanız Yalova Ticaret Odası seçimleri olsun.

Son söz…

Sevgili Mehmet; “Birlikte Yalovayız” sloganını çok tuttum.

Yaşatmaya çalış emi…

İşte sana fırsat…

Başarabilirsen eğer, ismin de her daim Yalova’yla birlikte yaşar.

Kolay gelsin.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.