yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
17°C
Yalova
17°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

YALOVA-YAŞAROVA-YENİDEN YALOVA

17.04.2022 16:06
0
A+
A-

 

Yaşar Okuyan, 57. hükümette 28 Mayıs 1999 – 08 Ağustos 2002 tarihleri arasında Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptı.

Parti değiştirmede rekora koşan bir gayreti oldu.

Milliyetçi Hareket Partisi (1971-1980)

Anavatan Partisi (1995-2002)

Milliyetçi Hareket Partisi (2002-2004)

Doğru Yol Partisi (2004)

Demokrat Türkiye Partisi (2004-2005)

Hürriyet ve Değişim Partisi (2005-2008)

Halkın Yükselişi Partisi (2008)

Vatan Partisi (2015-2018)

Nihayet Cumhuriyet Halk Partisi…

Tabiki bakanlık dönemi unutulmaz çalkantılı olaylara şahittir. Yalova’da bürokratların tamamı Yaşar Okuyan’ın onayından geçerdi. O’nun haberi olmadan Yalova semalarında kuş bile uçmazdı. Yalova’nın her işine hakikaten hakimdi. Şehre geleceği anons edildiğinde vali başta olmak üzere tüm bürokratlar Altınova’da sıraya geçer  ve Okuyan’ı karşılardı. Büyük bir törenle Yalova’ya girerdi. Kimi ayakkabısını parlatır, kimi de yakasındaki tozu silerdi. Yalova’da kimse O’nun gibi siyasi aktörlük yapamadı.

Ne günlerdi.

Cevdet Aydın rahmetli olunca Yalova siyasetinde tek lider oldu.

Hakkını vermek lazım.

Siyasi gücünü Yalova için kullanarak 1999 Büyük Marmara Depremi’nde inkar edilemeyecek hizmetler yaptı.

Bir bakıma yere düşmüş Yalova’yı elinden tutup ayağa kaldırdı.

Seçmenden ziyade bürokraside büyük sevgiye mazhar oldu.

Yeni yapılan hastahaneye adı verildi. Bağlaraltı mahallesinin altından geçen bulvar, bir baştan öte başa Yaşar Okuyan adıyla anıldı. İsmi sokaklara ve parklara verilmeye başlayınca CHP Yalova İl Başkanı Muharrem İnce, üzerinde “Yaşarova” yazan bir tabelayı Yalova’nın girişine dikti. Muharrem İnce “Artık bundan sonra Yalova’nın adı Yaşarova olsun” dedi.

Ne olduysa bundan sonra oldu.

ANAVATAN partisinin kudretli bakanı bu çıkışa hayli içerledi. O’nun bu sinirlenişine ekibi duyarsız kalmadı. Çünkü Yaşar Okuyan’a  harakiri yapacak kadar  bağlıydılar.

Muharrem İnce’nin dershanesi vardı. Eğitim işleriyle meşguldu. Yaşar Okuyan’ın da bakanlıktaki en üst düzey iki bürokratı Yalova’da öğretmenlik yaparken Ankara’ya taşıdığı kadim dostlarıydı.

Bu olayla ilgileri var mı? Doğrusu bilmiyorum.

İsimsiz bir faxla bakanlığın denetleme grubuna ihbar yapıldı. Aslında isimsiz şikayetler dikkate alınmazdı. Fakat işin içinde Yaşar Okuyan’a dikilen Muharrem İnce olunca başvuru hemen işleme alındı. Dershanede inceleme başlatıldı. Muharrem İnce, alçıya alınmış kırık ayağıyla müfettişe engel çıkardıysa da polis yardımıyla denetim yapıldı.

Muharrem İnce’ye rekor cezalar kesildi. İnce, kusursuzdur diyemem. Lakin bu denetleme ve ardından kesilen ceza “Yaşarova” tabelasının dikilmesinin hemen sonrasında yaşandı. Demek ki işin içinde siyasi bir hesaplaşma vardı.

İlginçtir, bu olaydan sonra Muharrem İnce’nin şansı açıldı. Kasım 2002’de Muharrem İnce milletvekili oldu. Dönemin kudretli bakanı Yaşar Okuyan meclis dışı kaldı.

Muharrem İnce, Yalova için siyasi bir rekor kırarak beş dönem üstüste milletvekilliği yaptı. Sonunda ülkenin en yüksek makamı cumhurbaşkanlığına aday oldu.

Yıl 2022…

Roller değişti. Muharrem İnce CHP’den ayrılıp Memleket Partisi’ni kurdu. Yaşar Okuyan ise siyasete CHP’de devam ediyor. Yirmi yıl önce böyle bir konumun oluşacağını söyleyene inanın deli derlerdi.

Muharrem İnce’yle Yaşar Okuyan arasında geçtiğimiz hafta tekrar alevli tartışmalar başladı. Acaba diyorum, Yaşar Okuyan son bir hamleyle tekrar Muharrem İnce’nin şansını açmaya mı geldi?

Kilidi kırıp Muharrem İnce’yi bir kez daha Türkiye gündemine mi taşımak istiyor?

İkisi de Elmalık köylü…

Birbirlerine yabancı değillerdi.

Yalova’yı ülke gündeminde başarıyla temsil etmiş iki önemli siyasetçimiz…

Yaşar Okuyan ve Muharrem İnce…

İkisinin de işine akıl-sır ermez.

Ermez de…

Yalova’nın siyasi geçmişini de bizden iyi kimse bilmez.

Seçimler yaklaşıyor.

Siyasi aktörleri gündeme getirmeye devam edeceğiz.

Siyaset arenasında inişler-çıkışlar kaçınılmaz sürecin bir parçasıdır.

Fakat, “Yiğit düştüğü yerden kalkar.”

Düşmediği yerden ayağa kalkmaya çalışması, atasözlerimizin hakikatiyle bağdaşmaz.

Arayışlar, parti değiştirmeler, rozet takmalar önümüzdeki günlerin güzel konuları arasındaki yerini alacaktır.

Hele biraz daha sular ısınsın.

Sizlere anlatacağım çok siyasi hikayeler var.

Şimdilik kalın sağlıcakla…

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.