yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
21°C
Yalova
21°C
Açık
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

YALOVA TÜRKİYE YÜZYILI ANADOLU LİSESİ

12.11.2023 14:13
0
A+
A-

Yalova Anadolu Lisesi kapanıyor.

Son altı ayı kaldı.

Yerini sınavla öğrenci kaydı yapan proje okulu nitelikli Yalova Lisesi alacak.

Bu konuyu artık ne gündeme getirmek ne de tartışmak niyetinde değilim.

O defteri kapattım.

Çünkü Yalova Anadolu Lisesi ve Yalova Proje Lisesi üzerinden yapılan bütün tartışmalar olumsuz sonuçlandı ve tartışmaya katılan herkese zarar verdi. Bir türlü meramımızı anlatamadık. Bizleri Yalova Anadolu Lisesi’ni savunanlar ve Yalova Proje Lisesi’ne karşı olanlar olarak yaftaladılar. Hâlbuki biz Yalova merkezde var olan öğrenci potansiyeline göre ortaya çıkan sorunları anlatmak istemiştik.

Anlatamadık…

Anlaşılamadık…

Yalnız…

Yalova merkeze çok acil adrese dayalı öğrenci kaydı yapan bir lise açılması lazım.

Bu yeni açılacak okul, Yalova Anadolu Lisesi olmayacaksa…

Durun, durun…

Ben yeni açılacak okulun ismini de buldum. Sizlere kolaylık olsun.

Adı, “Yalova Türkiye Yüzyılı Anadolu Lisesi” olsun.

Elbette ki şimdi bana “Neden yeni bir lise kurulmalıdır?” diye soru da yönelteceksiniz.

Anlatayım.

Sabah çok erken kalkar ve evden de erken çıkarım. Sabah namazı cemaatine çay hazırlayan kahvehaneler vardır. Oralarda günlük siyaset konuları en güzel şekilde konuşulur. Siyasiler ve yerel yöneticilerin yargılamaları yapılır. Onları dinlerim.

Bazen de bir okulun önüne kırk beş dakika önceden gider gözlem yaparım.

Şimdi sözün burasına dikkat buyurunuz.

İşte böyle gözlem yaparken Bahçelievler mahallesinde Çiftlikköy Mustafa Kemal Anadolu Lisesi formalı bir öğrenci gözüme ilişiverdi. Acaba dedim “Bu çocuk okuldan mı kaçtı da buralarda dolaşıyor?”. Hemen arabadan indim. Öğrencinin yanına gittim. “Senin okulun Çiftlikköy’de evladım, ne işin var buralarda?” sözlerimle sitemli bir soru sordum.

Öğrenci, “Benim evim burada” diye cevap verdi. Şaşırmadım desem yalan olur.

“Evin buradaysa sen neden Çiftlikköy’de bir okula gidiyorsun?” dedim.

On yedi yaşında genç bir delikanlı…

“Sınavla öğrenci alan nitelikli okullardan birini kazanamadım. Yalova merkezde de adrese dayalı bir tek Halil İnalcık Lisesi var. Oraya da giremedim. Çaresiz kaldım ve Çiftlikköy’e gidiyorum. Her sabah bir saat önce uyanıyorum. Gidiş geliş bir buçuk saate yakın sürem yolda geçiyor. Bir sürü yol parası veriyorum. Ve ben üniversite sınavına hazırlanıyorum. Kime kızayım? ”diyerek hayli sitemli konuştu.

Zeki bir genç olduğu duruşundan ve konuşmasından belli oluyordu.

Bana dönüp “Siz öğretmen misiniz, polis misiniz?” sorusunu yöneltti.

“Öğretmenim” dedim.

“Hah işte, beni daha iyi anlayabilirsiniz!” sözleriyle bana anlamlı anlamlı bir bakış attı. Hiçbir şey diyemedim. Gün boyunca o öğrencinin sözlerinin etkisinde kaldım. Sonrasında küçük bir araştırma yaptım. Aynı durumda birçok öğrencinin olduğunu öğrendim.

Haklı sitemini dile getiren lise son sınıf öğrencisinin çektiği çile, kimin sorumluluk alanına giriyorsa benim duyduklarımı o da duysun diye bu satırları yazıyorum.

Yine de diyorum ki Yalova merkezde adrese dayalı öğrenci kaydı yapan bir liseye çok acil ihtiyaç vardır. Çünkü Prof. Dr. Halil İnalcık Anadolu Lisesi’nin öğrenci alım kapasitesi mevcut öğrenci sayısından çok aşağıdadır. Geriye Kemerköprü mahallesinde bulunan FSML Anadolu Lisesi kalıyor. O da istihdam için yeterli olmuyor. Fatih caddesinin sonundaki bir öğrenci Çiftlikköy’e gitmek zorunda kalıyor. Ya iki minibüse binecek ya da çarşıya kadar yürüyüp böylece tek vasıta kullanacak. Hava yağmurlu ve soğuksa ne olacak?

Meslek hayatının sonuna gelmiş bir eğitimci olarak açıkça söylüyorum. Böyle eğitim planlaması olmaz. Yalova Anadolu Lisesi’ni açamıyorsanız yeni bir lise açınız. İsmini de buldum işte…

Yalova Türkiye Yüzyılı Anadolu Lisesi

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.