yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C

YALOVA HURMA VE CEVİZİ İLE ANILACAK

YALOVA HURMA VE CEVİZİ İLE ANILACAK
12.12.2022 16:48
0
A+
A-

ÇİFTÇİLERE TAKE PROJESİ KAPSAMINDA TRABZON HURMASI VE CEVİZ FİDANI DAĞITILDI

  • Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 5 bin 275 adet mavi sertifikalı ‘Hachiya’ ve ‘Rojo Brillante’ çeşidi Trabzon hurması ile 3 bin 750 adet mavi sertifikalı ‘Chandler’ ve ‘Fernor’ çeşidi ceviz fidanı dağıtıldı..

..”Trabzon hurması 3 yaşından sonra meyve vermeye başlıyor ve 4-5 yaşından itibaren tam verime yatıyor. Genç ağaçlarda verim 30-40 kilo/ağaç iken yetişkin ağaçlarda 150 kilo/ağacı geçebilmektedir.”

  • ..”2018 yılında 2.660 da (TÜİK) olan ceviz alanlarımız proje desteklerimiz ile teşvik ettiğimiz üreticilerimizin kurmuş olduğu ceviz bahçeleri ile 2021 yılı itibariyle 3.865 da alana, 2022 yılı itibariyle de 4.282 alana yükselerek toplamda 2018-2022 yılları arasında yüzde 60 oranında artmış oldu.”

 

Haber  / Zeynep TAŞTAN

İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen fidan dağıtım programına Vali Muammer Erol, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Memleket Partisi İl Başkanı Ertan Şener, Gelecek Partisi İl Başkanı Kürşat Emre Çandır, kurum personeli, vatandaşlar ve projeden yararlanacak çiftçiler katıldı. İl Müdürü Suat Parıldar programda yaptığı konuşmada Yalova’nın tarımsal yapısından bahsederek, “Trabzon hurması 3 yaşından sonra meyve vermeye başlıyor ve 4-5 yaşından itibaren tam verime yatıyor. Genç ağaçlarda verim 30-40 kilo/ağaç iken yetişkin ağaçlarda 150 kilo/ağacı geçebilmektedir. 2021 yılında Türkiye’de 49.519 da alanda 77.131 ton Trabzon hurması üretilmektedir. İlimizde ise 2017 yılında 1.044 da alanda 1.970 ton Trabzon hurması üretilirken 2021 yılında 2.213 da alanda 5.081 ton üretilmektedir. 2022 yılı İstatistik Bilgi Sistemi (İBS) verilerine göre, Trabzon hurması üretim alanımız 2.311 dekara ve üretim miktarımız 5.127 tona çıkmıştır. TÜİK verilerine göre; Yalova ilimiz Trabzon hurması üretim alanı bakımından 2021 yılında 2017 yılına göre, yüzde 211’lik artışla Türkiye genelinde 8. sırada yer almaktadır. Yine üretim miktarı olarak, 2021 yılında 2017 yılına göre yüzde 257’lik artışla 4. sıraya yükselmiştir. Yalova ilimiz, alan olarak yüzde 4,4’lik bir paya, üretim miktarında ise yüzde 7’lik bir paya sahiptir. 2018 yılında 2.660 da (TÜİK) olan ceviz alanlarımız proje desteklerimiz ile teşvik ettiğimiz üreticilerimizin kurmuş olduğu ceviz bahçeleri ile 2021 yılı itibariyle 3.865 da alana, 2022 yılı itibariyle de 4.282 alana yükselerek toplamda 2018-2022 yılları arasında yüzde 60 oranında artmış oldu. Üretim miktarı ise yüzde 93 oranında artarak 2018-2022 yılları arasında 693 tondan 1340 tona çıkmıştır” dedi.

‘TRABZON HURMASINDAN 810 BİN TL GELİR SAĞLANDI’..

İlimizdeki meyvecilik faaliyetinin çok eski tarihlere dayanmakta olduğunu, ekonomik ömrünü tamamlayan bahçelerin belli bir süre içerisinde yenilenmesi gerektiğini belirten Parıldar, “Ekonomik ömrünü dolduran elma ve şeftali bahçelerinin yerine son yıllarda üretim maliyetlerinin nispeten düşük, pazar potansiyelinin ise yüksek olması nedeniyle Trabzon hurması yetiştiriciliği talep görmektedir. Trabzon hurması üretiminde belirli bir strateji izlenmeye çalışılmaktadır. İlimizde, dayanıklılığı, depolama ömrü ve verimi yüksek olan yeni çeşitlerin yaygınlaştırılması amacıyla, özellikle üretime uygunluğu denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmış olan Çiftlikköy Çukurköy, Dereköy ve İlyasköy köyleri ile Çınarcık Kocadere köyünde üretim havzası oluşturulması planlanmaktadır. Bu kapsamda 2017-2022 yılları arasındaki son 6 yılda 191 çiftçimize toplam 32.430 adet sertifikalı fidan dağıtımı yapılarak 644 dekar alanda Trabzon hurması bahçesi kurulumu sağlanmış ve 810 bin 943 TL hibe desteği verilmiştir. İlimizde sahilden uzaklaştıkça orman arazileri ve düşük verimli, meyilli tarım arazileri başlamaktadır. Köylerimizin çoğu orman köyü statüsündedir. Bu gibi yerlerdeki istihdamın arttırılması, çiftçilerimizin kendilerine yeterli hale gelmeleri ve ormana olan bağımlılıklarını azaltabilmek için zirai geliri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi gerekmektedir. Trabzon hurması yetiştiriciliğine müsait olan tarım arazilerimizin daha ekonomik şekilde değerlendirilmesi ve çiftçilerimize daha yüksek getirili tarımsal faaliyetin kazandırılması hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşmak için son 6 yılda Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle uygulanan Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi, 2022 yılında Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi ulusal çatı projesi kapsamında uygulanmak üzere hazırlanmıştır. Çiftçilerimize duyuru ve yayım çalışmaları yapılarak başvurularını aldığımız araziler üzerinde teknik değerlendirmeler tamamlanarak belirlenen 32 çiftçimize il genelinde 105,5 Dekar alanda uygulanmak üzere 5.275 adet mavi sertifikalı Hachiya ve Rojo Brillante çeşidi Trabzon hurması fidanın dağıtımını gerçekleştirmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

‘235 ÇİFTÇİYE 21 BİN 300 ADET CEVİZ DAĞITILDI’..

Yalova’da tarım arazilerinin bir kısmı yatırım amaçlı değerlendirildiğini belirten Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tür arazilerde emek az, bakım şartları nispeten daha kolay tarımsal üretimin yapılmasını teşvik etmek amacıyla ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi yürütülmektedir. Bu amaçla; 2018-2022 yılları arasındaki son 5 yılda 235 çiftçimize 852 da alan için toplam 21.300 adet mavi sertifikalı fidan dağıtımı yapılarak 411.876 TL hibe desteği sağlanarak yeni ceviz bahçesi kurulumu sağlanmıştır. Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle uygulanan projelerin sağladığı ivmeyle son 5 yıllık dönemde ceviz üretim alanımız 1,6 kat artış göstererek 2.660 da’dan 4.282 da’ya ulaşmıştır. İlimizde tarım alanlarının yüzde 50’ye yakını işlenmemekte ve bu alanlar genellikle sulama imkanı düşük ve yatırım amaçlı değerlendirilen arazilerdir. Bu arazilerin tarımsal ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Ayrıca ülkemizde ceviz üretimi yeterli olmadığından ithalat yapılmaktadır. Bakım, sulama ve diğer kültürel faaliyetler açısından diğer meyve çeşitlerine göre daha az emek ve masraf gerektiren ceviz yetiştiriciliği ile atıl durumda bırakılan tarım arazilerinin değerlendirilmesi, son yıllarda pazarda yüksek talep gören ceviz ile ayrıca çiftçilerimizin gelirini artırmak, hedeflenmektedir. Bu amaçla Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle Altınova Örencik köyü ve çevre köyler ile Çiftlikköy İlyasköy köyü ve çevre köyler öncelikli olarak desteklenmiş ve üretimin bu bölgelerde yoğunlaştırılmasına çalışılmıştır. Çiftçilerimize duyuru ve yayım çalışmaları yapılarak başvurularını aldığımız araziler üzerinde teknik değerlendirmeler tamamlanarak belirlenen 48 çiftçimize il genelinde 150 da alanda uygulanmak üzere 3.750 adet mavi sertifikalı Chandler ve Fernor çeşidi ceviz fidanın dağıtımını gerçekleştirmekteyiz. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan 295.313 TL hibe desteği ve üreticilerimiz tarafından sağlanacak 98.437 TL’lik katkı ile projelerimizde gözetilen yüzde 75 kamu kaynağı, yüzde 25 özkaynak kullanımı prensibine uygun şekilde 393.750 TL tutarında proje uygulanmıştır.”

‘TARLADA İZİ OLMAYANIN HARMANDA YÜZÜ OLMAZMIŞ’..

Çiftçilerin her daim hizmetlerin olduğunu söyleyen Parıldar, “Tarlada izleri olan ve bu gün burada bulunmamıza vesile olan değerli çiftçilerimizin her daim hizmetinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tüm bu çalışmalara verdiği desteklerinden dolayı Sayın Valimize, Özel İdare Meclis Başkanımız ve Meclis Üyelerine şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen başta çiftçilerimiz olmak üzere il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma, teşekkür ediyor, projelerimizin Yalova çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar sağlamasını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi. Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından protokol üyeleri tarafından çiftçilere fidanları teslim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.