yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5551
EURO
36,0325
ALTIN
3.000,35
BIST
9.446,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Yağmurlu
19°C
Yalova
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

‘TÜRKLER İÇİN VATAN HER ŞEYDEN ÜSTÜNDÜR’..

‘TÜRKLER İÇİN VATAN HER ŞEYDEN ÜSTÜNDÜR’..
12.03.2024 16:53
0
A+
A-

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ DÜZENLENEN ETKİNLİKLE KUTLANDI..

‘ALLAH BU ÜLKEYE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN!’

  • 12 Mart İstiklâl Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı, Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Yalova Lisesi tarafından RDKM’de gerçekleştirildi..

Haber / Zeynep TAŞTAN

İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Raif Dinçkök Kültür Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Garnizon Komutanı Dz. Alb. Cenk Topuz, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova Barosu Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Vali Yardımcısı İdil Özdemir Doğan, İl Emniyet Müdürü Salih Gözüm, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ali Naci Binici, Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, kamu kurum müdürleri, oda başkanları ve STK temsilcilerinin hazır bulunduğu program, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Yalova Lisesi Tarih Öğretmeni Halide Meydan Aktaş yaptı.

‘TÜRKLER İÇİN VATAN HER ŞEYDEN ÜSTÜNDÜR’..

Yalova Lisesi Tarih Öğretmeni Halide Meydan Aktaş, “Yıl 1915 sömürgeci devletler birleşerek dört bir yandan ülkemize saldırdılar. Vatanımızı, milletimizi parçalamak, yok etmek için. Türkler için vatan her şeyden üstündür. Tarih boyunca özgür ve bağımsız yaşamış olan Türkler, başkasının boyunduruğu altına girmemiş, kimsenin kölesi olmamıştır. Bu nedenle Türk milleti var gücüyle istilaya karşı çıkmıştır. Yıl 1920 Kurtuluş Savaşı tüm şiddetiyle devam ediyordu. Yurdun dört bucağında halkımız işgallere direniyordu. Düzenli ordunun Yunanlılara ilk darbeyi 1. İnönü Savaşında indirdiği görülmüştür. 1. İnönü Zaferi, ülkenin her yanında kutlanırken, milli duyguları uyandıracak, bağımsızlık marşına ihtiyaç duyuldu. Bu marş milletimizin bağımsızlığını ifade etmeli, halkı coşturmalı, vatan sevgisini canlı tutmalıydı. İşte bu düşünceden hareketle İstiklal Marşının yazılması için çalışmaların yapılması kararlaştırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı bir komisyon kurarak konuyla ilgili bir yarışma düzenledi. 1921 yılı başlarında yapılan yarışmaya 724 şiir gönderildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mehmet Akif Ersoy’un da yarışmaya katılmasını istedi. Ancak Mehmet Akif para ödülü olduğu için yarışmaya katılamayacağını bildirdi. Bunun üzerine para ödülünü istediği yardım kuruluşuna bağışlayabileceği söylendi. Böylece Mehmet Akif büyük bir duyarlılıkla milli marşımızı yazmaya başlamıştır. 48 saatte yazımı tamamlanan İstiklal Marşımız, 10 kıta ve 41 beyitten meydana gelmiştir. Mehmet Akif Ersoy marşın, ‘Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen Alsancak’ şeklindeki ilk mısrasında, Hz. Muhammed’in, Hz. Ebubekir ile birlikte 622 yılında Mekke’den Medine’ye hicret ederken aralarında geçen bir konuşmaya işaret etmek istemiştir. Hadise şöyle olmuştur; Hicret için yola koyulan Hz. Muhammed ve Hz. Ebubekir, Sevr mağarasında konaklarlar. Onların peşlerine düşmüş olan müşrikler Sevr mağarasının önüne geldiklerinde onları fark etmezler. Bu durum karşısında Hz. Ebubekir çok korkar telaşlanır üzülür. Hz. Muhammed onu yatıştırmak üzere, ‘Korkma, üzülme Allah bizimledir’ diyerek onu teselli etmiştir. Mehmet Akif’te kafirlerin Sevr mağarasını kuşattığı gibi, Müslüman Türk milletinin de 1918’den itibaren Anadolu’da, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan gibi devletler tarafından kuşatıldığı ve Türkün yok olması demek olan Sevr Antlaşmasının dayatıldığı sırada, ‘Ey Türk Milleti! Korkma, Allah bizimle beraberdir’ diyerek Türk milletinin imanını güçlendirmiştir. İşte bu duygularla kaleme alınan İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921’de Milli Marşımız olarak kabul edilmiştir. Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924’te Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930’da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konuldu. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yaşatmasın” dedi.

Konuşmanın ardından 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıldönümü dolayısıyla ilimiz genelinde çeşitli dallarda yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya takdim etti. İstiklal Marşını ezbere okuma yarışmasında birinci olan Çiftlikköy Gazi Abdurrahman İlkokulu öğrencisi Cihangir Yele’nin coşkulu bir şekilde okuduğu İstiklal Marşı, salondan büyük alkış aldı. Yalova Lisesi Oratoryo, Müzik ve Drama Grubu tarafından hazırlanan Oratoryo’nun ardından 12 Mart İstiklâl Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.