yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3533
EURO
34,7324
ALTIN
2.406,41
BIST
10.147,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
19°C
Yalova
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

ALTINOVA’DAN TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE

ALTINOVA’DAN TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE
15.10.2023 15:39
0
A+
A-

SOKAK HAYVANLARI İÇİN 1 TON MAMA ÜRETİLECEK

MARMARA BÖLGESİNİN İLK VE TEK TESİSİ

  • Altınova’da, Kompost ve Sokak Hayvanları Mama Üretim Merkezi hayata geçirildi. Tesiste, tersanelerden toplanan fazla yemeklerden sokak hayvanları için mama üretilecek.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Altınova Belediyesi ile Sefine Tersanesi işbirliğiyle hayata geçirilen bölgede ilk ve tek olma özelliği taşıyan Kompost ve Sokak Hayvanları Mama Üretim Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Tesiste bölgedeki tersanelerin artık yemeklerinden ayda yaklaşık 1 ton kedi ve köpek maması üretilecek.

‘Sıfır Atık Projesi’

Tesisin açılış töreninde konuşan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Sıfır Atık Projesi çerçevesinde faaliyete geçirilen tesis hakkında bilgiler verdi. Tersanelerdeki çöpe giden yemeklerin değerlendirildiğini ifade eden Başkan Oral, “Ciddi bir kapasiteye sahip olacak. Şu ana kadar deneme üretimlerimizde bir sıkıntı yok. Yaklaşık 3-4 aydan beri deneme üretimleri yapıyoruz. Artık bugünden dolayı tam kapasite başlıyoruz. Yaklaşık 1 ton aylık mamamız çıkacak. Bunun yaklaşık yüzde 20’sini kendi barınağımızda kullanacağız. Geri kalan yüzde 80’nini hayvanseverlerimize ücretsiz olarak belli bir kota dahilinde dağıtacağız. Bir kısmını özellikle katı atık tesisimizin olduğu yerde kullanmaları için ayıracağız. Bir de Çınarcık Belediye Başkanımızın ricasıyla protokol yaparak biraz da Çınarcık’a göndereceğiz” diye konuştu.

‘Hayvanlarımızın sevdiği bir mama ortaya çıkıyor’

Projede tersanelere önemli bir görev düştüğünü belirten Oral, “Tersanelerimizin yemek artıkları bize lazım artık. Çöpe gitsin istemiyoruz. Arkadaşlarımız bir araçla bunu toplayacaklar her tersaneden. Karışık istemiyoruz her yemeği ayrı ayrı istiyoruz. Ona göre oranları belirleniyor protein, karbonhidratı. Hayvanlarımızın sevdiği bir mama ortaya çıkıyor. Mamamızın güneşte kalmaması, taze tüketilmesi gerekiyor. Onunla ilgili uyarıları yapıyor arkadaşlarımız. Barınaktan bildiğimiz kadarıyla ağız tadı olarak hayvanlarımız bunu severek yiyorlar” dedi.

‘Ücretsiz verilecek’

Oral, kompost tesisinde ise pazaryeri ve bahçelerdeki sebze ve meyve atıklarından gübre ürettiklerini dile getirdi. Oral, bu gübrelerin de vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacağını anlattı. Projenin önemine vurgu yapan Oral, “Benim bildiğim kadarıyla bölgemizde kedi köpek maması üreten belediye yok. İnşallah bundan sonra örnek olacak burası. Birkaç belediyemiz daha başlayacaklar. Bir ilk, örnek olması açısında da güzel bir proje” ifadesini kullandı. Oral’ın ardından AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol da birer konuşma yaparak tesisin hayırlı olmasını dilediler.

‘Yalova’da 10 bin kısırlaştırılmamış köpek var’

Vali Yardımcısı Bahattin Atçı ise tesisin Yalova için önemli olduğuna değinerek, “İl genelinde aşağı, yukarı 10 bin civarında kısırlaştırılmamış köpek var. Bunlar bizim ekosistemimizin, doğal çevremizin bir parçası. Maalesef bazen zaman zaman bunlar sorun oluyor. Kısırlaştırma çalışmalarını ileriye götürerek yönetilebilir bir hale getirmeye çalışıyoruz. Bir firmanın desteğiyle bir rehabilitasyon merkezi ve yem üretim merkezinin temelini Paşakent Mahallesi’ndeki 52 dönüm tahsis ettiğimiz arazide gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.

Teşekkür plaketi verildi

Konuşmaların ardından projeye katkı sağlayan Sefine Tersanesi adına Sefine Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Demir Koloğlu ve ismi Altınova Tersanelerini yanından geçen caddeye verilen Altınova Tersaneler Birliği Kurucu Başkanı Hakkı Kan’a teşekkür plaketi verildi.

Geniş katılım

Açılış töreninde; Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, AK Parti MKYK üyesi ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Ak Parti İl Başkanı Umut Güçlü, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Subaşı Belediye Başkanı Turam Canbay, Sefine Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Demir Koloğlu, il genel ve belediye meclis üyeleri, Altınova İlçe Emniyet Müdürü H. Kürşat Seçer, Altınova İlçe Müftüsü Ümite Kartal daire amirleri, Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl UZUN, tersane temsilcileri ve davetliler katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.