yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Yağmurlu
15°C
Yalova
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C

TEK BEKLENTİMİZ, BERATIMIZ!

16.03.2022 17:24
0
A+
A-

 

Günler geceleri, aylar yılları kovalar.

Dünya da, güneş de sadece vazifesini yapar.

Aslında akıp giden zamanın deveran eden düzen içerisinde farklı bir yönü yoktur. Güneşin doğuşu yeni bir gün, batışı yeni bir gecenin habercisidir. Her gün bir öncekiyle aynı -takdir edilmiş ise- bir sonrakiyle de aynı… Varlık âlemindeki görevleri hususunda da değişen bir şey yoktur. Hepsi insanın hizmetine sunulmuş ve bu konuda vazifelerini eksiksiz ifa etmektedirler.

Ama bunun yanında bazı gün ve geceler dinimiz nezdinde büyük önem ve değere haizdir. Ancak bu hususiyetleri o gecenin veya gündüzün yukarıda da ifade ettiğim üzere kozmolojik varoluşsal boyutlarıyla alakalı bir şey değildir. O gün ve geceleri idrak edebilme tercihini kullananlara yönelik ilahi bir rahmet ve ihsan ayrıcalığıdır.

Yani aslında geceyi değerli kılan bizatihi sadece onda nefes alıp veren ilahi lütuf talepleridir.

Onun anlarını “Af” nidalarıyla kıymetlendirenlerdir.

Amel defterinde dolu olan hata, günah ve isyan ve benzerlerinin temizlenmesi umuduyla dökülen gözyaşlarıdır.

Yüreklere yük kahır, gam ve kederlerin izalesi için, bükülen boyunların, düşen omuzların dertlerden hafifletilme beklentisidir.

Açılan ellerin boş geri çevrilmeyeceğini umut eden kulların Rablerine arzuhallerini sundukları eşsiz vakitlerdir.

İşte o zaman dilimlerinden birisi de Berat Kandilidir.

Rabbimiz lütfeyledi, ihsan eyledi ve bizleri bir Berat Kandiline daha vasıl eyledi.

Binlerce şükürler olsun Rabbimize.

Bir fırsat olan bu gecenin kıymetini bilebilmeyi hepimize nasip eylesin Mevlamız. Çünkü ikramı çokça olan bir zaman dilimini yaşamış olacağız inşallah. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)  buna dair bizlere şu müjdeleri sunar: “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar.” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbnMâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191)

Yine bir başka rivayette ise Hz. Peygamber(s.a.v.): “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbnMâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

O halde gelin fayda ile zararı ayırt etme yetisiyle yaratılmış olan bizler burada ki ikramları kaçırmayalım. Rabbimizin davetine icabet edelim. Onun sonsuz lütuf ve ihsan sahibi olduğuna iman ederek ellerimizi açalım.

Affımızı talep edelim!

Sağlık, huzur ve afiyet talep edelim!

Tüm insanlık için barış talep edelim!

Zulüm ve savaşlardan uzak bir gelecek talep edelim!

Nesillerimizin hidayetini talep edelim!

Öbür âlemde beratımızı talep edelim!

Berat Kandiliniz mübarek olsun.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
16.11.2022 14:24
16.12.2021 13:39
23.11.2021 14:01
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.