yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Tarihte Mart Ayında Neler Oldu?

03.03.2025 15:54
0
A+
A-

Tarihte Mart ayında nelerin olup bittiğine beraber bakalım istedim:

1 Mart 2003: ABD’nin Türkiye toprakları üzerinden Irak’ı işgal etmesine olanak tanıyan tezkere, TBMM’de reddedildi.

1 Mart tezkeresi, Irak krizi konusunda hükûmet tarafından 25 Şubat 2003’te TBMM’ye sunulup genel kurulda reddedilen ve tam adı “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için Hükûmet’e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi” olan tezkeredir. CHP tezkereye karşı çıktı ve Amerikan gemileri için düşman gemileri ifadesini kullandı. Abdullah Gül’ün danışmanlığını yapan Ahmet Sever (geçtiğimiz günlerde vefat etti), kaleme aldığı bir eserde durumu şöyle anlatıyordu: “Özellikle, Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Ertuğrul Yalçınbayır, Bülent Arınç, Zeki Ergezen, Azmi Ateş ve Kemalettin Göktaş gibi önemli isimler tezkereye karşıydı ve parti içinde açıkça bunun kulisini yapıyordu; Cüneyt Zapsu, Ömer Çelik ve Egemen Bağış ise tezkerenin kabulü için çırpınıyorlardı.’’ Yapılan oylamaya 533 milletvekili katıldı; 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oy kullanıldı. Ancak, Anayasa’nın 96. maddesinde öngörülen 267 salt çoğunluğa ulaşılamadı. Bu durumda, tezkere kabul edilmemiş sayıldı…

*****

2 Mart 2014: İsrail’de Yeshiva protestoları patlak verdi.

Yeshiva öğrencilerinin askere alınmasına karşı 2 Mart 2014’te Kudüs’te düzenlenmiş kitlesel bir protestoydu. Haredi Talmudik öğrencilere uygulanan askerlik muafiyetini bozan ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nde zorunlu askerlik görevini yerine getirmenin reddedilmesini suç sayan bir dizi yasa tasarısının meclisten geçirilmesi üzerine düzenlenen protestolar, 300.000 ila 600.000 kadar Yahudi’nin katılımıyla İsrail tarihinin en büyük protestosuna dönüştü…

*****

3 Mart 2013: Müslüm Gürses vefat etti.

1953 yılında Urfa’da doğdu. “Arabeskin Babası” ve “Müslüm Baba” olarak tanınmaktadır. 90’lı yıllardan itibaren bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuvarına kattı. Müslüm Gürses’in hayatını konu alan Müslüm filmi, 26 Ekim 2018’de vizyona girdi. Müslüm filmi 6.5 milyona yakın seyredilerek Türkiye’de tüm zamanların seyirci rekortmeni filmleri listesinde 5. sırada, tüm zamanların seyirci rekortmeni dram filmleri listesinde ise 1. sırada yer almaktadır…

*****

14 Mart 2018: Stephen Hawking vefat etti.

Hawking, 8 Ocak 1942 tarihinde doğdu. Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmektedir. 11 yaşında St Albans okuluna kayıt oldu. İleride, “Size ilham veren bir öğretmeniniz oldu mu?” sorusuna, St Albans’ta öğretmeni olan Dikran Tahta’dan söz ederek cevap verecekti… Hawking insanların 100 yıl içerisinde dünyayı terk etmesi ve farklı dünyalarda koloniler kurması gerektiğini söylemiştir. Hawking’e göre insanlar koloni kuramazlarsa hayatta kalamayacaktır…

*****

18 Mart 1980: Erich Fromm vefat etti.

23 Mart 1900’de Frankfurt’ta doğdu. 30’lu yılların başlarında Almanya’da Nazi hareketinin güçlenmesi nedeni ile İsviçre’nin Cenevre şehrine yerleşti. 1933 yılında Chicago Ruh Çözümleme Enstitüsü’nden aldığı davet üzerine Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Sosyalist, insancıl dünya görüşünü benimseyen Fromm, Batı kapitalizmi ve SSCB komünizmini reddetmiştir. Biyofili hipotezine olan katkıları, evrimsel psikoloji konusundaki araştırmalara temel sağlamıştır…

*****

26 Mart 922: Hallac-ı Mansur öldürüldü.

Hallac’a göre; her şeyin zıddı ile bilindiği ve ayakta durduğu bu ikilikler evreninde küfür-iman diyalektiği de göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Öyleyse kimse kendisini, kabullerini diğer her şeyi dışlayacak bir mutlaklık dairesi içinde görmemelidir. Yine Hallac’a göre; Tanrı dahi kulunun sınırlılığını bilip buna göre ona muamele edecektir. Yine ondan aktarılan şu satırlar onun Tanrı ve insan arasındaki ilişkiye bakışındaki geniş perspektifi ortaya koymaktadır: “Yeryüzünde hiçbir imansızlık yoktur ki, altında iman saklı olmasın; itaat yoktur ki, altında kendinden büyük isyan saklı olmasın…’’

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.