yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
9°C
Yalova
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Açık
14°C

SUBAŞI’NDA KİVİ HASADI BAŞLADI

SUBAŞI’NDA KİVİ HASADI BAŞLADI
06.11.2022 14:46
0
A+
A-

Türkiye’nin en önemli kivi üretim merkezi olan Yalova’nın Subaşı Beldesi’nde üreticiler hasada başladı. Belediye Başkanı Turan Canbay, Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan’ın bahçesinde hasada katıldı.

Haber/Zeynep TAŞTAN

Türkiye’nin kivi üretiminin tek başına yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Yalova’nın Subaşı beldesinde kivi hasadı başladı. Kasım ayının gelmesiyle birlikte başlayan kivi hasadında işçileri ziyaret eden Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, sezonun hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Canbay, düzenledikleri festivalle bölgenin altını durumunda olan kiviyi tanıtmaya çalıştıklarını ifade ederken bu sene beklenen rekoltenin olmadığını dile getirdi. Başkan Canbay, şöyle devam etti: “Üretmek ayrı bir dert bunun bir de pazarlama kısmı var. Maalesef bu sene pazarlama kısmında da büyük bir sıkıntı yaşadık. Kısmen aşıldı ama hala istediğimiz fiyatları görmedi kivi. Hep kivinin veriminden, vitamininden, insanların vücuduna faydasından bahsediyoruz ama parasal kısmına da maalesef verdiği verimin karşılığında naktini alamadık. Öyle gözüküyor. Evet herkes kazancını düşünüyor ama esas düşünmesi gereken burada üretici. Üretici üretmediği sürece bizim tüketme şansımız yok. Bizim beklentimiz de artık bu arkadaşların biraz daha kar marjlarını düşük tutup da üreticiye destek olmalarını bekliyoruz ama biz buradan bahçeden görüyorsunuz ne kadar zorlukla yapılıyor bu. Bu emeğin karşılığı 8 liraya alıp da markette 48 liraya satılması olmamalı. Bu sene birlik ilk yapılan toplantıda birim fiyatları 13 liradan açıkladı ama şu anda 10 liraya kivi satabiliyorsak çok iyi diyoruz. Bunun sebeplerini bir araştırmak lazım ya da buna devlet mi el atacak bakanlık mı el atacak bir şekilde el atılması lazım. Üreticiye destek olmazsanız 10 sene sonra bu işi yapacak kimseyi bulamazsınız.”

MALİYET ARTTI, FİYAT DÜŞTÜ..

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan da Subaşı’nda yaklaşık 6500 dekar alanda yılda 25-30 bin ton üretim yapıldığını söyledi. Üretimin yüzde 70’lik kısmının tüccarlar vasıtasıyla satıldığını, geri kalanın da soğuk hava depolarında bekletilerek piyasaya sürüldüğünü söyleyen Başkan Fidan, bu yıl kalite konusunda sıkıntı yaşandığını belirtti. Fidan, “İklimsel olduğunu düşünüyoruz. Havaların sıcaklığı olabilir. Mevsimsel bir dengesizlik yaşandı. Aslında fena geçmedi bizim için ama biraz boydan sıkıntı yaşadık burada. Bu daha sonra hasat ettiğimiz dönemde veya bir ay öncesinde kivi pazarlıklarında biraz zorladı gibi açıkçası. Tüccarlar ürünün kalitesini beğenmedi. Biz daha öncesinde Ağustos ayından birlik olarak üreticilerle bir toplantıda 13 lira olarak fiyat açıklamıştık. Bunun güncel piyasa şartları açısından fena olmayacağını en minimum 10 liralara satabileceğimizi düşünürken ama şimdi tabi bu hesabımız pek tutmadı. 7 liralara kadar kivinin fiyatı düştü. Yani dalında pazarlık fiyatı olana kadar düştü. Geçen sene 8 liradan satmıştık yani geçen senenin altına düştü. Bu iyi bir şey değil” diye konuştu. Neden iyi bir şey değil. Şimdi üretirken bir masraf yapıyorsun. Gübreniz, mazotunuz, işçiliğiniz, elektriğiniz var. Kendi işçiliğinizi de kattığınız zaman 12-13 bin liraları buluyor dekar maliyeti. Sıradan bir bakımdan bahsediyorum. Daha iyi bakanların daha yüksek çıkar. Bunlar bu sene ters orantılı işledi” diye konuştu. Geçen seneye göre maliyetlerin çok arttığını söyleyen Fidan, şöyle devam etti: “Ürettiğimiz malın değeri düştü tam tersine bizim harcamalarımız arttı. Böyle olunca da biz şu an beklediğimizi, umduğumuzu bulamıyoruz. Önümüzdeki sene için bizi düşündürüyor. Tabi şimdi biz olumsuz da düşünmüyoruz yani önümüzdeki sene için artık biz hesap yapıyoruz. Bizim alışılagelmiş bir ticaret şeklimiz var. O da nedir işte. Malımı yetiştireyim, bakayım. Ondan sonra tüccar gelsin alsın bu malı buradan. Biraz biz de bakış açımızı değiştireceğiz bu yönden. Ürünün tabi ki büyüğü de küçüğü de olacak ama şimdi sıkıntı şuradan çıkıyor. Alan tüccar, küçüklüklerden dert yanıyor bize. Biz de diyoruz ki, bizim malımızın irisi de var. Böyle bir anlaşmazlık var. Önce bunu çözmekten yana düşüncelerimiz var.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.