yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2657
EURO
34,7192
ALTIN
2.401,37
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
24°C
Yalova
24°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

SİYASETNAME

19.01.2024 15:33
0
A+
A-

Sevgili dostum. Tam bundan bin yıl kadar önse, Selçuklu Devleti’nin ihtişamına ihtişam katan, büyük vezir Nizamülmülk’ün siyasetname adlı eserinin, bu günlerde daha iyi anlaşılması ve okunması gerektiğine inanıyorum. O günün şartlarında Selçuklu’ya anayasa olan, siyasetname adı altında yazılan bu eser, bu günün yorumlarıyla bize ve bizden sonra devam edecek, İslam alemine rehber olacaktır. Devlet adamı yetiştirme adına kurulan nizamiye medreseleri, araştırıldığında bize çok şey anlatmaktadır. Ecdadımız bize çok büyük bir medeniyeti, miras olarak bırakmış. Tek yapacağımız bu mirasa sahip çıkmak, yeniden Dünya’ya huzurun ve barışın kapılarını aralamaktır. Buradan göğsünde Selçuklu arması ve ay yıldızlı bayrağıyla, uzaya giden Gezeravcı’ya ve Ay’da bir tepenin adı verilmiş olan, Selçukludan bile iki asır önce yaşamış, gök bilimcimiz Fergâni’ye selam olsun.

Siyaset ve din, iki kardeş gibidir diyen Nizamülmülk’e, haddim olmayarak ilaveten, günümüz siyasetinde, siyaset ve din, iki göz, iki ayak, iki el gibi olmalıdır diye ilave ediyorum bende. Biri olmazsa yarım olur bilincine, şuuruna sahip olmalı bu millet ve bu uğurda elinden geleni yapmalı. Millet kendi içinden yetiştirdiği, tıpkı  Nizamülmülk’ün kurduğu, Nizamiye medreselerinde, dindar, güvenilir, dürüst, liyakat, adalet ve cesaret sahibi, devletine, milletine hizmetten başka bir şey düşünmeyen idareci, dini bütün insanları, kendine idareci yaparak onlara hem itaat, hem de yardım eden bir düşünceye sahip olan, bir millet, var olmadıkça devlet kurulmuş sayılmaz, sayılamaz.  Kurulmuş bile olsa, huzur tam tesis edilemez. Yük din ve devletin omuzlarında olmazsa, bütün yükü diğeri  çeker. Siyaset ve dini bir birinden ayırmak, huzursuzluğun kapısını aralamaktır. Din eğitimi, insanların ahlaklı, düzenli, iyi huylu olmasına, hak hukuk bilir yetişmesini sağlamak için, hukuk eğitimi almasına, adil idareci olmak için, adalet eğitimi sağlamak gerekli ve zorundadır. Bu yüzden siyasetçiler ve halk yetişmiş ve kendini yetiştirmiş, alimlere muhtaçtır. Ahlaklı siyasetçiyi, onu başına getirip ona yardım edecek halkı, ancak alimler hazırlar. Alimi olmayanın alemi de olmaz. Siyaset, ancak din eğitimi alanların içinde, idarecilik vasfına kim sahipse onun işidir.  Müslüman bir ülkede, ne siyaset yapanlar dinden uzak, nede dindarım diyenler siyasetten uzak yaşayabilir. Önemli olan ehil insanların siyaset yapmasıdır. Elbette herkes kendini ehil ve liyakatli görür. Siyasete soyunmadan önce ön eğitim alınmalıdır. Kim ne iş bilirse bilsin, siyasette doğruluk ve ehil olmak şarttır. Bu yüzden ahlak sahibi, dürüst, inandığını yaşayan insanlar, kendilerini yönetecek, adalet sahibi, ahlaklı ve dürüst kişileri yetiştirmek zorundadır. Onlara hem  görev vermek hem de yardım etmek, ilahi bir emirdir. Eğer bir birinden ayrı der, yada ayırmaya kalkarsanız, fitneyi durduramazsınız. Halk dinden uzak, devlet dine yakın olursa, devlet ayırım yapıyor diye fitne çıkar. Yok eğer devlet dinden uzak, halk dinini yaşıyorsa devlete itaat sorunu çıkar. Çünkü Allah cc sizden olan ululemre itaat edilmesini istiyor. O zaman Müslüman bir toplumda, sizdenim demek yetmiyor, sözüyle özüyle, yaşantısıyla sizden biri olması gerekiyor. Hatta sizden daha dindar, daha adaletli ve merhametli olması gerekiyor.  Fakat biz nasılsak, öyle idare olunuruz sözünü asla unutmamak gerekiyor. Güçlü devlet olmanın tek yolu eğitimden, millet olmaktan, bize yol gösterecek olan Kuran ve Sünnetten haberdar olmaktan, onlardan beslenmek ona göre hayat kurmaktan geçtiğini, bilmekten ve yaşamaktan geçtiğine önce samimiyetle inanmak gerekiyor. Huzurun tek kaynağı olduğuna inanmak, yaşamak, ona göre hayat kurmak gerekiyor.

Velhasıl, eğitim yuvalarında, millet olmanın dışında, başka fikre yer verilmemesi, önce birliğin sağlanması, iyilikte, bilgide, ahlak ve onurlu olmada yarışılması gerekiyor.

Toplumun siyasetten haberi olup, işine bakması, işi kendi yetiştirdiği, güvendiği ehil insanlara bırakıp, onlara yardım etmesi gerekiyor. Halkın içinden çıkan, halkı yönetecek, ya da halka hizmet edecek, tüm devlet erkanının, halka tepeden bakmaması, halkın ihtiyaç ve sorunlarını güzellikle dinlemesi ve not alıp gerekli makamlara bildirmesi ve halk adına takip etmesi gerekiyor. Devlet ancak millet var olursa devlettir. Milletsiz devlet asla uzun süreli ayakta duramaz. Millet ve devlet hayra ve şerre ortaktır. Rahmette zahmette ikisinin başına yağar. Bu yüzden din ve devlet vatan, bayrakta sözüdür.

Yazarın Diğer Yazıları
07.08.2022 13:58
12.12.2021 14:03
29.10.2023 16:48
09.12.2021 13:52
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.