yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3334
EURO
35,1194
ALTIN
2.302,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
21°C
Yalova
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

ONUR

23.11.2021 14:01
0
A+
A-

 

Onur ile yol almak!

İnsan için en elzem, lakin haz ve hız çağında değer atfetme söz konusu olduğunda en sona tehir edilen mesele!

Bunun yerine öncelenen ne?

Kartvizitin, soyun, mesleğin, unvanın, sayfanın, oyunun onuru!

Oysa bütün bunlar insanlığın onurunu takip etmesi gereken ve onu muhafaza etmek ile korunacak hususlardır. Adını, şanını, mevkiini, sağlayacağı menfaatlere göre önceleyen kişi aslî olanı geçici olan uğruna heba ediyor demektir. Geçici, kurgusal, bot olan görüntüler, hesaplar eşlik ediyor kimliklere.

Hakikat bu sahte örtüler altında muhafaza edilebilir mi? Oysa hakikat apaçık bir şekilde alnımızın akında, gözümüzün ferinde, yanı başımızda bizimle aynı adımları atmalıdır. Bize her daim eşlik etmelidir. İşte o hakikat, niçin yaratıldığımızı unutmamak demektir. Hayat gayemizi anlık hazlara teslim etmememiz demektir. Oyalanıp durmamak demektir.

“Bırak onları; yesinler, yararlansınlar, boş ümit oyalasın onları; yakında bilecekler!” (Hicr,3)

Bu ilahî hakikatin hayatın içinde yüzümüze çarpmaması için aslımıza tutunmamız demektir.

En çok kulak tıkadığımız şeyin, oyalanıp durduğumuz gerçeği olduğunu kabul etmiş olsak kendimizle ne kadar onur duyacağız acaba?

Oyalanıp durduğumuz şeylerin içeriğinin çoğunlukla geçici âleme ait olması da işin cabası.

Tabii ki burada tamamen dünyadan soyutlanmış bir birey değil Rabbimizin istediği. Bize en güzel örnek olan, insanlığımızı ve onurumuzu armağan eden, Üsve-i hasene’miz Sevgili Peygamberimiz, her hususta olduğu gibi dünyaya meylimiz noktasında da itidal üzere yaşamamız gerektiğini öğretmekte:

“Hiç ölmeyecek gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi asıl yurdumuz (ahiret) için hayatımızı sürdürmek!”

Hayata sımsıkı tutunmak. İman ile, ihlas ile, tevekkül ile, teslimiyet ve samimiyetle, onurla yol almak.

Nimetin içinde şükür ile; yoklukta hamd ve sabır ile; daima mücadele ile; asırlara yayılan cuhd ve gayret ile ilerlemek.

“İnsana nimet verdiğimiz zaman yüz çevirip yan çizer; başına bir kötülük gelince de hemen karamsarlığa düşer.” (İnsan, 83) Hayatın içinde bu sıfatların yüzümüze çarpmaması için aslımıza tutunmamız gerekir. Fıtratın çağrısına kulak vermek, kâlû belâyı unutmamak gerekir.

İnsan olmak, mü’min olmak, onurla yol almak.

Yazarın Diğer Yazıları
10.02.2022 14:55
03.02.2022 16:02
02.12.2021 13:28
16.12.2021 13:39
11.03.2022 16:21
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.