yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
19°C
Yalova
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

NASIL YAŞARSAN ÖYLE ÖLÜRSÜN

18.08.2023 12:20
0
A+
A-

Taşıma kalbinde kötülük

Kötüleri görürsün

Her daim, Temiz tut  yüreğini

Seni Güzele götürsün

Her güzelde bir kusur

Her çirkin de bir güzellik vardır

Nereden bakarsan onu görürsün

Senin işin yanlış aramak değil

Kendi İçindeki yanlışı bulmak

Unutma, nasıl yaşadıysan

Öyle ölürsün

Sevgili dostum. Bir hikayeyle başlayalım sohbetimize. Günün birinde, bir medresede, talebelerin içinde, Ahmet adında bir öğrenci varmış. Talebelerin çok değer verdiği, kıymet verdiği ilmi irfanı yerinde olan, tabi ki  birde hocaları.  Talebenin biri sormuş, hocam tarikatla şeriat arasında ne fark var demiş. Hoca, arkadaşlar demiş, şeriat, seninki senin, benimki benim, tarikat seninki senin, benimki de senin, birde hakikat var ki oda ne seninki senin nede benimki benim, her şey Allah’ın demiş. Ahmet söz alarak devam etmiş, birde marifet var hocam, bunların ruhunu bilmektir. Hoca gülümsemiş, oğlum Ahmet yine yaptın yapacağını demiş. Hocanın  Ahmet’e olan sevgisinin biraz fazla olduğunu fark eden bazı talebeler, hocam Ahmet sizin gözdeniz diyerek, kıskançlık belirtisi göstermeleri üzerine, hoca arkadaşlar çıkarın kağıt ve kalemlerinizi yazın demiş. Biri size kötülük yapsa, siz o kişiye ne yaparsınız, yalnız en az bir sayfa dolacak demiş. Her kes kağıt kaleme sarılmış, kimi bir sayfa kimi iki sayfa yazmış. Hoca kağıtları toplamış okuyup gelmiş. Her kesin kağıdında farklı şeyler yazarak sayfayı doldurmuşlar. Ahmet’in  kağıdında ise sadece iyilik, iyilik, iyilik  yazıyormuş. Hoca öğrencilerine hitaben, arkadaşlar yazdığınız her bilgi doğru ve benim için çok değerli, fakat Ahmet sadece iyilik yazmış, gelin bunu Ahmet’e soralım. Oğlum  Ahmet neden sadece iyilik yazdın demiş. Hocam başka bir şey düşünmem, bu yüzden demiş. Ahmet bu kişi sana yine kötülük yapsa, ben ona yine iyilik yaparım hocam demiş, o sana yine kötülük yapsa dediğinde ise, Ahmet hocam kendinizi yormayın o bana kıyamete kadar kötülük düşünse, ben ona iyilik düşünür, o bana kıyamete kadar kötülük yapsa ben ona iyilik yaparım demiş. Hoca başka bir şey söylemeden sınıftan çıkmış. Sınıfı bir sessizlik kaplamış, böyle bir arkadaşları olduğu için sevinmiş,  hocalarını yanlış anladıkları için ise üzülmüşler.

Değerli dostum sen üzülme, bu konuşmalar bu  dersler İslam medeniyetinin yaşandığı dönemlerde, medreselerde zuhur etmiş. Yunus Emrelerin, Mevlanaların, İbni Sinaların Fatihlerin yaşadığı dönemlerde gerçekleşmiş. Bu gün kaybettiğimiz medeniyetten uzak bu ruhu ne anlayabilir nede yaşayabiliriz.  Anlamak ve yaşamak için dertli hocaya, birde bilgiye açık talebeye ihtiyaç var. Avamlık ya da cehalet ne bu hocayı ne yaşananları nede Ahmet’i anlayabilir.

Fakat Allah’ın nurunu tamamlayacak olduğuna inanan biri olarak, ümidimi asla kaybetmiyorum. Yine İslam medeniyetinin yaşanacağına inancım tamdır. Nice Ahmet’ler, Mehmet’ler yetişeceğinden eminim. Yalnız bunun kolay olmayacağını biliyorum. Nasreddin Hocamı çok iyi anladım. Bu yüzden her daim göle maya çalanlardan olmak istedim.  Mayanın ne zaman tutacağını ancak Allah bilir. Benim gibi derdi insan olanlar eminim maya çalmaya devam ediyorlar. Bu dünyada gözlerimle görmek en büyük arzum. Medeniyetin ayak seslerini hissediyor, yüzümde her daim bunun tebessümünü taşıyorum. İnancım tam fakat, göremesem de ahiret aleminde İslam medeniyetinin kurulduğu haberini bir gün mutlaka alacağım. İşte o zaman cehennemde isem cennet, cennette isem cennetin keyfini o zaman süreceğim. Kim nasıl yaşarsa yaşasın ben Ahmet’in izinde yaşayacak ve öyle öleceğim.

Yazarın Diğer Yazıları
12.02.2024 13:42
03.07.2022 16:04
21.07.2023 16:49
07.08.2022 13:58
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.