Haber / Zeynep TAŞTAN
Ziyaret sırasında tesisin işletmecisi ve aynı zamanda Fıstıklı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Halil Barut ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fatih Mehmet Kayalı, Kaymakam Aydın’a tesisin işleyişi hakkında detaylı bilgiler verdi. Tesisin en dikkat çekici özelliklerinden biri, 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün ortak projesi olarak hayata geçirilmiş olması. 2023 yılından itibaren hasada başlayan tesis, gemi üzerinde kurulu özel bir yapıya sahip ve yıllık 1000 ton üretim kapasitesiyle dikkat çekiyor. Bugüne kadar yaklaşık 300 ton midye hasat edilmiş durumda. Kaymakam Aydın, tesis ziyareti sırasında midyenin hasat edilme yöntemlerini yerinde inceledi ve üretim süreciyle ilgili teknik bilgiler aldı. Özellikle midye yetiştiriciliğinin yurtiçindeki kullanım alanlarının genişletilmesi ve yurtdışında daha yaygın hale getirilmesi üzerine önemli değerlendirmelerde bulunuldu. Ziyaretin bir diğer önemli konusu ise midyelerin işlenmesi ve paketlenmesi süreçleri oldu. Kaymakam Aydın, midye kabuğunun değerlendirilmesi üzerine de istişarede bulunarak, bu yan ürünün farklı alanlarda nasıl kullanılabileceğine dair fikir alışverişi yaptı. Ayrıca Kaymakam Aydın, Armutlu’nun sadece balıkçılık alanında değil, midye ve diğer su ürünleri yetiştiriciliği açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yaptı. Bu alandaki üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların önemine değinen Kaymakam Aydın, midye yetiştiriciliğinin bölge ekonomisine katkı sağlayacak yeni bir sektör olabileceğini belirtti. Ziyaretin sonunda, midye yetiştiriciliğinin Armutlu’da daha da yaygınlaştırılması ve potansiyelinin artırılması için yapılabilecek çalışmalar üzerinde duruldu. Midye ve diğer su ürünleriyle ilgili işleme, paketleme ve katma değer yaratma süreçlerinin geliştirilmesinin, ilçenin su ürünleri sektöründe daha büyük bir yere sahip olmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.