yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
25°C
Yalova
25°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

MEŞHUR DOKTORLARIN GÖZÜYLE YALOVA KAPLICALARI

05.05.2024 12:31
0
A+
A-

 

Kesip duvarına asılacak Yalova Termal Kaplıcaları ile 1930 yılına ait Akşam gazetesinde yayınlanan bir yazıyı sizlerle paylaşıyorum.

Dün Seyrisafâin müdüriyeti tarafından gazetecilerle doktorlara bir Yalova gezisi düzenlemişlerdir.

Saat 9,35 te Seyrisafâin Tophane rıhtımından 120 kişilik bir kafile ile kalkan Kalamış vapuru

Kadıköy’ünde ve Büyükada’da bulunan davetlileri de alarak saat yarımda Yalova’ya ulaşmıştır.

Yalova’dan hususi otomobil ve kamyonlarla 25 dakikada kaplıcalara giden davetlilere büyük gazinoda likör ve vermut ikram edildikten sonra saat 2 de yemekler yenilmiş ve davetliler yemekten sonra gezdirilerek Seyrisafâin müdürü Sadullah Bey tarafından çoktan beri devam eden tesisat ve imarât hakkında açıklamalar yapılmıştır.

Yalova kaplıcaları baştabibi Dr. Şerafettin Bey, davetlilere kâfi derecede izahat ve tesisat hakkında çok iyi ayrıntılı bilgiler vermiştir.

Davetliler Yalova’daki asri ve medeni tesisatı gördükten sonra Avrupa kaplıcalarına gitmenin ne kadar manasız olduğunu anlamışlardır.

Kaplıcalar hakkında Yalova’daki davetli doktorlarımızla temasta bulunan bir muharririmiz doktor beylerden bazılarının izlenimlerini ve görüşlerini kaydetmişlerdir.

Okuyucularımız bu izlenimlerini okuyunca Zümrüt Yalova’nın düzen ve mükemmeliyeti hakkında çok ve büsbütün başka bir kanaat hâsıl edecekler ve Yalova’yı görmeye gideceklerdir.

Dr. Mazhar Osman Bey: Yalova kaplıcalarını görmeden Avrupa kaplıcalarına gitmek bir nevi züppelik olur. Yeni ve asri tesisatı memnuniyetle kaydetmek lazımdır.

Dr. Server Kamil Bey: Kaplıcalar civarını garp memleketleri temsilcileri derecesinde düzenlenmiş görmekle Türk azim ve mesaisine bir defa daha şahit oldum.

Fakülte muallimlerinden Dr. Kerim Bey: Tabiatın pek özenerek yarattığı bu müstesna Yalova’nın hayattar havasından ve sinesinde sakladığı hayat fışkıran suyundan istifademizi temin edenleri tebcil ederim.

Sıhhiye müdürü Neşet Osman Bey: Yalova’yı yirmi sene evvel pek iptidai şekilde görmüştüm. Bugün kaplıcaları çok asri ve medeni bir şekilde imar edilmiş gördüm. Kaplıcaların bugünkü hali Avrupa kaplıcalarına eşit hatta onlardan üstündür.

Fakülte müderrislerinden Dr. Hasan Reşat Bey: Yalova’nın şifa bahşeden kaplıcalarında az zamanda husule getirilen modern eserler çok şayanı şükrandır. Suyun dereceyi harareti ve terkibi kimyevisi ve radyo aktivite hassası nokta-i nazarından cilt hastalıklarından birçoklarını şifalandıracağı kanaatindeyim.

Gülhane muallimlerinden Abdülkadir Bey: Yalova kaplıcaları tesisatı, tabiatın imtiyazlı yarattığı o güzel medeni çevreler ve insaniyet kudretiyle donatılmış büyük eserlerdir. Eser sahipleri tebrik ve tebcile layıktır.

Dr. Akil Muhtar Bey: Yalova’yı iki sene evvel gezmiştim. O vakit eski zamanlardan beri meşhur olan bu kaplıcaların terk edilmiş haline çok acımıştım. Bu defa gezdiğim zaman Yalova’yı tamamıyla değişmiş buldum. Az zaman zarfında bu derece imar edileceğini aklımdan geçirmemiştim. Yalova, modern donanımla mükemmel bir kaplıca haline getirilmiştir.

Fakülte muallimlerinden Dr. Fuat Fehmi Bey: Yalova kaplıcaları Avrupa’daki kaplıcalara tamamıyla benzemekle beraber manzara ve tedavi açısından da onlara üstün ve şayanı tercihtir. Yalovamızı bu hale getiren elleri takdir etmemek hakikaten küstahlık olur.

Dr. Orhan Bey: Yalova’ya ilk defa geliyorum. Kaplıcalara gösterilen bu gayret ve özen çok şayanı takdirdir.

Dr. M. Kemal ve Kenan Tevfik Beyler: Memleketimizde bir hekim sıfatıyla ve itimatla tavsiye edebiliriz ki Yalova kaplıcaları sıhhi ve en mütekâmil bir şekle dönüştürülmüştür. Kaplıcaların dâhili teşkilatı çok mükemmeldir.

Dr. Kilisli Rıfat Bey: Bu muazzam ve muntazam mesaiye karşı söylenecek şeyler yalnız hayret ve takdir ifade eden kelimeler olabilir. Buradaki sıhhi ve tabii vasıtalardan istifade edebilmek her hasta için bir mazhariyettir.

Farmakolog kimyager İsmet Bey: Çok cazip tarzda imar ve ihya edilen ve Türkiye’nin en güzel sıhhat kaynağı olan zümrüt Yalova’yı bütün hastalara tavsiye ederiz.

Farmakolog kimyager Naşit Bey: Cidden cazip ve yeşil Yalova memleketimizin değil bütün Avrupa’nın en güzel kaplıcalarına üstündür.

Yalova’da bir köylü ile görüştüm:

-Yalovamız cennete döndü. Gazi babamızı bekliyoruz.

Dedi.

Yalova’ya şimdiden yerli yabancı birçok kimseler gezmek ve kaplıcalardan istifade etmek için gelmeye başlamışlardır. Fiyatlar çok uygundur.

Dünyada mevcut bütün kaplıcalarının en eskisi, en meşhuru ve en faydalısı olan Yalova mevkiinin güzelliği, ikliminin mutedil olması, tedavi ve istirahat için gelecekte en asri bir konfor temin eden tesisatın mevcut bulunması, muhtelif ve müteaddit gezinti ve eğlence mahalleri, geniş ve mükemmel plajları, mütehassıs doktorların idaresine tevdi edilmiş olan sıhhi teşkilatı, gidip gelme vasıtalarının sık olması itibarıyla behemehâl gidilecek, görülecek ve istifade edilecek bir yerdir.

İ.F, 11 Haziran 1930, Akşam Gazetesi

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.