yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2854
EURO
34,8133
ALTIN
2.414,08
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C

‘KENTSEL DÖNÜŞÜME OLAN GÜVEN BİTTİ!’

‘KENTSEL DÖNÜŞÜME OLAN GÜVEN BİTTİ!’
12.11.2023 14:11
0
A+
A-
  • Yalova’da kentsel dönüşüme olan bakış açısının tamamen değişmesi gerektiğini belirten İYİ Parti İl Başkanı Osman Kendir, Yalova’da kentsel dönüşüme olan inancın bittiğini belirtti..

..”2023 yılında proje kapsamında birkaç ev yıkıldı. Daha kazma vurulmadan müteahhit kaçtı. İhalesi yeniden yapılıyor ve yeni müteahhit geliyor.”

  • ..”O mahalle imar planı açısından çöküntü alandır. O bölgenin bir toparlanmaya, dönüşüme ihtiyacı var. Deprem odaklı dönüşüm değil. İnsanların aklına orası geldiği ve bitmediği için kentsel dönüşeme olan güven bitti. O inanç bittiği için aşağıdaki vatandaşı da evden çıkaramıyorsunuz.”

Haber / Zeynep TAŞTAN

İYİ Parti İl Başkanı Osman Kendir, Yalova’da kentsel dönüşüm hakkında HABERCİ’ye açıklamalarda bulundu. Yalova’da kentsel dönüşüme olan bakış açısının tamamen değişmesi gerektiğini belirten Kendir, “Bizler nasıl bir şehirde yaşamak istiyoruz? Kentsel dönüşüm sadece bina dönüşümü değildir. Oturduğunuz binanın güvenli olması, yaşadığınız ortamı güvenli hale getirmez. Çevrenin değişmesi gerek. Yalova Belediyesi 1995 imar planlarını aynen aldı ve meclisten geçirdi. Yeni imar olanı olarak da karşımıza getirdi. Bunu da günümüz deprem yönetmeliklerinie uygun olarak yaptıracağız dedi ve yapılar güvenli olacak dedi. Buna itirazımız yok. 1995 imar planları yapıldıktan sonra o planlara göre yapılaşan binalar 1999 depreminde yıkıldı. Bu -95 imar planları da depremzede imar planlarıdır. 1999 yılından sonra çıkan 10 no.lu genelge ile bu bölgede bütün imar planları iptal edildi. 1995 yılında yapılan imar planlarında jeolojik etüt raporu hazırlatma zorunululuğu yoktu. Jeolojik etüt raporu olmadan yapılan planların hepsi de iptal oldu. Yeniden yapıldı ve şehirle ilgili sondajlar yapıldı. 2014 yılında mikrobölgeleme jeolojik etüt programı ihalesine çıkıldı. Mikrobölgeleme 1. etabı bitti.  150-200 metre arayla sondajlar yapıldı” dedi.

‘CUMHURBAŞKANINI DİNLEYİN’..

Ovalarda daha çok kat arttırımına gidildiğini söyleyen Kendir, “Cumhurbaşkanı Kahramanmaraş depremleri sonrası çıktı ve açıklamalarda bulundu. Şehri ovalardan dağlara taşıyın dedi. Biz napıyoruz. Ovalarda katları arttırıyoruz. Şehri arka tarafa taşıdığımız da yok. Böyle bir plan görmüyorum. Cumhurbaşkanı gerekirse sıvılaşma alanlarına yapılaşma yapmayın da dedi. Altınova’dan Çınarcık’a kadar olan sahil şeridi sıvılaşıyor. Yapılmaya devam ediyor. Üstüne üstlük kat arttırımı da yapılıyor. Cumhurbaşkanı zemin+3, zemin+4’ü geçmeyecek de dedi. Osman Kendir’i dinlemiyorlar bari Cumhurbaşkanını dinlesinler. Dinleyin. 11 tane il yıkıldı. 9 ay sonra enkaz altında hala cenazeler çıkarıldı” ifadelerine yer verdi.

‘BİLİME KULAK VERİLMELİ’..

Bilime kulak verilmesi gerektiğini söyleyen Kendir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle bilime kulak vermeliyiz. Kararlar alınmalı ve bu kararlar alınırken cesur olunmalı. 31 Mart’ta seçim var diye bakmayacağız. Biz, Yalova’yı yönetenlere güvenmiyoruz. Yaptıkları icraatlerden anlıyoruz. Bilimi kullanmıyorlar. Zemini tespit etmeleri gerek. Üsteki yapı nedir, -99 önceleri ve sonrası hangisi tespit edilmeli. Zemin yapı uyumu tespit edilmeli. Yeni yapılacak alanlarımız var mı? 1/50.000 binlik planlarımız şehrin güneye yani ovalardan dağlara kaydırılması müsaade ediyor mu? Bu planları yeniden gözden geçirmeleri gerek. Doğruları ondan sonra konuşsak herşey düzelecek. Bir Deprem Master Planı yok. Yapma gayreti de yok. Bir yerin jeolojik etüt raporu olması demek orayı ihaleye açacağın anlamı taşımıyor. Mikrobölgeleme rapor olması gerekiyor. Dere ve sahil kenarlarında yapılaşmanın yoğunluğunu azaltmak yerine yapılaşmanın yoğunluğunu arttırmaya çalışıyorlar. Gerekçede 6 kata 6 kat imar vermek. Daha önce burası 4 kattı, 6 kat oldu. 24 daire var. 4 kat olunca 16 daire oluyor. Bu 8 kişi nereye gitçek diyorsunuz. Ne kadar doğru? Evet nereye gidecek? Buna çözüm üretmek sizin işiniz ve sorumluluğunuz. Kentsel dönüşüm yapıldığı zaman sadece binayı yenilemiyorsunuz. Bugün Yalova’nın en büyük problemlerinden biri trafik ve otopark. Kentsle dönüşümü düzgün yaparsanız bu problemleri zaten çözmüş oluyorsunuz. Bina yapılıyor otoparkı yok. Kentin, yönetilememe problemi var. Kimse de aynaya bakıp biz napıyoruz demiyor.”

‘KENTSEL DÖNÜŞÜME OLAN İNANÇ BİTTİ’..

Kendir, sözlerini şöyle tamamladı: “Kentsel döünüşüm denince akla Bağlarbaşı Mahallesi geliyor. 2023 yılında proje kapsamında birkaç ev yıkıldı. Daha kazma vurulmadan müteahhit kaçtı. İhalesi yeniden yapılıyor ve yeni müteahhit geliyor. O mahalle imar planı açısından çöküntü alandır. O bölgenin bir toparlanmaya, dönüşüme ihtiyacı var. Deprem odaklı dönüşüm değil. İnsanların aklına orası geldiği ve bitmediği için kentsel dönüşeme olan güven bitti. O inanç bittiği için aşağıdaki vatandaşı da evden çıkaramıyorsunuz. 10 hektar arazide bu işi beceremiyorsunuz. Bu işin sosyalojik ve ekolojik boyutları var. Bağlarbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi öncelikli deprem dönüşümü değildir ama Yalova’da ilk dönüşüm yapılması gereken yer de orasıdır. Sebebi de insanları geri kazanmak için.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.