Haber / Zeynep TAŞTAN
Etkinliğin konuğu Vali Aytaman, orta ve lise eğitimini İstanbul, Sankt Georg Avusturya Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı ile Avrupa Sanat Tarihi başladığı yüksek öğrenimine ikinci yılın sonunda DAAD bursuyla Almanya’da Hamburg Üniversitesi’nde devam etti ve oradan mezun oldu. Aynı üniversitede doktorasını tamamlayarak ‘Dr. Phil’ unvanını aldı. Ankara Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Aytaman, 1991 yılında Muğla iline Türkiye’nin İlk Kadın Valisi olarak atandı.
YÖNTEMLERİNİ ANLATTI..
Türkiye’nin ilk kadın valisi Aytaman, Halil İnalcık Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide, ilk kadın vali olmanın zorluklarının yanı sıra, yöre halkıyla kurduğu ilişkileri, kentin her yönden gelişmesi için gerçekleştirdiği çalışmaları ve bunları gerçekleştirirken gördüğü desteği, karşılaştığı engelleri, engelleri aşmak için uyguladığı yöntemleri, yöre halkıyla kurduğu ilişkiyi, kadınların yaşama ve istihdama dâhil olabilmeleri için hayata geçirdiği projeleri anlattı. Vali Aytaman deneyimlerini paylaştıkça ülkemizin 90’lı yıllar tarihine dair belge niteliği taşıyan bu süreçte Muğla’nın kültürü, sanatı, tarihi, mimarisi, geleneksel el sanatları, ekonomisi, turizmi ile ilgili gelişim sağlamak için kişisel çabasıyla dünyayla kurduğu iletişimin, ilin gelişmesinde meydana getirdiği değişimlerde ne kadar önemli olduğu görüldü. Yıllar öncesinden bugüne ışık tutan, ilham kaynağı olan, hepsi birbirinden değerli çalışma ve projeler, konuk Vali Aytaman’ın samimi, akıcı, bilgilendirici anlatımıyla dinleyiciler tarafından ilgi, dikkat ve takdirle dinlendi. Öğrenmeye açık olmanın, kendini yetiştirmenin, üretici ve değişime açık olmanın önemine değinen Aytaman, insanı sevmenin her şeyin temeli olduğunu vurgulayarak, bütün güzel hizmetlerin temelinde sevginin vazgeçilmezliğine dikkati çekerek konuşmasını tamamladı. Kısıtlı bir sürede paylaşılanlardan çok daha fazlası ise Vali Aytaman’ın tarihe bir not düşmek amacıyla kaleme aldığı ‘İĞNELİ KOLTUKTA DÖRT BUÇUK YIL’ adlı 2008 yılında yayımlanan bir anı kitabında yer alıyor. Ancak kitabın yeni baskısı yok.
‘KADININ SESİ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ’..
Etkinliği organize eden Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fadime Yıldırım Karoğlu, “Kadının sesi olmaya devam ediyoruz. Her yaptığımız etkinliğimiz ve her projemiz kadınlarımız için. Bugün de çok değerli iki ismi misafir ettik. Kendilerinin sayesinde kadının gücünü bir kez daha gördük. Herkesin huzurunda kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek düşüncelerini belirtti. Programın sonunda Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir söz alarak, programı düzenleyen kadın meclisine, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkürlerini sunarken, böylesine güzel bir etkinlikle göz doldurduklarını belirtti. Etkinlik çiçek takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.