yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
21°C
Yalova
21°C
Açık
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

İŞVERENLER İÇİN İSG HAP BİLGİLERİ-2

11.10.2022 15:28
0
A+
A-

Hap bilgileri derlediğim ilk yazım umarım okuyucular için fayda üretmiştir. Şimdi de ikinci kısım hap bilgileri paylaşmak istiyorum. Lakin öncesinde İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) alanında önemli bir gelişme ve detaylarından da haberdar etmek gerek.

İSG hizmetlerinin takip edildiği bakanlık web yazılımı İSG Katip yenileniyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, birçok ilintili programı da içerecek yeni versiyon 21 Ekim tarihinde gece 23:59’da eski programın iptal edilmesi ve verilerinin dört gün boyunca yeni programa yüklenmesi sonucunda güncel versiyon olarak, 25 Ekim’de hayata geçecek.

Bakanlık yeni programda:

  • Tam zamanlı atanmış profesyonellerin başka işyerinde sigortalanması durumunda sözleşmeleri düşecek
  • Çalışan sayılarında artış olduğunda iptal edilip yeniden yapılması gereken atama ve onayların yerine mevcut atamada süre güncelleme yapılabilecek.
  • EKİPNET, İŞ HİJYENİ LABORATUARLARI gibi programların entegrasyonu Katip üzerinden sağlanıp yürütülecek.
  • İBYS entegratör firma yazılımları ile gönderilmek zorunda kalınan veriler İSG Katip üzerinden de gönderilebilecek.
  • Tüm sözleşmeler yeniden yapılacak. Bu sebeple yapılmış olan tüm sözleşmeler yeni program ile geçersizleşeceğinden hepsi yeni program yayınlanması sonrasında yenilenmek zorunda kalınacak.

Yeni program ile on yıllık süregelen eski program eksiklikleri giderilmeye çalışılınacak. İnşallah başarılır.

Gelelim hap bilgilerimizin ikinci kısmına;

  1. İSG Onaylı defteri ya ücrete mukabil noterde onaylatmalısınız ya da İş-Kur İl Müdürlüğü’ne ücretsiz onaylatmalısınız. Eğer İş-Kur Yalova’yı tercih ederseniz işveren ya da vekilinin defter ile birlikte başvurması gerekiyor. Defterin ilk sayfasına İSG Profesyonellerinin bilgi ve imzaları yanında işyeri SGK Sicil Numaranızı da yazmayı unutmayın.
  2. NACE kodunuz sizin kimliğinizdir. Tehlike sınıfınız işyeri SGK Sicil Numaranızın 2.,3.,4. Ve 5. sırasındaki rakamlar ile bulunur. En çok yaptığınız faaliyete haiz olması gereken bu rakam faaliyetiniz ile örtüşmüyor ise kesinlikle kodunuzu düzelttirmeniz gerekli. Düzeltme öncelikle vergi dairesinde yapılmalı. Faaliyetle uyuşmayan kod ile alınan hizmet geçersizdir.
  3. İSG Katip sözleşmesi dava dosyalarına esas teşkil eder ve gün saat ve saniye bile önemlidir. Atama karşılıklı onaylandığı an devreye girer ve sorumluluk paylaşılmaya başlar.
  4. İSG atamaları işyerinizde bulunan çalışan sayısına göre yapılır. Rakamda artma olursa atamanın güncellenmesi gerekir. Çoğu durumda ilgisiz hizmet sağlayıcı bu güncellemeyi yapmaz, aynı süreyi başka noktada da paraya çevirir. İşveren ise hiç haberi olmadan yetersiz süre sebebiyle hizmeti hiç almamış gibi görünür. İSG Katip en az ayda bir işveren tarafından kontrol edilmelidir.
  5. İşyerinizde “çalışan temsilcisi” ve “formen” seçimle belirlenmelidir. Seçim çalışması yapmadan eğer atama ile belirlenmişse bilin ki tüm süreç hatalıdır, yönetmeliğe aykırıdır.
  6. Mesleki yeterlilik önemli bir konudur. İSG profesyonelleri size bu konuda tafsilatlı bilgi sağlamalı, çalışanlarınızın mesleki yeterliliği konusunda emin olmalısınız.
  7. Gıda ile temas eden çalışanlarınızın “hijyen eğitimi” almış olması gerekliliği yanında 6 ayda bir kez de sağlık tetkikleri yenilenmelidir. Tehlike sınıfına göre 1,3 ya da 5 yılda bir süreci onlar için geçerli değildir.
  8. Çalışanınız servise bindiği anda işveren sorumluluğu başlar, servisten ininceye kadar devam eder.
  9. Bir İSG profesyoneli kendisi ile birlikte sınava girenlerin ilk %15’inde olamamışsa uzmanlık sertifikasını alamaz. Bilgisi kesindir. İtibar ediniz. Şüphe duyduklarınızı tecrübesi olanlardan teyit ediniz.
  10. Daha önce İSG hizmetlerini başka bir firmadan almamışsanız, size doğru diye söylenen esasen yanlış olabilir. Başka bir deneme yasalara uygunluk konusunda süreci teyit etme şansı verir.

Binlerce bilgiden yarım saatte aklıma gelenleri sıraladım. Bu başlıkta 3. Hap bilgi yazımı başka başlıklar arasında yazmayı düşünüyorum.

Yalova için önemli bir başlık olan NACE kodu ve OSB’ler gelecek yazım olacak. KARMA karışık olan bir başlığı netleştirmeye çalışacağım. Yalova faydalanacak.

Vesselam.

Yazarın Diğer Yazıları
30.04.2024 17:06
13.06.2022 16:23
02.01.2023 17:52
23.04.2024 13:14
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.