yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3441
EURO
34,8731
ALTIN
2.377,97
BIST
10.209,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

İŞVERENLER İÇİN İSG HAP BİLGİLERİ-1

23.09.2022 16:39
0
A+
A-

 

14 senedir işletmeye çalıştığım firmam Yalova Umut Mühendislik’te hep işini iyi yapacak ekip oluşturarak çalıştım. Odağa, kaliteli iş yapmayı koyup, merkezinde para olanlarla aynı kulvarda koşmak çok yorucu olsa da, vicdani rahatlık ile hayatına devam etmek bir o kadar lezzet verici.

6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu 2012 yılında yayınlandığından beri, bu yasaya bağlı yayınlanan yönetmeliklerin içeriği ile şekillenen bir uygulama kültürü oluştu. Bu alışılagelen sektör davranışlarını oluşturan, saha birikimlerinde gördüğümüz birçok yanlış uygulama, denetim yetersizliği sebebiyle adeta “normalleşmiş” durumda. Yalapşap uzman belgesi alıveren ilgisizler, yazar kasa gibi ilaç yazınca işini yaptığını sanan, sahada olmayan lakin sertifika satış pazarında yer alan sağlık profesyonelcikleri ucuzcu müşteri ile birleşip “hiçbir şeyi” ucuza alarak yollarına devam etmekteler. Birebir ve dinlemeye açık olanlara doğruları bilabedel anlatmaktan çekinmedik ve hatta bir de buradan yazalım istedik. İSG Konusunda bilirkişiyim. Sektörde az bilinen başlıkları özet geçeyim, faydalanın, ücretsizdir.

  1. İSG Katip isimli program üzerinden atama onayı veren kişi İSG hizmetlerinin İŞVEREN tarafıdır. Muhasebeciniz patron olabilir, haberiniz olmayabilir. Bilin.
  2. İşveren vekilliği yazılı verilirse, işveren ile aynı sorumluluklar edinilmiş olur. İşveren vekaleti alacaklar, üzerlerine ateşten gömlek aldıklarını bilmelidir.
  3. İş güvenliği profesyonellerinize (uzman, hekim, hemşire) elektronik imzası olup olmadığını sorun. Yoksa işini yapmıyordur. Kovun gitsin.
  4. Ayda en az bir kez İSG Katip programı üzerinden işveren girişi yapıp yeterli sürede İSG profesyoneli ataması yapmış mıyım diye bakın, ilk atamadan sonra atamayı düşürüp sürelerini başka firmalara satıp kullanıyorlarsa çıralarını yakın.
  5. Halen risk analiziniz, acil durum eylem planınız, çalışanlarınızın işe giriş ya da periyodik muayeneleri, İSG politika ya da yönergeniz, yıllık çalışma planınız, yıllık değerlendirme raporunuz ve yıllık eğitim planınız yoksa osgb sözleşmesini fesh edin. Şikayet edeceğinizi de belirtin.
  6. Çok tehlikeli bir sektörde bir işletme iseniz ve son bir yılda acil durum tatbikatı yapılmamış ve bu gerekliliği size bildirmemişlerse inanın İSG hizmeti almıyorsunuz.
  7. Bünyenizde ilk yardımcı belgesi olan bir çalışan halen yok ve hizmet aldığınız OSGB size bu konuda bilgi vermemişse aylık verdiğiniz ücretler havaya gidiyor demektir.
  8. OSGB hizmeti alıyor fakat doktorunuzu henüz görmemişseniz haksız yere para ödüyorsunuz. Biliniz.
  9. Ziyarete gelen ile İSG Katip’te atanan aynı kişi değilse firma sertifika kiralıyordur. Siz de bu illegaliteye ortak olmuşsunuzdur. Geçmiş olsun.
  10. Çok tehlikeli ve tehlikeli sektörde olan işletmeler, bir kişi bile çalıştırıyor iseniz aman hizmet almayı unutmayın. Zira takip ediliyorsunuz. Bir gün ceza zarfı alabilirsiniz.
  11. İşe giriş ya da periyodik muayene için yapılması gereken tetkikleri çalışanın kendisi ödemesi yasal değildir. İşe giriş için, güneşte ya da soğukta sıra beklediğiniz tesislere vereceğiniz paranın faturasını alın. Çalışandan tahsil edilen bu tutarı şikayet ile geri iade alabilirsiniz.
  12. Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi 15 dakikada verilmez, hizmet verilen firmaya para ile satılmaz.
  13. OSGB’nizin İBYS yazılımı kullanarak sizin verilerinizi Çalışma Bakanlığı’na göndermelidir. İBYS yazılı kullanmayan OSGB fatura kesmişse tüm faturalar için geri ödeme talep edin.
  14. Onaylı defter (Tespit öneri defteri) kullanılmıyorsa oluşan boşluğu bakanlık bile kapatamaz.
  15. İşyerinizde Çalışan Temsilciniz halen seçilmemiş ise İSG çalışmaları askıda demektir.

Bu 15 madde bu seferlik yeterli. Gelecek yazıda da hap bilgilere devam etmeyi planlıyorum.

Vesselam.

Yazarın Diğer Yazıları
17.02.2022 15:40
02.01.2023 17:52
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.