yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5135
EURO
34,9476
ALTIN
2.434,67
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C

İNSANIN EN KUVVETLİ YAŞAM SEBEBİ: İMAN

13.01.2022 15:17
0
A+
A-

 

Şöyle bir benzetme yapalım ve soru ile başlayalım. Herhangi bir mesleği seçerken veya iş  başvurusunda bulunurken kaç kişi çok kısa bir süreliğine planlama yapar.

-Yani hukuk okumak istiyorum, çünkü birkaç aylık bir avukatlık deneyimi yaşamak istiyorum!

-Ben doktor olmak istiyorum birkaç haftalığına ishal ara faydalı olmanın hazzını yaşamak istiyorum!

-Ben öğretmen olmak istiyorum, mahallemizdeki okulun geçici matematik öğretmenliği kadrosunda  yer almak için!

-Bu işe birkaç günlüğüne talibim!

Bu tür cümleler bir çoğumuzun şaşkınlıkla karşılayıp, mantıklı bulmayacağı ve hatta eleştireceği  ifadelerdir. Çünkü biz hayatımıza dair meslek seçimlerimizi veya iş planlamalarını uzun vadeli, geleceğimizin belirleneceği, üzerine birçok planında oturtulacağı bir konsepte yaparız. Zaten doğal ve  de evrensel bir kabule şayan olan da budur.

Bu uzun vadeli ve geniş ölçekli planlamalarımız, hayallerimiz için çalışır, gayret eder, karşımıza çıkan  zorluklarla mücadele ederiz. Mücadele ederiz ve bu uğurda yılmamaya gayretli oluruz çünkü biliriz ki  bu hayatta kolay olan bir şey yok.

Zaten kolay olan, avuçlarımızın içerisine hiçbir emeğimiz olmadan bırakılan şeyler de bizi çok fazla  mutlu etmez. Anlık hazlar yaşatan ve unutulup giden bir “şey” olmaktan öteye geçmez bu tür  kazanımlar. İnsanoğlu, hedefleri için mücadele etmeyi sevdiği ve arzuladığı şeyler için ter dökmeyi,  emek harcamayı, yoluna çıkan taşları temizlemeyi, yeri geldiği zaman uykusuz kalmayı, gecesini  gündüzüne katmayı sever.

Bu tür engeller karşısında yılmadan, onları kendisine motivasyon aracı kılmayı başarabilir. Hele bir de bu esnada sevdikleri yanında olur, onu destekler ve sırtını sıvazlar ise çok daha emin adımlar ile  yürüyebilir.

Şimdi asıl önemle altını çizmemiz gereken noktaya değinmek istiyorum. Evet, uzun vadeli planlamalar  yaratılışımıza daha uygundur dedik. Ancak buradaki uzun vadeyi sadece dünya hayatına hasredersek  burada da problem var demektir. Ne kadar süre kalacağımızın bilgisine haiz olmadığımız bu imtihan durağında, ebediyet âleminde yaratılan ruhumuzun kısa vadeli planlamalar ile mutlu olacağına inanmak bir yanılgıdan ibarettir.

‘Geldik ve gideceğiz’mi sadece? Amaçsız yaratıldığımızın düşüncesi beyhudeliktir. Bu duraktaki  varlığımız sebebi bir anlamda bizim uzun vadeli planlamalar yapabilme yeteneğimizin ölçülmesidir. Sadece günü ve anı mı yaşamayı tercih edeceğiz yoksa tüm sıkıntıları ve engebelerine rağmen önümüzdeki yokuşu tırmanıp pes etmemeyi mi seçeceğiz?

Zor olanı seçmek, hayatın özü aslında.

Tek başına insanın doğumunu düşünmesi bile bir cevap mahiyetindedir. İlk nefesin açılımı nedir?

-Zorluk, sancı, meşakkat, acı, feryat, çığlık…

-Ve arayış!

-Annenin şefkat dolu kucağını, ılık süt dolu göğsünü…

Buluncaya kadar çığlık üstüne çığlık…

Gözler kapalı arar ve sanki içsel olarak bilir ve inanır bulacağını, çoğunlukla da bulur. Bu en önemli hayat bağıdır, onu güçlü kılar ve onu hayatın zorluklarına alıştırır.

 

Yazarın Diğer Yazıları
16.12.2021 13:39
16.11.2022 14:24
10.03.2023 16:32
12.05.2022 13:22
10.02.2022 14:55
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.