Haber \ Büşra GÜNDÜZ
‘Kurban ibadet, paylaşmak kardeşliktir’ diyerek yola çıkan İHH, bu yılda kurban bağışlarını hem yurtdışına hem de yurtiçine ulaştırmayı hedefliyor. İHH kurban bedelini 3 bin 700 TL olarak belirledi. Bu bayramda da hatırlanmayı bekleyenlerin olduğunu söyleyen İHH Yalova Şube Başkanı Ferhat Karaboğa, “Bu Kurban Bayramı’nda başta ülkemizdeki ve diğer kriz coğrafyalarında yaşayan ihtiyaç sahipleri için yola çıkıyoruz. Kurban vekaletlerinizi Türkiye ile birlikte 48 ülkede milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştıracak ve dertlerine derman olacağız. 2022 kurban yolculuğumuzda destek ve bağışlarınızla; Türkiye ile birlikte 60 ülkede, 65 bin 775 hisse kurbandan, 2 milyon 630 bin ihtiyaç sahibi faydalandı. Ülkemizle birlikte 14 ülkede 41 bin 416 yetim ve ihtiyaç sahibi çocuk ile annelerinin yüzü yeni bayramlık kıyafetiyle güldü. Bu iyiliğe vesile olan hayırseverlere teşekkür ederiz” dedi.
Vekaletle kurban nasıl kesilir?
Kurbanların vekalet yoluyla nasıl kesildiğini anlatan Karaboğa, “Kurbanlarını vekâlet yoluyla vakfımıza gönderen hayırseverlerimiz, kurban bedellerini banka hesap numaralarına EFT/Havale, kredi kartı, posta çeki ile veya vakıf merkezine bizzat gelerek elden; internet üzerinden online bağış veya telefon vasıtasıyla ulaştırır. Kurban hisseleri bağışçıların talebi doğrultusunda, vakfımız tarafından kurban çalışması yapılacak ülkelerin ihtiyaç durumuna göre paylaştırılır. Kurbanlıklar İHH görevlileri tarafından çalışma yapılacak ülke ve bölgelerde kurban ibadeti için gerekli kriterlere uygun olarak satın alınır. Kurbanlıkları, Kurban Bayramı’nın birinci günü bayram namazı akabinde İslami usullere göre kesilir. Bayramlaşmanın ardından kesilen kurbanlar paylara bölünerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kurban kesimleri tamamlandıktan sonra vakfımız, kurban sahiplerine kısa mesaj yoluyla kurbanın kesildiğine dair geri bildirimde bulunur” ifadelerini kullandı.
Gidilecek ülkelerin belirlenmesi
İHH’nın geçmiş yıllarda çalışma yaptığı ülkeler, kurban faaliyetleri için oluşturulan komisyon tarafından incelemeye alınıyor. Yıl içerisinde oluşan yeni kriz bölgeleri de değerlendirilerek bir yol haritası hazırlanıyor.
Ekiplerin oluşturulması
Belirlenen ülkelerde görev yapacak ekipler genellikle 3-4 kişiden oluşuyor. Ekiplerde vakıf çalışanları, çeşitli meslek gruplarından gönüllüler ve bölge durumunu kamuoyuyla paylaşmak için medya mensupları da yer alıyor.
Temsilcilik ve partner kuruluşların hazırlıkları
Faaliyetlerini İstanbul’daki merkezden yürüten İHH, yardım çalışmalarını Türkiye’den gönderilen ekipler, yurt dışı temsilcilikleri ve tecrübeli partner kuruluşlar üzerinden gerçekleştiriyor. Temsilcilik ve partner kuruluşlar kurban öncesinde bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılıyor.
Ekiplerin hazırlanması ve görev süreci
Ülkeler hakkındaki raporlar ve kritik bilgiler yolculuklar öncesi vakıf merkezinde yapılan toplantılar ile görev yapacak ekiplere aktarılıyor. Çalışma bölgelerindeki görev süresi boyunca yürütülen faaliyetler bizzat İHH ekipleri tarafından yönetiliyor.
Geri bildirim ve raporlama
Gidilen ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye’ye dönen İHH ekipleriyle yapılan toplantılarda, bölgede yaşanan deneyimler, gözlemler ve problemler aktarılıyor; ihtiyaçlar bildiriliyor. Raporlanan bu bilgiler İHH’nın ülke masalarınca değerlendirilip projelendiriliyor.
İhtiyaç sahibi insanlar nasıl belirleniyor?
İHH’nın çalışma yürüttüğü bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri devam ediyor. Çalışmalar sırasında partner kuruluşlarımızın da katkılarıyla bölgelerdeki en ihtiyaçlı kesimler belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaşılıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın dağıtım programında ilk sırada ülkemizdeki kriz bölgeleri, mülteci kampları, savaş ve doğal afet mağdurları, yetimhaneler, yetim aileleri, yaşlılar, kimsesizler, dullar, toplumun yoksulluk çeken kesimleri, okullar, medreseler ve hastaneler geliyor. Kurban öncesinde her kurban kesim bölgesi için detaylı olarak raporlar hazırlanıyor.