Altınova Tersane bölgesinde neler olup-bitiyor?
HESAP SORMA VAKTİ!
- Osmangazi Köprüsü’nün ayağına kadar uzanan yapılanma yaşamsal tehlike arz ediyor; bu durum nasıl görmezden gelinir, nasıl olur da denetlemede gözden kaçar?
Tersanelerde 20 yılı aşkın süredir bertaraf edilmesi gereken kimyasal atıkların nereye depolandığına ilişkin rakamlar ve raporlar kamuoyuna ne zaman duyurulacak?
- Raspa işlemleri dolayısıyla denizin dibine çöken ve kalınlığının 5 santimi bulduğu iddia edilen atıklar, kimyasallar denize ne ölçüde zarar veriyor?
Osmangazi Köprüsü’nün Yalova ayağındaki yapılaşmaya bakar mısınız? Binalarla köprü iç içe! GÖR DE İNANMA!
- Haber/Yorum – İbrahim Yurdagül
Tersane bölgesinde yatırımlar 2002’de başladı ve çok kısa süre içerisinde tersaneler inşa edilerek üretime geçildi. Ancak gelin görün ki yıllar içerisinde bölgedeki inşaatlar, yapılanma ya denetlenmedi ya da uyarılar dikkate alınmadı ve olup-bitenler görmezden gelindi.
- Bugün gelinen noktada, köprünün İstanbul ayağında görüntü kirliliğine yol açacak, köprünün güvenliğini tehlikeye sokacak tek bir hatalı ya da yönetmeliklere aykırı yapılaşma yok. Oysa aynı köprünün Yalova-Altınova çıkış noktasında öylesine bir manzara ile karşı karşıyayız ki; tersane binaları neredeyse köprünün içine kadar girmiş durumda. Yatırımcıya, “Kardeşim; siz ne yapıyorsunuz? Bu kadar riskli bir yapılaşma olabilir mi? Hem tersanelerin hem de milyarlarca dolara mal olan köprünün ve köprüyü kullanan insanların güvenliğini nasıl tehlikeye atarsınız?” diye soran bile olmamış.
TERSANE GİRİŞİMCİLERİNİN CEVAPLAMASI GEREKEN SORULAR?
- Osmangazi Köprüsü’nün ayağına kadar uzanan yapılanma hem silüeti bozuyor hem de yaşamsal tehlike arz ediyor; böylesi bir durum nasıl görmezden gelinir, nasıl olur da denetlemede gözden kaçar?
- Tersanelerin kimyasal atıkları normalde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZAYDAŞ’a gönderilmeliydi. O halde; 20 yılı aşkın süredir bertaraf edilmesi gereken bu atıkların nereye depolandığına ilişkin rakamlar ve raporlar kamuoyuna ne zaman duyurulacak?
- Tersane bölgesinde raspa işlemleri dolayısıyla denizin dibine çöken ve kalınlığı 5 santimi bulan atıklar, kimyasallar denize ne ölçüde zarar veriyor? Bu raspa işlemlerinin denetimleri hangi sıklıkla yapılıyor?
- Yapılanmaya ilişkin kıyı-kenar çizgisinde aşma var mı yok mu?
- Tüm bunların denetimlerini gerçekleştirmesi- raporlaması gereken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevini yapıyor mu? Ankara bürokrasisi doğru bilgilendiriliyor mu?
- Tersane girişimcilerinin ne kadarı yat-gemi üretiyor; ne kadarı sadece raspa, yani bakım-onarım-kumlama işleriyle meşgul? Bu konuda kamuoyuna aydınlatıcı bir açıklama ne zaman yapılacak?
- Bölgede çalışan insanların can güvenliği-emniyeti konusunda atılan adımlar ne noktada?
- Yalova esnaf-tüccarına yıllar önce verilen sözler vardı. Bölgedeki yan sanayi ve tedarikler noktasında Yalova şehrinin dinamikleri öncelikli olacaktı. İstihdam ağırlıklı olarak Yalova şehrinden karşılanacaktı. Verilen sözlerin ne kadarı tutuldu, şehrin yerel ekonomisine katkı ne düzeyde; bir bilgilendirme düşünülüyor mu?
- Çevresel risklerin azaltılması, arıtma tesislerinin işlevselliği konularında Yalova kamuoyu doğru ve kapsamlı bir bilgilendirmeyi hak etmiyor mu?