Haber / Zeynep TAŞTAN
Yalova’da tur şirketlerinin organizasyonları ile kutsal topraklara doğru yolculuğa çıktı. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı Kent Müzesi önünde bir araya gelen hacı adaylarının uğurlama programına Yalova Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Sarıduman ve Naim Ardıç, Hayat Tour Şirket Yetkilisi Tuncay Artan ve Kemal Artan’ın yanı sıra hacı adaylarının aileleri de katıldı. Yalova Belediyesi mobil araçla ve kurduğu çadırla kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarına çeşitli ikramlarda bulundu. Yalova’dan 100 toplamda 190 hacı adayının yer aldığı alanda dualar edildi.
‘EN İYİLERİ İLE YANINIZDAYIZ’
Yalova’da yaklaşık 30 yıldır hac ve umre hizmeti verdiklerini söyleyen Tuncay Artan, “Hayat Tour; maddi ve manevi olarak en iyi umre ve hac hizmeti almanız için uzun yıllardır büyük bir özenle çalışmaktadır. Otellerden, rehberlere, havayolundan, hocalara en iyileriyle her zaman yanınızdayız” dedi.
‘HACCIN FARZ VE VACİPLERİ BULUNUYOR’..
Hac vazifesinin ayrıntılarını anlatan Artan, “İslam’ın en hikmetli, en saltanatlı, en ihtişamlı, Türkçe tabirlerle en görkemli ibadetlerden biriside hacdır. İslam’ın beşinci şartı hacdır. Yani, ömründe bir kere, Ka’be-i Mu’azzama’ya gitmek farzdır. İkinci ve daha sonra yapılan haclar, nafile olur. Hac, lügatda, kasd etmek, yapmak, istemek demektir. İslamiyette, belli bir yeri, belli bir zamanda, belli şeyleri yaparak ziyaret etmek demektir. Mescid-i Haram, Mekke-i Mükerreme’de ortasında Kabe’nin bulunduğu büyük bir mabeddir. Mescid-i Haram’a Harem-i Şerif’de denilmektedir. Yeryüzünde ilk yapılan mescid, budur. Mescid-i Haram denilmesi, ihtiram ve saygı vacip olduğu içindir. Hac ibadetinin kabul olunması için birtakım şartlar vardır. Haccın vaktinde yapılması da bu ibadetin en önemli şartlarından biridir. Bu nedenle bir Müslüman yıl içinde dilediği zaman hac ibadetini yerine getiremez. Hac günleri dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler ancak umre ziyareti olarak kabul edilebilir. Müslümanlar hac ibadetlerini yapabilmek için Kurban Bayramı arifesinde ihramlı olarak Arafat’ta bulunmaları ve burada vakfeye durmaları gerekir. Yalnız hac ibadeti Arafat Vakfesi ile sınırlı değildir. İslam’ın şartlarından olan hac ibadetinin tamamlanabilmesi için vakfeden sonra haccın diğer farz ve vacipleri de yerine getirilmesi gerekmektedir. Vacip kelime olarak; yapılması güçlü şekilde gerekli olan anlamına gelmektedir. Vacipleri eksik kalmış bir ibadet de eksik olacaktır. Çok istisnai olarak mazeretler sebebiyle terkedilen veya yapılamayan kimi vacipler için ceza gerekmese de, ister mazeretli ister mazeretsiz olsun terkedilen birçok vacip için ceza (kefaret) gerekebilmektedir. Bu nedenle mebrur bir hac için mutlaka haccın vaciplerinin de eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra haccın türleri bulunmaktadır. Haccın yapılış şekline göre hac ibadeti; kıran, ifrad ve temettü gibi türlere ayrılmaktadır. Arafat’ta vakfe yapmak haccın farzları arasındadır. Burada öğle ve ikindi namazları birleştirilerek öğle vaktinde cem-i takdimle kılınır. Namazdan sonra ayakta, kıbleye karşı dönülerek eller semada vakfe duası yapılır. Bu şekilde haccın en büyük rüknü olan ve Efendimizin (s.a.v) ‘Hac Arafat’tır’ buyurduğu Arafat Vakfesi yerine getirilmiş olur” ifadelerine yer verdi.