yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,1972
EURO
34,9607
ALTIN
2.505,80
BIST
10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
24°C
Yalova
24°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

HAKİKAT DEDİĞİMİZ PUZZLE

27.09.2023 15:21
0
A+
A-

Taoizm, Budizm, Jainizm ve Satanizm… Ayn Rand ve Carl Schmitt… Daha sayayım ister misiniz? Dünyada birçok fikir ve görüş var. Hepsi filin bir ucunu tutmuş. Hepsi birleşince ise ‘Hakikat’ dediğimiz puzzle ortaya çıkar. Birbirine zıtmış gibi görünüyorlar. Aslında birbirlerini tamamlıyorlar. Birinin demediğini diğeri diyor; birinin sakladığını diğeri afişe ediyor… Bu yöntemi Ayşe Hür, Rıza Zelyut ve Mustafa Armağan gibi birbirinden çok farklı tarihçileri dinlerken geliştirdim. Marjinal ve radikal olan her şeye zaafı olan biriyim. Ben buyum! Ama sahte mürşidlere dikkat etmeyi unutmayın! Sizin istediğiniz şey onlarda olmaz. Onlar zaten sadece sizi sömürmek ister. MKUltra ve Monarch Programlama gibi soğuk savaştaki beyin yıkama tekniklerini Sümer ve Mısır hiyerogliflerinde görünce inanılmaz şaşırmıştım. Dünyada birçok coğrafya var ve coğrafyalar insanları birbirlerinden çok farklı kılıyor ama neticede insan insandır! Mesela neden bireyci veya tabuları sorgulamaya teşvik eden hiçbir köklü gelenek yok? Çünkü bu değerler hiçbir düzenin işine gelmez! Zaten toplumlar peygamberlere de tabularını ve değerlerini sarstığı için eziyet etmiştir.

Antonio Gramsci’nin ‘Kültürel Hegemonya’ tezleri çok önemlidir! Kültür ve değerler bir toplumu kontrol altında tutmak için kullanılır. Ama istediğiniz şey bilgelik ise bilgelik zannettiğiniz ve zannedeceğiniz pek çok şeyin aslında bilgelikle pek alakası olmadığını söyleyebilirim. Bilgelik için başka yerlere bakmalısınız; mümkünse de bakabildiğiniz kadar çok yere. Çünkü birinin anlatmadığını diğeri anlatır. Mesela Jainizm’de Buddha olmuş bir kimsenin istisnasız herşeyi bilebileceği ama günümüzde kimsenin bu mertebeye ulaşamayacağı söylenir. Budizmde ise bu çağda da insan Buddha olabilir ama bir Buddha’nın Jainizmdeki gibi farklı yetenekleri yoktur. Bu tarz şeylerin söylenmesinin altında yatan neden ise Sahte Peygamberlerin önünü başından kesme isteğidir. Aslında bunlara benzer pek çok şey bütün kadim geleneklerde vardır. Ama her gelenekte farklı şeyler sansürlenip farklı şeylerin önü açıldığı için birbirini iptal ediyormuş gibi görünenler dahi aslında birbirini ve ‘Hakikat’ dediğimiz puzzle’ı tamamlamaktadır.

Bazı gerçekleri sindirmek oldukça zor olabilir. İnsan çok uzun süre kabul etmek istemez. Gerçekten oldukça yakıcı ve yıkıcı olabilir. Bu hayatta zor zamanlarda sakinliği koruyabilmek hiç kolay değildir. Tarihteki Şamanların aklı giderici pek çok eylemde bulundukları bilinmektedir. Hayat can yakıcıdır. Bilgeliğe giden yol epey zordur. Büyükler, vardıkları noktaya zorlu bir yolculuk ile gelmiştir. Hayatın can yakıcılığı pek çok şeyi pek çok zaman inkar ettirtir. İnsan yaşarken ne yapmalıdır? İnsan gerçekten doğru yoldan mı gidiyor? ‘Gerçek’, ‘Doğru’, ‘İyi’ ve ‘Güzel’ gibi kavramlarla ne kadar ilgileniyoruz? Bu kavramları ne kadar önemsiyoruz? Sahte Gurular her zaman her yerde. Onlar hakka batıl, batıla hak diyor. Hakikat dediğimiz Puzzle’ın bazı parçaları eksik; çünkü Yang Zhu ve Arius gibi sayısız kimsenin kitapları günümüze gelemedi. Ayrıca bazı Puzzle parçaları da Hakikat’e ait değil. Onları da sahte gurular çıkarları gereği oraya eklemiş. Körler Fil’in yalnızca kendi tuttuğu yerini bilebiliyor. Tamamını görebilmek oldukça zor olabilir. Kimbilir bunun için ne çilelerden geçmeniz gerekir…

‘Hakikat’ adını verdiğimiz Puzzle sizi bekliyor. Bir yere gitmeyecek; sadece sizin oradan onu almanızı bekliyor… Kararınızı akıllıca verin. Gerçi bu karar her zaman verilebilir. Çünkü Hakikat hiçbir yere gitmiyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları
19.01.2023 17:01
20.12.2023 16:43
11.05.2023 12:34
27.12.2023 14:20
24.04.2024 14:42
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.