Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Marmara Denizi’nde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı..
Haber / Zeynep TAŞTAN
AFAD’ın açıkladığı bilgilere göre deprem saat 23.53’te meydana geldi. 4,1 büyüklüğündeki deprem Marmara Denizi’nde meydana gelirken Yalova’nın Çınarcık ilçesinde uzaklığı ise 8.52 kilometre oldu. Depremin derinliği ise 11.18 kilometre olarak ölçüldü.
‘ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK’..
Depremin hemen ardından televizyon yayınına katılan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, şu açıklamalarda bulundu: “Tüm Yalovalı hemşerilerimize geçmiş olsun. Yalova Çınarcık açıklarında 4,1 büyüklüğündeki depremi hissettik. Çok şükür herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Allah, ülkemizi, milletimizi afetlerden korusun. 1999 yılında da deprem yaşadığımız için vatandaşlarda bir tereddüt oluştu acaba bunu arkası gelecek mi diye. Uzmanlarımızdan gelen görüşler doğrultusunda şu an için öyle bir tehdit olmadığını öğrendik. Vatandaşlarımızın endişelenmesine gerek yok. Yapmış olduğumuz taramalarda herhangi bir sorun ile karşılaşmadık. Çok geçmiş olsun. Çok hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza bilgi akışında bulunuyoruz. Endişelenecek bir durum yok.”
‘BİR İHBAR YOK’..
Bir başka televizyon yayınına katılam Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk ise, “Yalovamıza çok geçmiş olsun. Çınarcık merkezli 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gerçekten çok şiddetli bir sarsıntıyla hissettik. Allah beterinden korusun. Geçen hafta Bursa Gemlik merkezli bir deprem olmuştu. O depremde de Yalova depremi hissetmişti. Şuan için bize gelen bir ihbar yok. Herhangi bir yıkım ve can kaybı da yok” dedi.
‘YALOVA YÜZDE 65 DÖNÜŞTÜ’..
17 Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’nden sonra Yalova’nın yüzde 65 oranında dönüştüğünü belirten Tutuk, “17 Ağustos 1999 depremini biz de yaşadık. Tam da depremin merkez üssü olan deniz kenarındaydık. -99 depremini çok şiddetli bir sarsıntıyla hissettik. Biz 3 katlı bir evdeydik. Evimiz hasar görmedi. Dışarı çıktığımızda arka sokağımızda bulunan binaların yıkıldığını gördük. 1999 depreminde Yalova’da 2 bin 500 apartman yıkılmıştı. 2 bin 600’ün üzerinde de vefatımız olmuştu. O zamandan bu zamana Yalova’da yüzde 65 kentsel dönüşüm yapıldı. Yüzde 35 oranında da eski binalarımız kaldı. Onlarla ilgili de Bakanlığımız ile birlikte çok ciddi çalışmalarımız bulunuyor. Amacımız elbette Yalova’yı depreme dayanıklı bir il haline getirmek” ifadelerine yer verdi.
‘ARTÇILARI OLUR’..
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise yaşanan depremle alakalı şu açıklamalarda bulundu: “Bu depremin artçıları olur. Biz zaten izliyoruz. Bilip de söylemediğimiz bir durum yok. Vatandaşların endişe duymaması gerek. Aktiviteyi anlamaya çalışıyoruz. Bu depremin yeri Kuzey Anadolu Fay’ının kuzey kolu. Yeri de kiritik. Marmara’da kırılmaya aday derinlik 15 kilometreyi geçmiyor. Sığ bir derinlik. Türkiye genelinde derinlik 30 kilometreyi geçmiyor. Sığ depremler daha çok hissedilir. Bunda yapı ve zemin faktörleri de var tabiki.”