yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3744
EURO
35,0015
ALTIN
2.325,97
BIST
9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
18°C

‘ALTINOVA TERSANELER BÖLGESİ 30 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR’

‘ALTINOVA TERSANELER BÖLGESİ 30 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR’
06.03.2022 16:49
0
A+
A-

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Yalova Şubesi, Yalova basınıyla buluştu. Çapa Kafe’de düzenlenen toplantıda Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Yalova Şubesi Başkanı Emrah Yıldız, Başkan Yardımcısı Musap Can, Yönetim Kurulu Üyeleri; Abidin Öktem, Mert Günay ve Hayri Meriç hazır bulundular.

‘Amacımız; gemi mühendislerini bir arada tutmak’

GMO’nun 5 bin üye sayısına ulaşan bir oda olduğunu söyleyen GMO Başkanı Emrah Yıldız, oda çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.  Yıldız, “GMO Yalova Şubemiz, uzun yıllar burada hizmet eden bir meslek kuruluşu. Yalova Şubesi, Yalova bölgesindeki gemi mühendisleri arkadaşlarımızın birlikteliğini sağlamak adına kuruldu. Onların sıkıntılarına sorunlarına çare olmak, Yalova sosyal hayatında da Yalova insanıyla birlikte Yalova’nın sosyal hayatına dokunacak faaliyetler yürütmek istiyoruz. Hem sosyal hem de mesleki olarak eğitimler hazırlayıp gemi mühendislerimizi bir arada tutmak amacımız. Meslek seçimi anlamında Yalova’da lise okuyan, gemi mühendisliğini düşünen genç arkadaşlarımıza da yol gösterici olmak istiyoruz. Bu konuda planlamalarımız var. Liselerde kariyer günleri gibi organizasyonlarımız olacak” dedi.

Öğrencilere sektörel destek

Yalova’da sektöre yönelik eğitim veren yüksekokullara da mesleki anlamda destek vereceklerini ifade eden Yıldız, “Gemi inşa mühendisliği okuyan öğrencilerin de bir bilgiye ihtiyacı olduğunda ya da mezun olmuş arkadaşlarımız için onların istihdamı noktasında da katkılar sunacağız. Tersanelerde staj yapmak isteyen öğrencilerimize de gerekli yönlendirmelerimiz olacak. Bir gemi inşa mühendisi ne yapar sorusuna yanıt bulmalarını sağlayacak çalışmalara da imza atacağız. Şu an hali hazırda okuyan ve okulunu bitirecek arkadaşlarımızın zorunlu stajları var. Onlara yardımcı olup hızlı bir şekilde sektöre entegre olmalarını hedefliyoruz. Dizayn, üretim, planlama, satın alma konularında istihdam seferberliği içerisinde yer almalarını ve üretken konuma geçmelerini istiyoruz. Bizler GMO olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Gemi mühendisliği okuyanlar için bir bakımda istihdam garantisi var. Bu alanda okuyan arkadaşlarımızı bir an önce sektörde yer almaları ve yön belirlemelerine katkı sunacağız. Bu konuda Altınova Tersane Girişimcileri ile ve Sayın Yalova Valisi Muammer Erol ile görüşmelerimiz oldu. Her türlü talebe de karşılık vereceklerini söylediler. Umut ediyoruz Yalova’da sektörümüz genişler ve daha çok istihdam meydana getirir. Biz burada yaşıyoruz. Hep beraberiz, Yalova ile birlikteyiz. Tersanelerin ana alımları da Yalova’dan oluyor. Ne kadar fazla tersane aktif olur ve çalışırsa Yalova için de iyi olur” diye konuştu.

‘Memleketimizin ihracat- ithalat dengesine sağlayan sektörüz’

“Altınova Tersaneler Bölgesi, servis veren şoförden tutun güvenliğe kadar, içeride geminin imalatında çalışanlar ve ofis tarafında çalışanlar olmak üzere 30 bin istihdam oluşturmuş durumda” diyen Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece gemi inşa mühendisleri değil, mesleğimizin temelinde birden fazla disiplin var. Karadan bağımsız yaşam alanları üretiyoruz. İnsanlar günlük yaşamlarını o platformlarda gerçekleştiriyorlar. İşleri yolcu taşımaksa bu gemi yolcu gemisi oluyor, balık tutmak istiyorlarsa bu balıkçı gemisi oluyor veya fabrika gemi olabiliyor. Bu hizmetlerin tamamını karşılayabilecekleri platformlar oluşturuyoruz. Bize makine de geliyor, elektrik işi de mobilya işi de geliyor. Bu anlamda multidisipliner iş diyoruz. Geminin denizdeki dengesi, stabilitesi de önemli. Ana işimiz gemi inşa mühendisliği olmakla beraber alanda makine mühendisleri, elektrik mühendisleri de var, tekniker arkadaşlarımız sahada çalışan işçi arkadaşlarımız da var. Toplamda 30 bin istihdam rakamı öngörülüyor ama daha yeni yatırımlar da var. Onların da aktif olmasını istiyoruz. Sektör olarak yüzde 90-95 oranında ihracat olarak çalışan bir sektörüz. Bu anlamda memleketimizin ihracat- ithalat dengesine ciddi katkı sağlayan sektörüz. Mevcut tersaneler ne kadar daha çok iş alırlarsa, yeni yatırımlar ne kadar artarsa, ne kadar aktif olurlarsa o kadar istihdam oranı da artacak. Bu sektör ne kadar daha iyi noktaya gelirse o kadar daha fazla istihdam da artar. Her bir tersanenin kurulması demek beraberinde peş peşe projeler bağlamasıyla taşeron hizmeti de bağlamasıyla totalde en az bin kişiye istihdam oluşturuyor. Hedeflerimizden birinin de gemi mühendisleri odası olarak bize düşen görevleri yapıp, yatırım yapan tersanelerin girişimcileri de bir an evvel yatırımlarını sonlandırması ve hızlı bir şekilde iş almaya çalışmaları. Teknik anlamda eğitim anlamında ve insan kaynakları anlamında da görev almaya hazırız.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.