yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

ENDEMİK TÜR TOHUMLARINDAN FİDE ELDE EDİLİYOR

ENDEMİK TÜR TOHUMLARINDAN FİDE ELDE EDİLİYOR
12.02.2023 15:11
0
A+
A-
  • Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ildeki endemik bitki türlerinin korunması ve sayılarının arttırılması adına endemik bitki tohumlarından fide üretimine başladı..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova DKMP Şube Müdürlüğü ve Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu ortak bir çalışma ortaya koydu. İlde nesilleri tehdit altında olan endemik bitki türlerinin sayılarının sürdürülebilir şekilde arttırılabilmesini hedefleyen bu çalışma çerçevesinde öncelikle doğadan endemik bitkilerin tohumları toplandı. Ardından tohumların ekimleri yapılarak bunlardan fide elde edilmeye başlandı. Endemik bitkilerin fideleri ise doğaya ekilerek sürdürülebilir bir çoğalmanın yakalanması, bu sayede türleri tehlikede olan endemik bitkilerin korunması hedefleniyor. Çalışmaları Yalova DKMP Şubesi ekipleri ve Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğretim Üyesi Gül Yücel ile Öğretim Görevlisi Merve Tanfer birlikte sürdürüyorlar.

ENDEMİK BİTKİ NEDİR?

Endemik adı Yunanca’daki endemos (indigenos) kelimesinden gelmektedir. Endemik bitki dünyanın yalnızca tek bir yerinde yetişen özel bitkilere verilen genel bir isimdir ve Türkiye yaklaşık 3000 kadar endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Başka bir deyişle Türkiye’deki bitkilerin 30’u endemik bitki türünde. Türkiye’nin bu kadar fazla endemik bitkiye ev sahipliği yapmasının sebebi ise en başta ve en büyük olarak sahip olduğu coğrafi konumun getirileri diyebiliriz. Dört mevsime birden elverişli olması, yağış yönünden zengin oluşu, dağlık ve engebeli arazilerin bolluğu sayesinde endemik bitkilerin oluşumu için uygun bir ekosistem oluşabiliyor.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.