yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4811
EURO
34,6735
ALTIN
2.408,32
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

DİN EMNİYETİ

04.09.2022 12:57
0
A+
A-

 

Sevgili dostum. İslam insana ve insanlığa bir hayat sistemi  kuruyorsa, Allah’ın cc insana çok büyük bir değer verdiği anlaşılıyor. Nefsimizi ve bizi kıskanan bize düşman olan şeytanı yaratan Allah cc onlarla nasıl mücadele etmemiz gerektiğini de bize bildirmiştir. Bizi değerli kılanda bu mücadelede başarı kazanmaktır. Bu başarıyı ancak Allah’a saygı ve ibadetlerle kazanacağımızı din olarak göndermiştir. Din her şeyin üstünde tuttuğumuz yüce bir değerdir. Bu yüzden İslam, dinini emniyete almıştır. Yaşamak isteyene Kuran ve sünnet hiç bozulmadan yol gösterir. Din denildiğinde  hemen aklımıza, Allah cc kelamı olan, kitabımız Kuran ve insanlığın efendisi, güzel ahlakın tamamlayıcısı, yaşayan Kuran, Muhammedü-l Emin olan, peygamber efendimiz gelir,  Gelmeli de. Çünkü Peygamberimizi   tanımadan  Kuranı anlamamız imkansızdır. Anladığımıza inansak bile onsuz yaşayamayız. Peygamberimizi tanımak sadece dinimizi değil, İslam’ı daha iyi  anlamamızı sağlayacaktır.  Hayatımıza nasıl yön vereceğimizi soracağımız ve öğreneceğimiz  tek insandır. Gerisi ise ya ondan bir parça, ya izinde yürüyen bir alim ya da derviş, yada ayağının tozu olmaya çalışan samimi bir mümindir. Peygamberimizi. Çıkaralım hayatımızdan, ne Hz. Ömer kalır ne Hz. Ali ne de biz. Bunun tartışması bile yapılamaz. Akıllı insanda zaten yapmaz.

Gelelim İslam’ın dine bakışına. İslam bir bütünü temsil eder. İtikat, ibadet, ilim, ukubet ve muamelat. Bunlar olmadan İslam olmaz. Ama bunların bir kısmı olmadan zaruret halinde dinin bir kısmı yaşanabilir. Namaz, oruç, zekat, örtünmek, gözlerini haramdan korumak, yalan söylememek, doğru olmak, sözünde durmak, adaleti sağlamak, ırkçılık yapmamak, helal kazanmak gibi.  inanıp mücadele etmek şartıyla. Yaşama gayreti içinde olunabilir. Müslüman olmayan bir ülkede Müslüman olan biri,  ya da istilaya uğramış Müslüman bir ülkede, istilacıların hakimiyetinde Müslüman olan biri, dinini yaşamak isterse, İslam’a göre sağlam bir itikat gerekir. Buna ulaşırsa ibadetlerinin bir kısmını yerine getirmede güçlük çekebilir. İlimde istediği verimi belki de alamaz. Hukukta ve aile kurmada itikadı sağlamsa sıkıntı yaşayabilir. Bu yüzden ibadetlerini daha rahat, ilmi daha güzel, aile hayatını daha düzgün, hukuk sistemi biraz daha insani olan bir yere, hicret etmek ya da bulunduğu toplumu İslam’a davet etmek için karar alır. Buda onu mutlu ve diri tutar. Bu yüzden İslam, can, mal  emniyetinden sonra dini korumak kollamak bozulmasını engellemek için mücadele eder ve dini yaşam hayatına katar. İtikat kişiyi fert olarak güçlü kılar. Böylece dinin yanlış anlaşılmasını, yanlış yazılmasını, yanlış yaşanmasını engellemek için, her türlü çabayı harcar. Allah katında tek dinin İslam dini  olduğunu bize bildiren İslam, aynı zamanda bütün peygamberlerin, İslam’ı anlattıklarını da bildirir. İslam dini tamamlanmış ahir zaman dinidir. Peygamber efendimizde ahir zaman peygamberi, son davetçi, son tebliğcidir. Kuran’ı Kerim’i Allah’u Teâlâ kıyamete kadar koruma kararı almıştır.  Bize düşen sadece inanmak, ibadet etmek ve  yaşamaktır. İnsanın tekamülü bitmiş, dini tamamlanmıştır. Artık başka dinlere ihtiyaç yoktur. Bu bir inkar değil, Allah’ın birliğini tasdiktik. Yani bütün peygamberler Tevhit yolunu göstermiştir. Allah cc tekdir, zamandan münezzehtir, yaratmak için kimseye muhtaç değildir, ol der olur. Zerre miktarı ihtiyaç duysa Allah olmaz.

Allah cc bana kulluk edin diye yarattım derken. Beni unutmayın,  beni unutmayın derken, çokça zikredin. Yoksa şeytan size daha kolay ulaşır. İbadetinizi  ihmal ettirir. Halbuki ibadet etmezseniz dininizi koruyamazsınız. Allah’a değil de nefsinize ya da başka ilahlar edinir onlara taparsınız. Camiler İslam dininin alameti farikalarıdır. Yani tabelalarıdır. Gördüğünüzde Müslüman olduğunuzu hatırlar, içine girip ibadet ettiğinizde, ispat edersiniz. Böylece dininizi hem tanır hem de korumuş ve kollamış olursunuz. Yani İslam ibadetinizle kendi dinini emniyete almış olur. Din İslam’ın tamamı olmamakla birlikte, namaz, oruç, hac, zekat, zikir, doğruluk, helal, haram, yardımlaşma gibi ibadetlerle İslam’da kalmayı sağlayan en büyük unsurdur. İslam bu yüzden dinin emniyetine daha fazla önem verir. Fakat İslam’ın tamam olması için İslam’ın beş temel kavramına inandırır, iman ettirir ve insanlığın tek kurtuluşu olan İslam’ı dava yapar savunur.

Savunanlara ise dava adamı der, mücadele ederken ölenlere ölü demez, şehit der ve kalanlara gazi unvanı yükler. Cennet vadeder. Sözün özü İslam toplumu oluşturmak Allah’ın emridir. Bu toplumu oluşturmak istiyorsan, önce inan, inandığın İslam, sağlığını koruyacak, helal kazancı öğretecek, dinini emniyete alacaktır. Yer yüzünde tek başına bile kalsan, asla davandan ve dininden vaz geçme, Allah cc belki de seninle senin soyunla İslam’ı yer yüzüne hakim kılacaktır. Ya da en azından neslin kurtulacaktır. Her şeyden vaz geç ama dininden asla vazgeçme. Yaşa yaşat ve İslam medeniyetini yeniden inşa etmede bir tuğlada sen ol.

Yazarın Diğer Yazıları
23.11.2021 11:44
19.04.2024 12:38
29.10.2023 16:48
27.02.2022 12:23
14.02.2023 14:33
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.