yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
19°C
Yalova
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

ÇINARCIK İLÇESİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

17.12.2023 15:11
0
A+
A-

Bu hafta sizlere Çınarcık ilçesi belediye başkanlığı seçimlerinin analizini yapacağım.

Hafızamızı tazeleyelim. Çınarcık ilçe olduktan sonra CHP bir kez seçim kazanmış. Tıpkı Yalova il olduktan sonra AK Parti’nin belediyeyi bir kez kazandığı gibi.

Çınarcık, yazlıkçılarının fazla olduğu bir yerleşimdir. Etkileyici unsurlardan biri budur. Bir de meclis üyelerinin etki alanı vardır ki küçük yerleşimlerin en sürükleyici unsurlarından biridir. Taşıma oylar kafa kafaya giden seçimlerin sonuçlarını her an değiştirme potansiyeline sahiptir. Tabi ki Çınarcık’ta adayın kim olduğu da çok önemlidir. Çünkü Çınarcık’ta yaşayan entelektüel bir kesim vardır. Bu seçmen kitlesi egoları yüksek olan adayı sevmez. Seçime, hizmet odaklı bakar. Tüm bu sebepleri iyi analiz eden aday ipi göğüsler.

Çınarcık benim kasabam…

Sonuçlarında yanılmadığım tek seçim bölgesi desem abartmış olmam.

En çekişmeli seçim 28 Mart 2004 yılında oldu.

Bu seçimde AK Parti adayı Murat Erdoğan 1715 oy alarak % 29.37 yüzdelik oranıyla belediye başkanı seçildi. Seçime katılan partiler, adayları ve aldıkları oy oranları şöyle olmuş.

CHP adayı Mustafa Sugün 1258,  ANAP adayı Ahmet Yaşar Birinci 1146, DYP adayı Aydın Günay 883, MHP adayı Namık Öz 536, Genç Parti adayı 154, Saadet Partisi adayı H. İbrahim Büyükgümüş 81 ve DSP adayı 37 oy almış. Toplam oy sayısı 5840…

2004-2009 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Murat Erdoğan ilk döneminde iyi bir performans sergiledi ve Çınarcık seçmeninin takdirini topladı. 2009 seçimlerinde yeniden aday oldu.

2009 Çınarcık belediye seçimlerinde toplam oy sayısı 8349’dur. Bir önceki seçimde ANAP adayı olan Ahmet Yaşar Birinci bu kez CHP adayı olarak Murat Erdoğan’ın karşısına çıktı. ANAP adayı olarak bir önceki seçimde aldığı 1149 oyu, CHP adayı olarak 2901’e çıkarabildi. Partilerin aldıkları oy dağılımı ise şöyle oldu.

Ak Parti adayı Murat Erdoğan 3238 oy alarak %49,6 yüzdelik oranla belediye başkanı seçildi. CHP adayı Ahmet Yaşar Birinci 2901, MHP adayı Nuh Yıldız 191,  Saadet partisi adayı Hüseyin Günay 112, ANAP adayı Suat Tercan 63, BTP adayı Mehmet Armutlu 13 oy aldı.

Murat Erdoğan iki dönem belediye başkanlığı görevinin ardından üçüncü kez aday oldu. Fakat 2014 seçimlerini kaybetti. Çünkü seçmen ikinci dönemini beğenmediği Murat Erdoğan’a vize vermedi. Toplam 10.291 oyun kullanıldığı 2014 seçimlerini CHP adayı Avni Kurt 4666 oy,  % 55,5 yüzdeyle kazandı. Oy dağılımı şöyleydi.

AK Parti adayı Murat Erdoğan 3.293, MHP adayı Mert Yılmaz 319, Saadet Partisi adayı Ömer Dursun 35, BBP adayı M Ali Acar 57, İşçi Partisi adayı 13 oy aldılar.

Son dört seçimin en yüksek oy oranına ulaşan Avni Kurt, 2019 seçimlerinde başarılı olamadı ve Numan Soyer’e karşısında seçimi kıl payıyla kaybetti. Seçimi kaybetmesinin en etken unsuru seçmenin aday tepkisi göstermesiydi. Bu seçimi çok sorguladığım için biliyorum ki küçük yerleşim olan Çınarcık’ta seçmenin adaya kişisel kırgınlığı olduğunu tespit ettim.

2019 seçimlerinde Çınarcık Belediye başkanlığında toplam oy sayısı 12671’di. Oy dağılımı şöyle oldu. AK Parti adayı Numan Soyer 4843 oy alarak % 49.1 yüzdeyle belediye başkanı oldu. CHP adayı Avni Kurt 4827, MHP adayı Harun Yorulmaz 116, Saadet adayı Yaşar Başkan 40, BTP adayı Ramazan Ganiler 16, Vatan Partisi adayı Ayşegül Aydın 11 oy aldılar.

Marmara’nın incisi Çınarcık, İstanbul’un tam karşısında doğal güzelliği mükemmel bir yazlık kasabadır. Çınarcık’a gelen yazlıkçılar en çok çöp kokusuna, suların akmayışına, temizlik işlerinin iyi yürütülmemesine tepki gösterir. Başka da bir konuyla ilgilenmezler.

Aslına bakarsanız İstanbul’un yaz turizmi gelirlerinden en çok payı alması gereken yazlıkçıların kasabası Çınarcık’tır. Ne hikmetse bu durum tersine dönmüş, büyük depremden sonra hali vakti yerinde bütün yazlıkçılar Çınarcık kasabasını terk etmiştir.

Haftaya Çiftlikköy, sonra da Yalova merkezi analiz edeceğim.

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.