yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

CAN EMNİYETİ

21.08.2022 12:38
0
A+
A-

 

 

Sevgili dostum İslam’ı anlamak ve savunmak konulu yazımızda, İslam’ın emniyete aldığı beş konudan bahsettik. İslam, canı, malı, dini, aklı ve nesli emniyete alır. Kendi rızasıyla isteyerek ve bilerek Müslüman olan her insan, bunları bilir ve önce kendi hayatına sonra ailesine, akrabalarına ve tüm insanlığa yayar ve yaşar. Müslüman olan bir insan İslam’ı  birey olarak da yaşar, aile olarak da yaşar, devlet kurarak da yaşar. Fakat birey olarak yaşaması çok zordur. Çünkü İslam hayatın tamamına vaaz eder. Uyulursa dünya ve ahiret saadeti sunar. Aile olarak yaşamak hayatı biraz daha kolaylaştırır. İslam devleti ise yaşayan bireylerin ve ailelerin çoğalmasıyla kendiliğinden zorunlu olarak hayata geçer ve kurulur. İslam’ı yaşayan insanlar kendilerine, ailelerine ve çevrelerine insanüstü fayda sağladıklarından dolayı, o kişinin üzerinde İslam’ı görenler, Müslüman’ı sever, Müslümanlığı araştırır ve kabul ederler. Çünkü İslam dini eğitmeden kural koymaz. Eğitmediği insana kural koymanın zulüm olduğuna inanır.  Eğitim alan bir Müslüman kimseye karşı kin nefret ve düşmanlık beslemez. Her insanın cennete gitmesini ister. Müslüman olmayan fakat adalet sahibi vicdan sahibi olan her insan, yaşamasa bile,  bu kavramları kabul eder. Etmiyorsa insanlığında bir sorun vardır. Tedavi edilmesi gerekir. İslam kimseyi zorla Müslüman etmez ama zorla insan eder. Bu yüzden insanlığın yararına kanunlar kor ve uygular. Uymayanı beşeri kanunların cezalandırdığı gibi cezalandırır. Müslümanlara ise hem kanunlara uymayı, hem de ibadet etmeyi  emreder. Zira Müslümanım diyen her insan bu şartları Müslüman olarak kabul etmiştir. Müslüman olup da yaşamayanlar, bunun bedelini dünya ve ahirette ödeyeceğine inanır ve iman ederler.

İslam can emniyetini öne alır, yaşam hakkı sunar. Çünkü Allah’a göre insanın olmadığı dünyanın hiç bir değeri yoktur. Güneş insan için doğar. İnsana bu kadar değer veren Allah cc insanın önce canlı kalmasını sağlamak için, Dünya’yı ona göre donatmıştır. Mağaralar insan ve hayvanların canını korumaları için tasarlanmış ilk barınaklardır. Canlıyı yaratan Allah korumayı da sağlamıştır. Nasıl yaşayacağımızı ise içimizden birilerini seçerek bize göstermiş ve ayetleriyle işimizi kolaylaştırmıştır. İnsan ölümlüdür, fakat Müslüman için ölüm son değildir, ebedi aleme açılan kapıdır. O zaman, hemen öl demez. Uzun, sağlıklı ve yaratana kulluk etmenin en hayırlı ömür olduğunu anlatır ve kurallara bağlar. Yapana ise Dünya’da ve ahirette mükafatlar sunar. Can emniyetinde bedenini nasıl koruyacağını sürekli hatırlatır. Yararlı olanları ve zararlı olanları tanıtır. Zararlı olanları kullanırsan, bir ceza, yararlı olanları kullanırsan on mükafatla teşvik eder. Uyan insan bunu hayatında yaşar ve mutlu olur. Dünyayı canına zarar gelmeyecek şekilde şekillendirir. Bunu öğretir ve kurallara bağlar. İslam buna göre şehir kurar, buna göre hayat sunar. İslam insan hayatını zorlaştırmaz kolaylaştırır. Allah cc bize Kuran ve Sünnet eğitimiyle, önce inanmayı sonra ibadet etmeyi, ilim öğrenmeyi, aile hayatı kurmayı, sosyal hayatı kurumlaştırmayı eğiterek hayat kurar ve ebedi aleme hazırlar. Önce can der canını korumayanın hiç bir şeyi koruyamayacağını anlatır ve korumak için kanun ve kural kor. İslam, uyarsan hayat dinidir. İslam insan vücudu gibi bütündür. Bir parçası noksan olsa yarım olur. İslam’ın eğitim sistemini, hayata nasıl aktardığını, anlamaya çalışacağız önce ben her gün yeniden İslam’a, yeniden hayata prensibiyle yaşamaya çalışacak ve sizinle paylaşacağım. Bu yılı kendimizi eğiterek geçirmek, bilerek yaşamak için yeniden İslam’a diyorum. İslam da öyle diyor ben sadece söylüyorum. Dünya ve Ahiret saadetleri diliyorum. Dünya Ahiretin  tarlasıdır. Buraya ekmeye geldik,  burada tadına bakacak, orada mahsulü kaldıracağız. İmtihan iyilik ekmek iyilik almaktır. Can size verilen ilk emanettir. Onu depremden, selden, yangından, asabiyetten, zararlı tüm alışkanlıklardan koruyup kollayın. Temiz aldığınız canı, temiz teslim edin. Vaktinden önce gitmeye kalkmayın, daha vaktin vardı niye geldin deyip, hücrede bekletebilirler. Ölmek için acele etmeyin, kulluk için acele edin, ömür çok kısa, ölümün son bulduğu ebedi aleme inanın, içinizde şüphe kalmasın. Allah’a emanetsiniz Allah’a emanet olun. Yalnız bunun farkında olun.

Yazarın Diğer Yazıları
13.02.2022 15:29
11.09.2023 16:53
21.11.2022 17:51
25.12.2022 13:59
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.