yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
22°C
Yalova
22°C
Açık
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Business Wargaming

09.05.2024 13:03
0
A+
A-

Wargaming ile Alman ordusu ve başkaları da nice başarılar elde etti. Bir de Wargaming’in piyasa ve iş dünyası için olan versiyonu Business Wargaming var. Bana kalırsa Kriegsspiel (19. yüzyılda Prusya’da kullanılan wargaming seti) ile başlayan süreçte Wargaming rüştünü ve efektifliğini ispat etmiştir. Duygusal ve kişisel nedenlerden ötürü ciddi bir Unschooling, Deschooling ve Anti-Schooling taraftarıyım. ‘Yüksek katma değerli’ ve ‘Sürdürülebilirlik’ gibi kelimeler bana bir şey ifade etmediği gibi aksine beni irite ediyor. ‘Muasır medeniyetler seviyesi’ düşüncesi, çok uzun süredir çok istenmesine rağmen bir türlü erişilemeyen bir nokta. Dediğim gibi ben, zorunlu eğitime şiddetle karşıyım. Bence gerek de yok zaten. Bu yolu çok ama çok uzun süredir takib ediyoruz ama gene de bir yere vardığımızı söylemek zor. Prusya ekolünden kurtulmanın zamanı gelmedi mi? Gerçi Wargaming de Prusya’nın bir icadı. Sonuçta bozuk saat bile günde iki defa doğru göstermiyor mu?

‘Business Wargaming bunların neresinde’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Business Wargaming; muasır medeniyetler seviyesine giden kestirme yoldur! Hiç bir şey anlamamış olabilirsiniz. Wargaming, subaylara harikalar yarattırmıştı ve Business Wargaming ise piyasa çevrelerine, devlet planlamacılarına ve iş çevrelerine aynı harikaları yarattırabilir! Girişken huylu insanlarımızın serbest piyasada harikalar yaratabildiğini gördüm. Ama bu kimseler bu becerilerini genelde piyasada öğreniyor. İşte Business Wargaming ile taktiksel, operasyonel ve stratejik anlamda hamlelerini ve icraatlarının sonuçlarını çok daha efektif bir biçimde hesaplayabilirler.

Business Wargaming, hali hazırda büyük şirketlerce yapılıyor ama çok daha yaygınlaşması herkes için çok daha iyi olacaktır. Daha önceki yazılarımda Askeri Wargaming ile ilgili yazmıştım. Yazılımlar ve daha nice şeyler yapılabilir bu Business Wargaming alanında. 1973 petrol krizi ile Keynesçilik geriletildi ve Neoliberal dönem başladı. Şimdi ise dünyanın en tepelerindekiler ‘Bizlerden daha çok vergi alın’ diyor çünkü Neoliberal politikalar ile birlikte özellikle batı ülkelerinin sıradan insanları yoksullaştı ve şimdi Çin’in ekonomik büyüme rakamları da iyi durumda değil. Eğer ABD’de ayaklanmalar ve direnişler başlarsa sakın şaşırmayın. Avrupa’nın lokal halkları da çok mutsuz. Kanada ise muazzam miktarlarda göç alıyor. Komünizm’in gelmesini istemeyenler Faşizm’i getirmişti ama Faşizm’i götürebilmek için Komünizm ile geçici bir ittifak yapmak zorunda kaldılar ve sonunda hem Komünizm’e hem de Faşizm’e cephe olarak Sosyal Demokrasi’yi getirdiler.

Ama bence Sosyal Demokrasi de çözüm değil! Sosyal hiyerarşinin tepesinde illa bir kesim olacaksa o kesim, aydın kesim olmalıdır. Ama konumuz bu değil. Başka bir yazımda bu konuyu ele alacağım. Liberteryen görüşlere sempati duyan ama aynı zamanda yoksullara yardım edilmesini de önemseyen birisi olarak devletlerin vergi dışı gelirlerinin arttırılmasına çok ciddi önem veriyorum. 1871 savaşında Prusya ordusunun Fransa karşısında tek üstünlüğü Wargaming idi. 2. Dünya Savaşında da Almanlar, Taktiksel ve Operasyonel anlamda çok iyiydi ama Hitler Stratejik Wargaming’e izin vermiyordu ve savaşı da orada kaybettiler! Ayrıca ben Osmanlıdaki tarzda Vakıfları çok önemseyen birisiyim. Business Wargaming de parasal anlamda hem vakıflara ve hayır kurumlarına, hem devletlerin vergi dışı gelirlerini olabildiğince arttırmasına, hem de işadamlarının ve holdinglerin iş başarılarına katkı üstüne katkılar sağlayabilir.

 

İşte size kestirme bir yol! Seçim sizin! Ben sadece önerebilirim! Son kararı sizden başkası veremez!

 

Sevgi ve selametle!

 

Yazarın Diğer Yazıları
06.03.2024 12:28
26.01.2023 17:41
02.02.2023 16:16
15.12.2022 17:46
05.01.2023 15:52
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.