yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

‘BİLİMİN SESİNE KULAK VEREREK YOL ALACAĞIZ’

‘BİLİMİN SESİNE KULAK VEREREK YOL ALACAĞIZ’
14.03.2023 17:20
0
A+
A-
  • Yalova Kent Konseyi tarafından projelendirilen ve 2 gün sürecek olan Dirençli Kentler Çalıştayı’nın açılışı dün yapıldı.
  • Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Kent Konseyi tarafından düzenlenen; Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Yalova Makina İhtisas OSB’nin de ortağı olduğu Dirençli Kentler Çalıştayı dün başladı. Terma City’de gerçekleştirilen çalıştaya; Vali Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erkan Çetin Taş yaptı.

‘Önemli kararlar alacağız’

Çetintaş konuşmasında, “Kentlerimiz çok ciddi riskler ve tehditlerle karşı karşıya kalabiliyorlar. Bunun temelinde savaşlar, göçler ve doğal afetler gibi unsurlar var. Dolayısıyla dirençli kentlerin oluşturulması nokta sında bunların da hesaba katılması gerekiyor. Bu çok da kolay değil. Dirençli kentler oluşturulması noktasında bizleri çok ciddi, yorucu ve uzun bir yol bekliyor. Bizler bu konuyu tartışacak ve güvenli bir kent oluşturulması adına önemli kararlar alacağız” dedi.

‘Kentin faydasına olan her konuda biz de varız’

Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, “Göreve geldiğimiz andan itibaren herkesi kapsayan, herkesle birlikte hareket eden bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Çalışan, üreten ve projeleri ile kente katkı sağlamak isteyen herkese kapımız açık. Geçmişten bu güne kadar yenilikçi adımlar atarak ilerledik ve ilerliyoruz. Kentin faydasına olan her konuda biz de varız. Var olan ve var olacak olan kentin sorunlarına karşı Dirençli Kentler Çalıştayı’nı düzenledik. 5 ana başlık altında 7 masada görüşülecek olan konular, değerli akademisyenlerimizin bilgisi ışığında ve tüm paydaşlarımızın katkısı ile masaya yatırılacak. Buradan çıkacak sonuçlar kentin gelecekte karar alıcı durumundaki yöneticilerine, kamu kuruluşlarına yardımcı bir rehber niteliğinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Dirençli Kentler Çalıştayı son derece önemlidir’

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “Kentlerin dirençliliği kavramı uzun yıllardır dünyada konuşulan bir kavram. Ülkemizde de bu kavram yavaş yavaş daha iyi anlaşılmaya başladı” dedi. Soygüzel, şunları söyledi: “Yalova Kent Konseyi’nin bu çalıştayı ile birlikte kentlerin dirençliliği meselesinin artık kent düzeyinde tartışılan bir kavram olacağını düşünüyorum. Bu anlamda Yalova’yı konu edinen Dirençli Kentler Çalıştayı son derece önemlidir. Hem Yalova’nın gelecekte daha dirençli bir kent olmasını sağlamak hem de Türkiye’ye örnek bir çalışma olması açısından çok önem arz ediyor. Dünyada uzmanların ifadesine göre yaklaşık 2 milyon şehir var. Ve bu 2 milyon şehrin de yaklaşık 5 bininin nüfusu 150 binin üzerinde. Dolayısıyla bu şehirler zaman zaman meydana gelen fiziki ve sosyal olaylardan, ani değişimlerden etkileniyorlar. Şehirler bu değişimlere tepki göstermekte zorlanıyor. Tabii ki aradan geçen süreçte şehirler ve o şehrin sakinleri yaşanan değişimlere uyum sağlamakta zorlanıyorlar. Yalova, 1999 yılında büyük bir afeti atlatmış, pandemiyi atlatmış, Suriye savaşının etkileri dolayısıyla göçe maruz kalmış bir şehir olarak asında daha dirençli hale getirilme noktasında örnek olabilecek ve laboratuvar hizmeti görebilecek bir şehir. Dolayısıyla Dirençli Kentler Çalıştayı’nda, şehrimizin hali hazırda maruz kaldığı ve gelecekte de maruz kalacağı etkilerle nasıl mücadele edebiliriz, bu etkilerin şehrimiz ve şehirde yaşayanlar üzerinde zararlarını nasıl en aza indiririz; bunları konuşacağız.”

‘Şehir yaşayan bir organizma’

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, “Biz insanoğlu, yaşamımızı sürdürmek için evler, binalar, sokaklar, caddeler inşa ediyoruz. Ve bunun neticesinde bir şehir meydana geliyor. Aslında şehir, yaşayan bir organizma. İçindeki her bir değer, her bir varlık da bu organizmanın bir parçası. Bu organizmayı tehdit eden birçok etken var. Doğal afetler, salgınlar, göçler bunlardan bazıları. Dolayısıyla biz, ister doğal yolla, ister insan eliyle, karşılaştığımız bu sorunlara karşı şehirlerimizin bağışıklık kazanmasını sağlamak zorundayız. Bu tasarımı ve planlamayı iyi bir yönetim biçimiyle destekleyerek sürdürülebilir kılmamız da şart. Bu dört ögeyi aynı anda gerçekleştirdiğimizde hem şu an yaşadığımız çevremizi korur hem de bizden sonra gelecek nesillere iyi bir şehir, iyi bir dünya bırakırız. O nedenle bu çalıştaydan çıkacak olan sonuçlar son derece önemlidir” dedi.

‘Herkes bu masanın etrafında’

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Yalova, 1999 yılında yaşadığı depremin ardından gerek yerel ve gerekse merkezi kararların şehrimizde uygulanmasını planlaması ile o günden bu zamana, arama kurtarma çalışmalarından afet öncesi risklerin azaltılmasına kadar çok sayıda başlıkta yol kat etti. ‘Bunlar yeterli mi?’ sorusuna ise bu gibi toplantılarda bilimin sesine kulak vererek, işin uzmanları ile konuları ele alarak, meseleleri tartışıp geliştirerek cevap vermeliyiz. Yarınlarımızı inşa ederken bu perspektiften hareket etmeyi, planlamayı arzu ediyoruz. Kent Konseyimizin bu konuya ev sahipliği yapması, üniversitemizin akademik destek sağlaması, ticaret erbabından belediyesine değişik kamu kurumlarından sivil toplumuna kadar herkesin bu masanın etrafında bulunması son derece değerlidir. Yalova’da bir şey yapılacaksa yapacak olan tüm aktörler; siyasilerinden STK’larına, meslek örgütlerinden belediyelerine kadar herkes bu masanın etrafında. Ve inşallah ortaya çıkacak fikirleri, değerlendirmeleri takip ederek önümüzdeki döneme ilişkin politikalarımızı bu perspektiften ele alacağız” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.