Çınarcık Hüdaverdi Aydın İlköğretim Okulu arşivinden Atatürk’ün Çınarcık’a gelişiyle ilgili bir fotoğraf çıktı. Bu fotoğrafı Çınarcık Milli Eğitim Müdürü rahmetli Necmettin Öner benimle paylaştı.
Bu fotoğrafa bakarak Çınarcık’tan tarihi bir kesiti okumaya çalıştım.
Daha henüz tanışamadığım fakat benden talepleri olan bir sivil toplum kuruluşunun da isteğini yerine getirme amacıyla uzun soluklu bir araştırma yaptım. Bu araştırmaya katkıda bulunan ve fotoğrafı tarafıma ileten Çınarcık Milli Eğitim Müdürü Sayın Necmettin Öner’e de teşekkür ediyorum.
Atatürk’ün, o zamanki idari yapısıyla nahiye olan Çınarcık’a iki kez gittiği kayıtlarda vardır. Sayın Ahmet Akyol’un “Atatürk’ün Kenti Yalova” adlı eserinde konu, ayrıntılarıyla işlenmiştir.
Bugün köşemde yayınladığım fotoğrafın içinde yer alan, 1926, Çınarcık doğumlu, Osman Altıparmak, açıklamalarıyla konuya ışık tuttu.
12 Haziran 2010 tarihinde kendisiyle bir söyleşi yaptım.
Geçmişin o önemli anını tüm ayrıntılarıyla hatırlaması konuya ayrı bir güzellik kattı.
FOTOĞRAFIN ÇEKİLDİĞİ YER
Fotoğraf, Çınarcıklıların “Şehitlik” olarak isimlendirdiği yerde çekilmiş. Ali Ağa’nın Oğlu Ahmet Çavuş’un evinin önünde yani eski Çınarcık Yalova yolunun güzergâhında, şimdi Hasan Baba istikametine giden yolda tam Çınarcık girişinde yapılan karşılama töreni esnasında… Mülk, Güreller ailesinde. Hemşerimiz Mehmet Gürel, bu alana şehitlik yapılması için akraba varisleriyle pek çok kez görüştü.
Sözünü ettiğimiz alanda Çınarcık İlk Mektep öğrencileri, halk ve protokol, bu karşılama törenindeki yerini almışlar…
Tarih, 1932. Çünkü Osman Amca, olayı çok iyi hatırlıyor ve 6 yaşında olduğunu ifade ediyor.
Bu ziyaret, Atatürk’ün Yalova güncesinde de 22 Temmuz 1932 olarak kayıtlı…
ÇINARCIK NAHİYE MÜDÜRÜ…
Bu tarihte, Çınarcık Nahiye Müdürü Nuri İntepe’dir.
Karşılama törenini düzenleyen o.
Sert mizaçlı biri…
Çınarcık, Yalova arası yolu imece usulüyle kazma kürek halka yaptırmış. Günümüzde hala o yol kullanılıyor. Bir bakıma halk bu hizmetiyle onu seviyor.
O gün, Atatürk’ün fotoğrafın çekildiği yerden aşağı doğru inen caddeye Nuri İntepe Caddesi adı verilmişken şimdi ismi kaldırılmıştır. Benim kanaatime göre yanlış bir uygulama…
Nahiye Müdürü Nuri İntepe’ye kızılsa bile tarihten bir kesiti ortadan kaldırmak fevkalade yanlış bir tutumdur.
ÇINARCIK İLK MEKTEP MÜDÜRÜ
Atatürk’ün 22 Temmuz 1932 tarihinde Çınarcık’ı bu ziyaretinde öğrencileriyle birlikte karşılama töreninin içinde olan İlk Mektep Müdürü ve Öğretmeni Ali Rıza Bey’dir.
Ali Rıza Bey, özellikle okula gitmeyen veya ailesi tarafından gönderilmeyen çocukları takip etmekle tanınmış biridir.
Hatta biraz okuma yazma bilenleri, sınıf açarak görevlendirir ve ihtiyaca cevap vermeye çalışırmış. Şimdilerde Çınarcık’ın hiçbir yerinde onun ismi de yaşatılmıyor.
ÇINAR ALTINDA SOHBET
Çınarcık’ın en eski ve ünlü dinlenme mekânı Çınaraltı ismiyle bildiğimiz çay bahçesidir. Atatürk, yanındakilerle birlikte, “Şehitlik” ismi verilen alandan yürüyerek Çınaraltı çay bahçesinin olduğu alana iner. Kendisine ikramlar yapılır ve kahve içilir. Halkın istekleri sorulur. Bir de başpehlivanlar güreş müsabakası yapar. Atatürk, spora destek vermek amacıyla Haliç İdman Ocağı Güreş Kulübü’ne hatırı sayılır bağışta bulunur.
O gün Çınarcık’ta yaşananları bir başka boyutuyla sizlerle paylaşacağım.
Kalın sağlıcakla.