yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3698
EURO
34,7591
ALTIN
2.398,08
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Alternatif bir dünya görüşü

21.02.2024 14:22
0
A+
A-

Gorillerde en agresif olan erkek, bütün dişileri elde eder. Kurtlarda sürü hiyerarşisinin en aşağısında olan Omega Kurt, sürünün diğer üyelerinden sürekli eziyet görür. Pandalarda her iki doğumdan biri ikiz olur ama anne, yavrulardan birini seçer ve diğerini ölüme terkeder. Şimdi ben size şöyle birşey teklif edeceğim: Ya o gariban ve mazlumlara biz sahip çıkarsak? Neden illa Malthus ve Darwin? Neden Lamarck, Lysenko, Kropotkin, Nietzsche ve Henri Bergson gibi alternatif evrim teorilerine ve evrim dışı görüşlere de şans veremiyoruz? Birlikten kuvvet doğar! Zaten sadece insan yapımı ortamlarda değil, aynı zamanda vahşi doğada da farklı hayvan türlerinden canlıların birbiriyle dost olabildiğini biliyoruz. Buz Devri filmleri serisindeki sürü, farklı hayvanlardan oluşuyordu; ki gerçek hayatta da buna benzer örnekler vahşi doğada dahi görülmüştür.
Zor ve acılı bir dünyada yaşıyoruz. Yardımlaşma ve dayanışma ise bu zorlukları ve acıları çok daha baş edilir kılar. Hasta olsanız başınızda nemrut birini mi, yoksa sevecen ve şefkatli birini mi istersiniz? Ayrıca; demiştim ya ‘Annesinin ölüme terkettiği yavru pandayı biz sahiplensek’ diye… Gün gelir hayatını kurtardığımız o pandanın bize hiç hayalini bile kuramadığımız ve belki de asla kuramayacağımız bir hayrını görebiliriz. Doğada da, insanoğlunda da aslında her kimsenin bir yeri vardır; en gereksiz görünenin bile… Mesela sineklerden nefret ederim. Ama ‘Sinekler yokolsun’ dersem ve gerçekten yokolurlarsa çok geçmeden buna pişman olacağım kesindir. Aynı şekilde aslanlar ceylanları yemezse ceylanlar bütün otları tamamen yokeder. Buradan bakmış mıydınız bu meselelere?
Neden illa Darwin illa Darwin? Neden yardımlaşma ve dayanışma değil de rekabet ve ‘Altta kalanın canı çıksın’ zihniyeti? Yakın zamanda bulunan bir kalıntı, taş devri döneminde birilerinin hasta bir köpeğe çok uzun süre baktığını gösteriyordu. Elbette ki sömürülmek ve parazitler iyi şeyler değildir. Ama parazitleri mutualistik saymak ne kadar yanlışsa mutualistikleri de parazit saymak o kadar yanlıştır. Gerçi şunu da kabul ediyorum ki mutualizm ve sömürülmek arasındaki ayrımı yapabilmek de hiç kolay olmayabilir.

İnsan eliyle Darwinist evrim projeleri sonunda Nazizmi yarattı. Nazizmin 1945’te yenildiğini zannediyorsanız yanılıyorsunuz! Darwinist ve Malthusçu düşünceler sadece gizlendi! Aslında 1945’ten sonra ve günümüzde de Nazi politikalarının ve Nürnberg yasalarının hala işletildiğine dair bir sürü örnek verebilirim! Dünyanın kaynaklarının tükendiği falan yok! Petrolün bir gün biteceği söylentisi onyıllardır var ve ilk tahminler tutsaydı günümüzde petrolün çoktan bitmiş olması gerekirdi! Teknolojinin ilerlemesi yeni kaynaklar yaratır! Ama sorun şu ki yeni kaynaklar yaratacak olan teknolojiler, eskilerini tedavülden kaldıracak ve bu tedavülden kalkma da pekçoklarının canını çok yakacak…

Sevgiler selamlar!

 

Yazarın Diğer Yazıları
02.01.2023 17:49
27.04.2023 14:03
13.09.2023 14:40
13.04.2023 14:52
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.