yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4590
EURO
36,3651
ALTIN
2.960,55
BIST
9.295,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

‘ÜLKEMİZE BOLLUK VE BEREKET GETİRSİN’

‘ÜLKEMİZE BOLLUK VE BEREKET GETİRSİN’
29.04.2022 14:07
0
A+
A-

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecede kutlanacak Hıdırellez Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Subaşı Beldesi’nde etkinlikler düzenleneceğini söyleyen Müdür Tali, Hıdırellez Bayramı’nın ülkemize bolluk ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. Müdür Tali, yaptığı açıklamada, “Hıdrellez; ‘Hıdır İlyas’, ‘Hızır Günü’ ve ‘Hızır Bayramı’ gibi isimlerle anılan ve daha çok Türk Dünyası’nda kutlanan bir bahar bayramıdır. Hızır ve İlyas isimleri, halk ağzında ‘Hıdırellez’ diye adlandırılmıştır. Hıdrellez, kökü İslam öncesi eski Asya, Ortadoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan, Hızır yahut İlyas kavramları etrafında dini bir muhtevaya bürünmüş halk bayramıdır. Bu bayram, merkezini özellikle Anadolu ve Balkanların teşkil ettiği Batı Türkleri arasında 6 Mayıs günü Hıdrellez diye kutlanmaktadır” dedi.

‘ÜLKEMİZE BOLLUK VE BEREKET GETİRSİN’..

Tali, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anadolu’da anlatılan bir efsaneye göre; Hızır ve İlyas her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecede buluşup doğaya can vermek üzere sözleşirler. Hızır karaların İlyas denizlerin korunmasıyla görevlendirilmiş iki kardeştir. Bunlar 6 Mayıs tarihinde yeryüzünde buluşup; tarlaları, ekinleri kamçılarlar. Bundan sonra tüm ekinler başak tutar, bitkiler çiçek açar. Bu buluşma günü Hızır ve İlyas için bir bayram kabul edilir. İnsanlar da onların sevincine katılarak verimden ve mutluluktan pay alma adına bu günü bayram olarak kutlarlar. Hıdrellez gecesinde Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Subaşı Beldesinde büyük bir heyecanla düzenlenen Hıdrellez kutlamalarının, ülkemize bolluk ve bereket getirmesini diliyorum” dedi.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.